Συνεχίζει να Προβληματίζει το Ράλι των Τιμών -  Πονοκέφαλος η Αύξηση των Ληξιπρόθεσμων Χρεών

Συνεχίζει να Προβληματίζει το Ράλι των Τιμών -  Πονοκέφαλος η Αύξηση των Ληξιπρόθεσμων Χρεών
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τετ, 20 Απριλίου 2022 - 08:32

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να περιμένει την κατάληξη των διεργασιών σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο ήδη έχουν γίνει ορατές οι συνέπειες της στη χώρα μας. Τόσο στις έρευνες που δείχνουν συρρίκνωση της κατανάλωσης, όσο και στην εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών φαίνεται πως το πρόβλημα απαιτεί σύντομα αποφάσεις. Η ΡΑΕ το τελευταίο 

διάστημα δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό καταγγελιών, σε σχέση με τους λογαριασμούς ρεύματος, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τη συνάντηση που είχε η διοίκηση της αρχής με αντιπροσωπεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την προηγούμενη εβδομάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. υποστηρίζει μάλιστα πως 1.000 καταγγελίες φθάνουν κάθε εβδομάδα στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Το πρόβλημα εστιάζεται στις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ όπως έχει κατά καιρούς επισημάνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, υπάρχουν καταγγελίες για αδιαφανείς χρεώσεις λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής και για αιφνιδιαστικές αλλαγές στα τιμολόγια. Το πρόβλημα με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους έχει επισημανθεί απ’ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στις αποφάσεις για τη στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Από τη Ρεβυθούσα χθες πάντως ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάσταση έκρηξης στις τιμές του φυσικού αερίου. Το πρόβλημα αυτό είναι εισαγόμενο. Ένα πρόβλημα το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και γι’ αυτό και έχω προσωπικά αγωνιστεί να υπάρχει μια πανευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα, το οποίο δεν είναι αμιγώς εθνικό, είναι ευρωπαϊκό».

Ωστόσο, η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες παραμένει πρώτη με την πιο ακριβή χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. Σήμερα η μέση τιμή αγγίζει τα 268,48 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πιο πάνω δηλαδή από τη μέση τιμή τον τελευταίο μήνα που είναι στα 244,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την ίδια ώρα, παραμένει η ανησυχία στην Ε.Ε. σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειες του. Στην Ε.Ε. επεξεργάζονται σχέδιο για εμπάργκο σε πετρελαϊκά προϊόντα, κάτι που επιβεβαίωσε χθες και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Στη σκιά αυτών των εξελίξεων και με τον κίνδυνο ανοιχτό ακόμα και να διακοπεί η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς στη χώρα μας έχει μπει σε εφαρμογή το σχέδιο αύξησης της λιγνιτικής παραγωγής. Η χώρα μας στο δυσμενές σενάριο θα στηριχθεί στην λειτουργία των επτά λινγιτικών μονάδων. Όμως αυτές δεν αρκούν. Σίγουρα η χώρα μας θα στηριχθεί και στα φορτία LNG, αλλά και στις ΑΠΕ.

 

Πηγή: ΑΔΜΗΕ

Στο παραπάνω πίνακα φαίνεται η ημερήσια παραγωγή ανά καύσιμο με την παραγωγή από λιγνίτη να βρίσκεται στις 19/4 στο 4%, από φυσικό αέριο στο 41%, από υδροηλεκτρικά στο 6%, από ΑΠΕ στο 12% ενώ το ισοζύγιο διασυνδέσεων είναι στο 37%.