Motor Oil: Στο Τέλος του Έτους η Απόφαση για το FSRU - Ισχυρή Αύξηση Κύκλου Εργασιών το 2021

Motor Oil: Στο Τέλος του Έτους η Απόφαση για το FSRU - Ισχυρή Αύξηση Κύκλου Εργασιών το 2021
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Πεμ, 14 Απριλίου 2022 - 09:20

Η τελική επενδυτική απόφαση για την εγκατάσταση του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο θα ληφθεί στο τέλος του έτους, ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil Πέτρος Τζαννετάκης κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων χρήσης του Ομίλου για το 2021. Όπως είπε

θα προηγηθεί το τελικό market test για το έργο, ενώ η πρώτη μη δεσμευτική φάση ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις αρχές του έτους.

Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στον εφοδιασμό του διυλιστηρίου ο κ. Τζαννετάκης ανέφερε ότι οι προμήθειες ρωσικού αργού αντιπροσώπευαν πέρυσι ποσοστό 5,8 % του συνόλου και αντικαταστάθηκαν πριν την εισβολή από άλλες πηγές. Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών συνεχίζεται η ανάπτυξη χαρτοφυλακίου έργων ισχύος 84 μεγαβάτ που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023 ενώ εξετάζονται νέες ευκαιρίες είτε από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο αδειών που διαθέτει ο όμιλος είτε σε νέα projects. Ο κ. Τζαννετάκης ανέφερε εξάλλου ότι προχωρά η ανάπτυξη της μονάδας φυσικού αερίου που κατασκευάζεται από κοινού με την ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή.

Πιο αναλυτικά, τα οικονομικά μεγέθη για το 2021 έδειξαν πως ο κύκλος εργασιών, σε ενοποιημένο επίπεδο, ανήλθε στα 10 δισ. ευρώ, με ετήσια αύξηση ύψους 68%. Παρά τις προκλήσεις, τονίζεται, ο Όμιλος συνέχισε το επενδυτικό του πρόγραμμα που ανήλθε στα 428 εκατ. ευρώ, ενώ για την τρέχουσα χρήση, 2022, η συνολική επενδυτική δαπάνη της μητρικής Motor Oil αναμένεται να διαμορφωθεί στα 175 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στους βασικούς παράγοντες που διαμόρφωσαν τα οικονομικά μεγέθη τόσο της Εταιρείας όσο και του Ομίλου, η σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της Motor Oil (συν 83%) για τη χρήση 2021, έναντι της αμέσως προηγούμενης για το 2020 οφείλεται στον αυξημένο όγκο πωλήσεων (συν 12,83%) σε συνδυασμό με τον αυξημένο μέσο όρο των τιμών των προϊόντων πετρελαίου εκπεφρασμένων σε δολάρια Η.Π.Α. (συν 72,89%).

Επίσης, η αύξηση του όγκου των πωλήσεων της Εταιρείας αποδίδεται στην ομαλοποίηση των συνθηκών σε επίπεδο διεθνούς οικονομίας, ως απόρροια της άρσης των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις και στην υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων του Διυλιστηρίου καθόλη τη διάρκεια της χρήσης 2021, δεδομένου ότι οι εργασίες συντήρησης, με έμφαση στο συγκρότημα ήπιας υδρογονοδιάσπασης (Mild Hydrocracker Complex) είχαν πραγματοποιηθεί εντός της χρήσης 2020 και συγκεκριμένα το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020.

Η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαιοειδών στις τρεις αγορές στις οποίες παραδοσιακά δραστηριοποιείται η εταιρεία, ήτοι, εσωτερική, εξαγωγές, ναυτιλία, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση των διεθνών περιθωρίων διΰλισης και την αύξηση του όγκου των βιομηχανικών πωλήσεων του διϋλιστηρίου οδήγησε στην επίτευξη EBITDA ύψους 341,9 εκατ. ευρώ ση χρήση 2021, έναντι οριακών EBITDA 2,7 εκατ. ευρώ στη χρήση 2020. Τα κέρδη προ Φόρων (EBT) διαμορφώθηκαν σε 241,4 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021 έναντι ζημιών 136,4 εκατ. ευρώ στη χρήση 2020. Τα κέρδη μετά από Φόρους (EAT) διαμορφώθηκαν σε 183,2 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021 έναντι ζημιών 112,9 εκατ. ευρώ στη χρήση 2020.

Τα ενοποιημένα EBITDA τη χρήση 2021 διαμορφώθηκαν σε 489,6 εκατ. ευρώ έναντι 84,8 εκατ. ευρώ στη χρήση 2020, με τη συμβολή των δύο θυγατρικών ομίλων λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων (CORAL, AVIN) συνδυαστικά να ανέρχεται σε 121 εκατ. ευρώ και της θυγατρικής MOTOR OIL RENEWABLE ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων του Ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. το οποίο δεν σχετίζεται με την διΰλιση και εμπορία πετρελαιοειδών προϊόντων, σε συνολικά 44,7 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. το 2021 εδραίωσε τη θέση του στον κλάδο των ΑΠΕ αποκτώντας χαρτοφυλάκιο ένδεκα εν λειτουργία αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 220 MW και ενός επιπλέον υπό κατασκευή αιολικού πάρκου δυναμικότητας 20 MW. Σήμερα ο Όμιλος διαθέτει χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 280 MW έναντι 124 MW στα τέλη του 2020. Επιπλέον ο Όμιλος διαθέτει χαρτοφυλάκιο αδειών προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος 650 MW.

Από την αρχή της κρίσης το Μάρτιο 2020 ο Όμιλος ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. έθεσε ως προτεραιότητες: την υγεία και ασφάλεια όλων των ενδιαφερομένων μερών (ήτοι εργαζομένων, συνεργατών, προμηθευτών, πελατών, τοπικών κοινωνιών), την διασφάλιση πιστωτικών γραμμών για την απαραίτητη ρευστότητα για την αδιάκοπη λειτουργία του παραγωγικού κυκλώματος και του εφοδιασμού της αγοράς και, την αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών σε τομείς του ευρύτερου ενεργειακού κλάδου.

Ως προς τις επιπτώσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους διευκρινίζεται ότι το διϋλιστήριο της εταιρείας διαθέτει την απαραίτητη ευελιξία αναφορικά με την επιλογή του μίγματος πρώτων υλών και καυσίμων η οποία κατ’ εξοχήν αξιοποιείται σε περιόδους ακραίων διακυμάνσεων των τιμών. Δεδομένης της μεγάλης αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου κατά το 2021, η εταιρεία επέλεξε να χρησιμοποιήσει εναλλακτικά καύσιμα στο διυλιστήριο, όπως μαζούτ, νάφθα και υγραέριο.

Αναφορικά με τις αγορές αργού πετρελαίου τύπου URAL σημειώνεται ότι αυτές ανήλθαν στο 5,5% των συνολικών αγορών αργού της εταιρείας για τη χρήση 2021. Συνεκτιμώντας την πλεονεκτική γεωγραφική τοποθεσία του διϋλιστηρίου της, η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. έχει στη διάθεσή της πολλές εναλλακτικές επιλογές ως προς την επιλογή προμηθευτών αργού πετρελαίου. Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι οι πωλήσεις προς την Ρωσία και την Ουκρανία διαμορφώθηκαν κάτω του 1% των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου στη χρήση 2020 καθώς και στη χρήση 2021.

Η συνολική επενδυτική δαπάνη της εταιρείας στη χρήση 2021 διαμορφώθηκε σε 243,5 εκατ. ευρώ, ήτοι λίγο μεγαλύτερη έναντι της αρχικής εκτίμησης των 240 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης αφορούσε στο συγκρότημα κατεργασίας νάφθας (161 εκατ. ευρώ) του οποίου η κατασκευαστική φάση πλησιάζει στην ολοκλήρωση και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο δεύτερο εξάμηνο της χρήσης 2022. Επιπρόσθετα, άλλο ποσό ύψους 39 εκατ. ευρώ αφορούσε σε συνήθεις δαπάνες συντήρησης των υφιστάμενων μονάδων του διϋλιστηρίου και σειρά έργων μικρότερης κλίμακας, με σκοπό την ενίσχυση των όρων ασφαλείας και υγιεινής, καθώς επίσης και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας.

Τέλος, για την τρέχουσα χρήση 2022, η συνολική επενδυτική δαπάνη της εταιρείας αναμένεται να διαμορφωθεί σε 175 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος της να αφορά: α) στην ολοκλήρωση της κατασκευής και τη λειτουργία του συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας, β) στην έναρξη του έργου κατασκευής μίας νέας μονάδας συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης, συνολικού προϋπολογισμού ευρώ 60 εκατ., για την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των μονάδων συμπαραγωγής του διϋλιστηρίου σε 142MW (από 85MW) με σκοπό τη διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας του στα νέα δεδομένα μεγέθους και, γ) τις συνήθεις δαπάνες συντήρησης των υφιστάμενων μονάδων του διϋλιστηρίου και σειρά έργων μικρότερης κλίμακας.

Για περισσότερους αναλυτικούς πίνακες και περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε εδώ