Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της β’ φάσης αδειοδότησης των ΑΠΕ που_ σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, από καιρού εις καιρόν, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) _ αναμενόταν, εδώ και μήνες, να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή, τελικά πάει για Ιούνιο και βάλε… Πάντως, οι προθεσμίες στενεύουν καθώς για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, όπως και για τα υπεράκτια θαλάσσια πάρκα, έχει τεθεί προθεσμία από το Ταμείο Ανάκαμψης έως τις 30 Ιουνίου. Ειδικότερα, μόλις την περασμένη εβδομάδα (14 Απριλίου), το ΥΠΕΝ ενέκρινε τη διενέργεια διαγωνισμού  με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών συμβούλου τεχνικής υποστήριξης, που αφορά στην απλοποίηση

 

της β΄φάσης αδειοδότησης των σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.  Το  σχέδιο νόμου, το οποίο έχει εκπονηθεί, θα τεθεί όπως αναφέρεται στην απόφαση, σε δημόσια διαβούλευση. Όμως για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης υπ’αρ. 16860 του Ταμείου Ανάκαμψης (δηλαδή απλοποίηση αδειοδοτικής διαδικασίας επενδύσεων σε ΑΠΕ) απαιτείται, επιπρόσθετα, τεχνική βοήθεια στα παρακάτω επιμέρους θέματα:

(α) Ενσωμάτωση σχολίων δημόσιας διαβούλευσης στο σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της β΄ φάσης αδειοδότησης.

(β) Νομοτεχνική επεξεργασία και οριστικοποίηση νομοσχεδίου προς ψήφιση από τη Βουλή.

(γ) Σύνταξη σχεδίων αιτιολογικών εκθέσεων, εκθέσεων συνεπειών ρύθμισης και λοιπών κειμένων που απαιτούνται για υποβολή του σχεδίου νόμου για ψήφιση.

(δ) Εκπόνηση σχεδίων δευτερογενούς νομοθεσίας (σχέδιο Υ.Α. έγκρισης του Κανονισμού), εφόσον τέτοια απαιτείται.

(ε) Διαρκής συνεργασία και διαβούλευση με το ΥΠΕΝ και τους λοιπούς φορείς που εμπλέκονται στην β΄ φάση αδειοδότησης (ΑΔΜΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ, ΡΑΕ) στον σχεδιασμό και την εκπόνηση της πρότασης.

Παράλληλα, για την επίτευξη του οροσήμου που έχει τεθεί από το Ταμείο Ανάπτυξης, πρέπει να συνταχθούν τα έγγραφα και οι εκθέσεις που περιγράφονται ως «Μηχανισμός Πιστοποίησης» (“Verification Mechanism”) στο Παράρτημα της Επιχειρησιακής Συμφωνίας της Ελληνικής  Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα Έκθεση που να τεκμηριώνει το εξής περιεχόμενο: «Copy of the publication in the Official Journal for primary legislation and the secondary legislation that is critical for achieving the objectives described in the milestone and in the CID and reference to the relevant provisions indicating the entry into force, accompanied by a document duly justifying how the milestone (including all the constitutive elements) was satisfactorily fulfilled”.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά (μέσω ΕΣΗΔΗΣ), με τη διαδικασία ανάθεσης σύμβασης μέσω Καταλόγου Προμηθευτών. Ειδικότερα, η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα απευθυνθεί  τις εταιρείες  Grant Thornton,  PriceWaterhouseCoopers Business Solutions και  Διαδικασία Α.Ε.  Ως καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών έχει οριστεί  η 28η/04/2022 και ως αξία  της σύμβασης για την παροχή των συμβουλευτικών υπηρεσιών  74.400 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Ειδικότερα, για την ολοκλήρωση της απλοποίησης της β΄ φάσης αδειοδότησης ΑΠΕ ο ανάδοχος υποχρεούται, έως τις 30 Μαΐου 2022, να υποβάλλει ολοκληρωμένη έκθεση με τα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης και απάντηση επί αυτών, καθώς και τροποποιημένο το σχέδιο νόμου σύμφωνα με τις προτάσεις του μετά από διαβούλευση με το ΥΠΕΝ, περιλαμβάνοντας και όλο το υποστηρικτικό υλικό (σχεδίων αιτιολογικών εκθέσεων, εκθέσεων συνεπειών ρύθμισης και λοιπών κειμένων που απαιτούνται για υποβολή του σχεδίου νόμου για ψήφιση).

Παράλληλα, έως τις 15 Ιουνίου 2022 θα πρέπει να υποβάλει πλήρες σχέδιο της δευτερογενούς νομοθεσίας, που απαιτείται από το τελικό σχέδιο του νόμου. Επιπλέον ως τις 30 Ιουνίου 2022, θα πρέπει να υποστηρίξει την αρμόδια Διεύθυνση στην υποχρέωση ενημέρωσης ως προς τη μεταρρύθμιση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την προετοιμασία των σχετικών κειμένων συμπεριλαμβανομένων αναφορών που θα αναλύουν τον τρόπο επιτάχυνσης της αδειοδοτικής διαδικασίας, την απλοποίηση και ψηφιοποίηση αυτής.  

Στο συγκεκριμένο διάστημα ο ανάδοχος θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία   με την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΝ   και με τους φορείς που εμπλέκονται στην απλοποίηση της αδειοδότησης προκειμένου να αναλυθούν οι ανάγκες και να προσδιορισθούν οι απαιτούμενες νομοθετικές τροποποιήσεις.

Τέλος, από την καταληκτική ημερομηνία επίτευξης του οροσήμου και ως το τέλος της συμβατικής διάρκειας, ο ανάδοχος υποχρεούται να συνεχίσει την υποστήριξη της Διεύθυνσης ΑΠΕ και Εναλλακτικών Καυσίμων ως προς τις διαδικασίες τεκμηρίωσης του Verification Mechanism και της οριστικής έγκρισης επίτευξης του Οροσήμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνοπτικά, τα κάτωθι παραδοτέα θα υποβάλλονται στη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του ΥΠΕΝ, ως εξής:

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Α (έως τις 30.5.2022):

·  Έκθεση παρατηρήσεων δημόσιας διαβούλευσης.

·  Πρόταση τροποποιήσεων νομοσχεδίου λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης και σχέδια συνοδευτικών εκθέσεων (αιτιολογική, έκθεση συνεπειών ρύθμισης και λοιπά κείμενα που απαιτούνται για την υποβολή του σχεδίου νόμου για ψήφιση).

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Β1 (έως τις 15.6.2022):

·  Σχέδια της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται από το τελικό σχέδιο νόμου.

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Β2 Ως τις 30.6.2022:

·  Έκθεση επίτευξης του Οροσήμου βάσει του Verification Mechanism

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Γ (Έως τη λήξη της σύμβασης):

·  Αλληλογραφία και τεκμηρίωση προς την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Οικονομικών, απάντηση ερωτημάτων, υποστήριξη της Υπηρεσίας στις επικοινωνίες

·  Τελικό παραδοτέο που θα περιλαμβάνει έκθεση πεπραγμένων για την υλοποίηση των ανωτέρω

Είναι αξιοσημείωτο ότι στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» προβλέφθηκε ως μεταρρύθμιση (αρ. 16860) ο εκσυγχρονισμός, η επιτάχυνση, η απλοποίηση και η ψηφιοποίηση της αδειοδότησης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Πρόκειται για μέτρο που θα άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τίθενται στην Ελλάδα   στην αδειοδότηση των σταθμών παραγωγής «πράσινης» ενέργειας.  

Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού και η υλοποίηση των ανωτέρω θα πρέπει να λάβουν χώρα ως τις 30 Ιουνίου 2022, βάσει του οροσήμου της υπ. αριθ. 16860 μεταρρύθμισης. Η σχετική υποχρέωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιγράφεται στην από 13 Ιουλίου 2021 Εκτελεστική Απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την έγκριση της αξιολόγησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την Ελλάδα.