Στ. Τσοτσορός: Χάθηκε Πολύτιμος Χρόνος στις Έρευνες Υδρογονανθράκων – Πλήγμα η Αποχώρηση της Total

Στ. Τσοτσορός: Χάθηκε Πολύτιμος Χρόνος στις  Έρευνες Υδρογονανθράκων – Πλήγμα η Αποχώρηση της Total
Συνέντευξη στον Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 3 Μαΐου 2022 - 08:26

Σε ειδική έκθεση για τους υδρογονάνθρακες που παρουσίασε πριν λίγες ημέρες το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ανέφερε πως «η Ελλάδα πρέπει και μπορεί από εξαγωγέας πετρελαιοειδών προϊόντων και εισαγωγέας αργού και φυσικού αερίου να μετατραπεί σε παραγωγός χώρα υδρογονανθράκων και εξαγωγέας φυσικού αερίου» και επεσήμανε πως «οι εκτιμήσεις της ύπαρξης εγχώριων υδρογονανθράκων ήταν και εξακολουθούν να είναι αισιόδοξες. Βάσει των σημερινών στοιχείων αυτές υπολογίζονται σε 2.0-2.5 τρισεκατομμύρια κυβ. μέτρα αερίου». Μιλώντας στο Energia.gr ο πρώην πρόεδρος στα ΕΛ.ΠΕ.,  κ. Στάθης Τσοτσορός 

τονίζει πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος σε σχέση με τις έρευνες υδρογονανθράκων και υπογραμμίζει πως «με βάση τις ενδείξεις που υπάρχουν υπερκαλύπτονται οι απατήσεις της Ελλάδος και δημιουργείται ένα σημαντικότατο έσοδο για την ελληνική οικονομία».  


Ποια είναι η άποψή σας για την εξέλιξη των διαδικασιών σε σχέση με τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια;

Η διερεύνηση των πραγματικών στοιχείων για την ύπαρξη υδρογονανθράκων είναι πολυετής, υπάρχει ένα ξεκίνημα το 2010 – 2011, όμως η υλοποίηση του όλου ζητήματος είναι κάτι που επιταχύνεται και υλοποιείται την περίοδο του 2015-2019. Υπήρχε μια πραγματική θέση των ανθρώπων που διοικούσαν τα ΕΛ.ΠΕ. και ότι προχώρησε το σύνολο της περιοχής του Ιονίου και της δυτικής Στερεάς και οι διαδικασίες κατακύρωσης των οικοπέδων σε διάφορες κοινοπραξίες μέσα από τις οποίες την συντριπτική πλειοψηφία την έχουν τα ΕΛ.ΠΕ. είναι μια εργασία που βασίστηκε κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι οι τεχνικές υπηρεσίες των ΕΛ.ΠΕ. είχαν συστηματικά προσεγγίσει και είχαν φτάσει στο σημείο να αναπτύξουν επιχειρήματα  που έδιναν έτσι ένα κίνητρο σε μια Τρίτη εταιρία ότι υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα για την εύρεση υδρογονανθράκων. Αυτή ήταν ουσιαστικά η αιτία με την οποία προσελκύστηκαν οι κορυφαίες εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο. Από κει και πέρα από τη στιγμή στην οποία έγινε η κατακύρωση των επιμέρους οικοπέδων έπρεπε να ακολουθήσουν οι διαδικασίες των τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών που απαιτούν ένα διάστημα τριών ετών ώστε να καταλήξουν σε πιθανότητες για το κάθε κοίτασμα. Έτσι θα έδινε τη δυνατότητα να γίνουν γεωτρήσεις πραγματικές και να περάσουμε από το μύθο στην πραγματικότητα. Αυτό σταμάτησε με την πολιτική αλλαγή με μια λογική επιπόλαιη, με μια αίσθηση ότι προχωράμε στην πράσινη ανάπτυξη χωρίς πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Δυστυχώς όχι λόγω του πολέμου αλλά και λόγω της πραγματικότητας και μιας γνώσης που υποτίθεται ότι βασικά στελέχη θα έπρεπε να έχουν, είναι γνωστό ότι πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα υπάρχουν μέχρι το 2040. Πρέπει να είμαστε υπέρ του εθνικού συμφέροντος, με την έννοια ότι έτσι και αλλιώς θα είσαι αναγκασμένος να προμηθεύεσαι πετρέλαιο και φυσικό αέριο για σειρά ετών, δηλαδή είναι προτιμότερο να πληρώνεις συνάλλαγμα από δω και από εκεί; Έπρεπε να ολοκληρωθούν οι τρισδιάστατες γεωφυσικές μελέτες και να έχεις μια άποψη. Δεν έχει σχέση με περιβαλλοντικά ζητήματα, θα μπορούσες μετά να αποφασίσεις με ποια οικόπεδα θα προχωρήσεις. Οι δαπάνες για αυτές τις έρευνες δεν είναι απαγορευτικές και θα μπορούσες να έχεις επιλύσεις το ζήτημα ότι στον ελληνικό χώρο υπάρχουν αυτά τα κοιτάσματα, σε αυτές τις περιοχές και αυτά είναι εκμεταλλεύσιμα. Είναι δηλαδή ένας χαμένος χρόνος.


Πώς κρίνετε την αποχώρηση της Total;

Η αποχώρηση της TOTAL είναι ένα πλήγμα κα ήδη ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το έφερναν ότι έρχεται από καιρό. Εάν πράγματι υπήρχε ενδιαφέρον από τους φορείς που διαχειρίζονται τα πράγματα να υπάρξει μια συνέχιση έχω την εντύπωση ότι δεν θα ήταν τόσο δύσκολο την ίδια ώρα που κάνουμε άλλου τύπου συνεργασίες με τους Γάλλους.


Ποια θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα βήματα;

Με συγκροτημένη προσπάθεια θα πρέπει να προσεγγίσεις τις εταιρίες αυτές γιατί αυτές έχουν την τεχνογνωσία και δίνουν μεγαλύτερη αξία στο όλο εγχείρημα και να προχωρήσεις στην διαδικασία των τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών για να δούμε που μπορούν να γίνουν οι πρώτες γεωτρήσεις. Με βάση τις ενδείξεις που υπάρχουν υπερκαλύπτονται οι απαιτήσεις της Ελλάδος και δημιουργείται ένα σημαντικότατο έσοδο για την ελληνική οικονομία.