Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το ζήτημα του τρόπου πληρωμής του ρωσικού αερίου από την ελληνική πλευρά, έχοντας βέβαια ως δεδομένο ότι η πληρωμή στο πλαίσιο της σύμβασης που έχει υπογράψει η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται μέχρι τέλος Μαΐου. Μετά τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το μήνυμα που εξέπεμψε η ελληνική πλευρά είναι πως η χώρα μας είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Σύμφωνα όμως με πηγές με γνώση επί των εξελίξεων, η Ελλάδα φαίνεται να θέλει να κερδίσει χρόνο, περιμένοντας να δει τι θα κάνουν οι άλλες χώρες. Τονίζουν όμως πως εάν κοπεί η τροφοδοσία του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα θα υπάρχουν περισσότεροι κραδασμοί, σε σχέση με άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Βουλγαρία. 

Γιατί η Βουλγαρία δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο έχει λιγνιτικά στον ενεργειακό της μείγμα που δεν επιβαρύνονται τόσο με εκπομπές CO2 διότι είχαν ζητήσει το 2013 -14 την εξαίρεσή τους από το σύστημα εμπορίας ρύπων. Να σημειωθεί πως η σύμβαση που έχει η Βουλγαρία με την GAZPROM λήγει το 2022, σε αντίθεση με την Ελλάδα που λήγει το 2026. Επομένως είναι σε μεγαλύτερο βαθμό εξαρτημένη. Παράλληλα, η χώρα μας αναμένεται να συνδράμει ενεργειακά τη Βουλγαρία, μέσω της Ρεβυθούσας.

Πηγές με γνώση επί των εξελίξεων επισημαίνουν πως ο μηχανισμός της Ρωσίας επί της ουσίας έχει μηδενικό κόστος για τις εταιρίες, όμως η ευρωπαϊκή επιτροπή προειδοποιεί ότι αυτός ο τρόπος πληρωμής συνιστά παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες η χώρα μας έχει βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύεται από το αγωγό TAP, αλλά και μέσω του Turk Stream. Επιπλέον, είναι σε ετοιμότητα οι λιγνιτικές μονάδες και οι 5 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο που μπορούν να λειτουργήσουν και με diesel.