Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποδείχθηκε επώδυνη για τον πρόεδρο Πούτιν και υψηλού κόστους σε όπλα και ένοπλες δυνάμεις. Η γενικότερη συσπείρωση ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης εξελίχθηκε σ’ έναν ιδιότυπο πόλεμο: Πεδίο μάχης η Ουκρανία, όπου ένοπλες δυνάμεις και άμαχοι από κοινού αμύνονται και αποδεκατίζονται

Τα άφθονα όπλα από το ΝΑΤΟ και χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να κάνουν τον πρόεδρο Ζελένσκι υπερήφανο που τόσο αποτελεσματικά αναμετριέται με τη ρωσική υπερδύναμη, όμως το κόστος σε έμψυχους και υποδομές και στις στρατιές των εκπατριζομένων προσφύγων, η μεταβολή σε ερείπια πόλεων και κατοικιών και η μετατροπή σε ερείπια βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε Μαριούπολη και Χάρκοβο συνιστούν πύρρεια νίκη για τον πρόεδρο Ζελένσκι. Η άρνηση του τελευταίου να περατωθεί ο πόλεμος με ορισμένες εδαφικές απώλειες ανταποκρίνεται στην επιθυμία του προέδρου Μπάιντεν και του πολεμοχαρούς Μπόρις Τζόνσον για πλήρη εξουθένωση του Πούτιν.

Αυτή η ακραία επιδίωξη του επικεφαλής του ΝΑΤΟ ήδη επικρίνεται στα διεθνή φόρα και από διάσημους σχολιαστές, όπως ο πολύς Χένρι Κίσινγκερ. Είναι προφανές επίσης, και ας μη συζητείται, ότι καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν τα συμφέροντα των εμπόρων όπλων (κυρίως Αμερικανών και Βρετανών), ενώ βεβαίως μυθώδη κέρδη απολαμβάνουν και η Ρωσία και οι λοιποί παραγωγοί και διακινητές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το πρακτορείο Bloomberg υπενθυμίζει ότι όταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ξεκίνησαν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Μπάιντεν έλεγε ότι θέλουν να καταφέρουν ισχυρό πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Πούτιν. Με τον πόλεμο όμως να έχει υπερβεί τις 100 μέρες η πολεμική μηχανή Πούτιν αποδεικνύεται εξαιρετικά αποδοτική, καθώς η Ρωσία κατακλύζεται από χρήμα.

Τα μέσα ημερήσια έσοδά της από εξαγωγές κυρίως πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 800 εκατομμύρια δολάρια. Βεβαίως η Ρωσία δεν μένει άθικτη από τις κυρώσεις, με την οικονομία της να δείχνει πορεία προς βαθιά ύφεση. Ομως παρά τη διακοπή ή τον σταδιακό τερματισμό αγορών ενέργειας από ορισμένες χώρες, τα συνολικά έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και αέριο θα ανέλθουν εφέτος στα 285 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg. Το ποσό αυτό είναι κατά 20% μεγαλύτερο σε σχέση με το 2021, ενώ αν συνυπολογισθούν και οι πωλήσεις άλλων εμπορευμάτων (π.χ. σιτηρών, λιπασμάτων και πρώτων υλών) το συνολικό ύψος θα ξεπεράσει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τον σχολιαστή Jefrey Sott, «θέλεις να μεγιστοποιήσεις το πλήγμα σ’ αυτόν που στοχεύουν οι κυρώσεις και να ελαχιστοποιήσεις τον πόνο στη χώρα σου, αλλά δυστυχώς αυτό είναι δυσκολότερο στην πράξη».

Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδείχθηκε βιαστική και ενθουσιώδης να επιβάλει στη Ρωσία κυρώσεις, προς το παρόν δυσεφάρμοστες λόγω της συνεχιζόμενης εξάρτησής της από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, χωρίς προηγουμένως να εκτιμήσει ποιο θα ήταν το κόστος από τις κυρώσεις για αυτήν την ίδια.

Ηδη ο πληθωρισμός καλπάζει παγκοσμίως, τα εξαγωγικά σύνορα κλείνουν (π.χ. η Ινδία σταμάτησε να εξάγει σιτάρι) και οι φτωχές χώρες Αφρικής και Μέσης Ανατολής, που δεν ερωτήθηκαν για όλα αυτά, απειλούνται με πείνα και μεγάλη δυστυχία. Τα είχαν σκεφθεί αυτά οι σπουδαίοι οικονομολόγοι των Βρυξελλών;

* Λίγα λόγια για τον Γιάννη Μαρίνο

Ο Γιάννης Μαρίνος είναι Έλληνας δημοσιογράφος και ο μακροβιότερος εκδότης-διευθυντής του σημαντικού οικονομικού-πολιτικού περιοδικού Οικονομικός Ταχυδρόμος (ΟΤ) (Απρίλιος 1965 – Οκτώβριος 1996)[3], το οποίο εκδιδόταν από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Μετά από την αποχώρησή του από τη θέση του διευθυντή του ΟΤ πήρε τη θέση του συμβούλου έκδοσης του περιοδικού, ιδιότητα με την οποία αποχώρησε, όταν τον Ιούνιο του 1999 εξελέγη Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Παραμένει τακτικός αρθρογράφος στο "Βήμα της Κυριακής" και στο ot.gr

(Tο άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα ot.gr στις 20/6/2022)