Η Ρωσία δεν θα διακόψει τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη διαμηνύει ο ρώσος πρεσβευτής στην ΕΕ ΒλαντίμιρΤσιζόφ στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ». Διατυπώνει τι ζητεί η Ρωσία για κατάπαυση πυρός, εμμένει στη θέση ότι η εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση και δεν αποκλείει τη χρήση πυρηνικών όπλων. Παράλληλα, «δείχνει» προς την κατεύθυνση μιας παρατεταμένης σύγκρουσης.

Ποιος είναι ο στόχος της εισβολής στην Ουκρανία;

Δεν είναι εισβολή, είναι ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Εξαρχής στόχος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δεν ήταν να καταλάβουν το Κίεβο ή το Χάρκοβο, ούτε ολόκληρη την Ουκρανία. Ηταν η εξουδετέρωση των ουκρανικών πολεμικών υποδομών. Η κύρια σύγκρουση προβλεπόταν στο Ντονμπάς. Δεν είχε ο Ππόεδρός μας άλλη επιλογή. Είχαμε ενδείξεις ότι ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα ετοίμαζαν επίθεση πιθανόν στις 8 Μαρτίου.

Η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο ερμηνεύεται ως αδυναμία της Ρωσίας.

Είναι άδικο. Η επιχείρηση ακολουθεί το σχέδιό της. Οι στόχοι ανακοινώθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου. Είναι η προστασία των ανθρώπων που ζουν κάτω από τις ουκρανικές βόμβες και επιθέσεις στο Ντονμπάς, η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας.

Εχετε πετύχει κάποιον από τους στόχους;

Την απελευθέρωση ορισμένων περιοχών του Ντονμπάς, που περιλαμβάνουν τη Μαριούπολη. Επιπλέον, η Ουκρανία διαθέτει πλέον μικρό αριθμό μαχητικών αεροπλάνων, ελικοπτέρων, πυραύλων και μονάδων πυροβολικού, μεγάλο μέρος των όπλων που παρέχονται από τη Δύση έχει καταστραφεί.

Πότε θα υπάρξει κατάπαυση πυρός;

Κατάπαυση πυρός θα έχουμε τη στιγμή που θα παραδοθούν ο ουκρανικός στρατός και οι εθνικιστές στο Ντονμπάς.

Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι δεν θα παραχωρήσει εδάφη.

Προσπαθήσαμε να υπάρξει διάλογος. Εγιναν δύο συναντήσεις στη Λευκορωσία και μία στην Κωνσταντινούπολη. Θεωρήσαμε ορισμένες προτάσεις της Ουκρανίας ενδιαφέρουσες, απαντήσαμε, αλλά ο Ζελένσκι λέει ότι την απάντηση δεν την είδε ποτέ. Η δυτική προπαγάνδα τον έπεισε ότι μπορεί να πετύχει στρατιωτική νίκη και αρνείται τις διαπραγματεύσεις.

Τι ζητείτε από το Κίεβο;

Να αναγνωρίσει η Ουκρανία την ανεξαρτησία του Ντονμπάς. Η Ρωσία το έχει κάνει ήδη. Να ξεχάσει την Κριμαία και να παρουσιάσει εγγυήσεις ότι θα γίνει ουδέτερη, δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δεν θα έχει ξένα στρατεύματα και βάσεις στο έδαφός της.

Η κατάληψη τους Οδησσού αποτελεί στόχο;

Είναι νωρίς να μιλάμε για την Οδησσό. Δεν γνωρίζω τι θα γίνει. Θα εξαρτηθεί από τη βούληση των κατοίκων. Δεν συνδέουμε το Ντονμπάς με την Οδησσό.

Με το σκεπτικό αυτό μπορεί να διεκδικήσετε ολόκληρη την Ουκρανία;

Οχι. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η Ουκρανία σε «αντι-Ρωσία». Η επιχείρηση χρειαζόταν διότι είχε ήδη γίνει «αντι-Ρωσία» στο μεγαλύτερο της κομμάτι. Και πριν και μετά τη Συμφωνία Μινσκ η ουκρανική πλευρά δεν τηρούσε τις συμφωνίες εκεχειρίας. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε τα λεγόμενά τους σήμερα. Ετσι, η ιστορία μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον. Δεν θέλουμε να τραβήξει χρόνια, ούτε να επαναληφθούν τέτοιες πολεμικές επιχειρήσεις. Θέλουμε να τελειώσουμε. Η Ρωσία δεν ανοίγει πολέμους, τους τελειώνει. 

Πόσο αρνητικά επηρεάζουν οι κυρώσεις τη Ρωσία;

Οι επονομαζόμενες κυρώσεις, διότι οι κυρώσεις είναι ένα όπλο στα χέρια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. ΟΌλα τα άλλα είναι μονομερή περιοριστικά μέτρα. Εχουν βλάψει κάπως, αλλά όχι αποφασιστικά. Το έκτο πακέτο με εμπάργκο στο πετρέλαιο θα πονέσει περισσότερο την Ευρώπη.

Πώς βλέπετε τον ρόλο της Τουρκίας;

Κινείται έξυπνα. Η Ελλάδα, όμως, θα μπορούσε να ενεργεί πιο ανεξάρτητα. Θα αναφέρω για παράδειγμα τη συζήτηση στην ΕΕ για κυρώσεις κατά του Πατριάρχη Κυρίλλου. Μόνο η καθολική Ουγγαρία είπε όχι. Η ορθόδοξη Ελλάδα, όμως, συμφώνησε. Ενιωσα τραυματισμένος.

Υπάρχει κίνδυνος να διακόψει η Ρωσία το φυσικό αέριο στην ΕΕ;

Οι αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου λειτουργούν εδώ και πενήντα χρόνια, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Εκτοτε δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση μη παράδοσης των παραγγελιών ούτε πετρελαίου ούτε φυσικού αερίου.

Σταματήσατε τη προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία.

Εξηγήσαμε σε όλους πώς θα προχωρήσουμε. Είκοσι τέσσερις εταιρείες από όλες σχεδόν τις χώρες έχουν συμφωνήσει να ανοίξουν δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank. Ολα αυτά επειδή η Δύση πάγωσε ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 300 δισ. δολαρίων και δεν θέλουμε τα χρήματα από το φυσικό αέριο να έχουν την ίδια τύχη.

Δεν υπάρχει ζήτημα, λοιπόν, διακοπής του φυσικού αερίου προς την ΕΕ;

Δεν υπάρχει.

Θα χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα;

Εάν οι αντίπαλοι μας υποχρεώσουν. Στο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας διατυπώνεται ότι η Ρωσία θα προβεί σε χρήση πυρηνικών, πρώτον, αν γίνει στόχος επίθεσης από πυρηνικά όπλα η ίδια ή οι σύμμαχοί της και, δεύτερον, αν αντιμετωπίσει υπαρξιακό κίνδυνο. Το επανέλαβε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν θεωρείται απρόβλεπτος και δεν πείθει τη Δύση.

Η Δύση ίσως είναι πιο προβλεπτή διότι έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι ο στόχος της είναι η αποδυνάμωση της Ρωσίας. Αλλά εμάς δεν μας πείθει.

Ενοχλεί τη Ρωσία η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ;

Είναι τεράστιο σφάλμα που κάνουν οι δύο χώρες. Η Φινλανδία ήταν για δεκαετίες πύλη του ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας. Η Σουηδία αφήνει 200 και πλέον χρόνια ουδετερότητας για να υπαχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν είπε ότι δεν έχουμε πρόβλημα ούτε με τη Φινλανδία ούτε με τη Σουηδία και δεν θεωρούμε ότι αποτελούν κίνδυνο. Θα προσέξουμε, όμως, αν στο έδαφος τους δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις-βάσεις, όπλα ξένων στρατευμάτων, τότε θα ενεργήσουμε ανάλογα για να ενισχύσουμε τα σύνορα και την περιοχή.

Τι θέλει η Ρωσία για μια ειρηνική συνύπαρξη;

Απευθυνθήκαμε τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Προτείναμε να συνάψουμε συμφωνία, που θα εμπεριέχει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων των χωρών. Δεν λάβαμε σοβαρή απάντηση. Η προσπάθεια ήταν συνέχεια των προσπαθειών της δεκαετίας του '90 με την Τελική πράξη Ρωσίας - ΝΑΤΟ και με τον Χάρτη Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, που έλεγαν ότι καμία πλευρά δεν θα ενισχύσει την ασφάλειά της εις βάρος της άλλης. Ομως, τα έγγραφα εκείνα δεν είχαν νομική ισχύ. Ηταν πολιτικές διακηρύξεις. Γι' αυτό ζητούσαμε δεσμευτικές εγγυήσεις. Που τελικά δεν είδαμε.

*(Αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ)