Φορείς υποστήριξης των καταναλωτών εκτιμούν το τελευταίο διάστημα πως η άνοδος των τιμών στην ενέργεια θα έχει δραματικές συνέπειες για τους καταναλωτές και προειδοποιούν πως υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια  νέα γενιά χρεών

Ακριβώς για αυτό το λόγο το επόμενο διάστημα ετοιμάζονται αγωγές κατά των προμηθευτών. Μέσα στο Μάιο αναμένεται να συζητηθούν οι πρώτες αγωγές. H ΕΚΠΟΙΖΩ έχει καταθέσει συλλογική αγωγή κατά εναλλακτικού παρόχου ειδικά για τη ρήτρα αναπροσαρμογής από το Μάιο του 2021 η οποία αναμένεται να συζητηθεί το επόμενο διάστημα, ενώ θα προχωρήσει και σε άλλες αγωγές καθώς εκτιμά ότι η νομιμότητα έχει καταστρατηγηθεί πλήρως. Επίσης, θα κάνει συλλογικές αγωγές και ενδεχομένως ασφαλιστικά μέτρα για να μην επιτραπεί σε παρόχους να προσχωρήσουν σε ενέργειες που σχετίζονται με την τροποποίηση σταθερών συμβολαίων μονομερώς. Καταγγελίες για αιφνιδιαστική αλλαγή σταθερών τιμολογίων έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ κα Παναγιώτα Καλαποθαράκου, σε πρόσφατη εκδήλωση που έχει διοργανώσει το INZEB και η Electra Energy σε συνεργασία με το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Γραφείο Θεσσαλονίκης - Ελλάδα και την Ένωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα Της Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ), θα πρέπει να μπει πλαφόν στο χρηματιστήριο ενέργειας και να αποσχιστούν ή να καταργηθούν χρεώσεις όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που αποτελούν μια σημαντική επιβάρυνση.

Σύμφωνα με την κα Καλαποθαράκου «οι πολίτες καλούνται να επιδοτήσουν τους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ για να αυξήσουν την παραγωγή τους. Οι καταναλωτές πληρώνουν πολύ μεγάλο ποσοστό σε αντίθεση με τις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες και σε έρευνα που έχει γίνει οι Έλληνες καταναλωτές επιβαρύνονται περισσότερο σε αντίθεση  με πολίτες άλλων χωρών της Ε.Ε. Θα πρέπει επίσης να αποσχιστούν από τους λογαριασμούς τα δημοτικά τέλη και η ΕΡΤ. Άρα το 40-50% αφορά άσχετες με το ηλεκτρικό ρεύμα χρεώσεις, δηλαδή υπάρχει μια στρέβλωση στην αγορά ενέργειας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος στη χώρα μας παραμένει στα ύψη, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με χθες 10,47%. Διαμορφώνεται στα 252,12 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι υψηλές τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας έχουν προκαλέσει μια συζήτηση κατά πόσο μπορεί να ανακοπεί αυτό το κύμα ακρίβειας, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στη σύνοδο κορυφής τον επόμενο μήνα. Όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «στο Κόκκινο» ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης «υπάρχουν οι δυνατότητες να μειωθεί το κόστος της χονδρικής τιμής της κιλοβατώρας, θα έπρεπε να αλλάξει η λειτουργία της αγοράς να μην διαμορφώνεται χρηματιστηριακά η χονδρική τιμή αλλά με βάση το κόστος παραγωγής συν ένα εύλογο κέρδος». Σημείωσε πως η χώρα μας αύξησε την εξάρτηση της από το φυσικό αέριο σε σύγκριση με άλλες χώρες και θα έπρεπε μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου που δεν αντικαθίσταται από ΑΠΕ να αντικατασταθεί από λιγνίτη».