Σε ένα τετράμηνο αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για το σύστημα εμπορίας πράσινων πιστοποιητικών. Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο    πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του  Διαχειριστή  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) κ. Γιάννης Γιαρέντης, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η επεξεργασία της νομοθετικής πρότασης βρίσκεται στην τελική φάση της επεξεργασίας. «Έχουμε αναθέσει στην εταιρεία που θα φτιάξει την πλατφόρμα των δημοπρασιών για τις εγγυήσεις προέλευσης

, γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό. Διότι οι εγγυήσεις προέλευσης δεν είναι απλά μια άυλη μετοχή, η οποία δίδει ένα “marketing tool” στις εταιρείες που χρησιμοποιούν ΑΠΕ. 

Οι εγγυήσεις έχουν αξία και πρέπει να αποκτήσουν και τιμή», ανέφερε ο κ. Γιαρέντης. Και πρόσθεσε: «Γι΄ αυτό θα γίνει το σύστημα δημοπράτησης εγγυήσεων προέλευσης με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία. Πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο τετράμηνο θα έχουμε ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες. Είναι άλλωστε ένα από τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από το RRF (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) για την εκταμίευση του ποσού των 200 εκατ. ευρώ».   

H Εγγύηση Προέλευσης είναι το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό που  πιστοποιεί την προέλευση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παράγεται από ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ σε μια εγκατάσταση, για ορισμένη χρονική περίοδο. Σκοπός είναι η απόδειξη προς τον τελικό καταναλωτή του ποσοστού ή της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ και περιλαμβάνεται στο ενεργειακό μίγμα του προμηθευτή του. Ο ΔΑΠΕΕΠ είναι αρμόδιος φορέας έκδοσης για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα και Δίκτυο και διαχειρίζεται το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα στο οποίο  τηρούνται τα Μητρώα του Συστήματος Εγγυήσεων Προέλευσης.

«Είναι σημαντικό το θέμα των εγγυήσεων προέλευσης. Η εγγύηση προέλευσης είναι το διαβατήριο για την κοινωνική αποδοχή. Είναι αυτό που θα χρησιμοποιήσουν οι προμηθευτές έτσι ώστε να περάσουν στην κοινωνία το γεγονός ότι χρησιμοποιούν πράσινη ενέργεια και σε τι ποσοστό. Οι εγγυήσεις δεν πάνε μόνες αλλά μαζί με τη δημοσίευση του ενεργειακού μείγματος που γίνεται κάθε χρόνο από τον ΔΑΠΕΕΠ», τόνισε ο κ. Γιαρέντης.

Δύσκολος ο δρόμος για την αποθήκευση

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ αναφέρθηκε στον ειδικό λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), ο οποίος το 2022 αναμένεται να κλείσει με πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ. Μιλώντας για τις υψηλές αποδόσεις στις ΑΠΕ σημείωσε ότι  καθορίζονται από την αγορά. Για τις υποδομές αποθήκευσης, προέβλεψε ότι θα περάσουν από τον δύσκολο δρόμο ωρίμανσης των ΑΠΕ, δηλαδή θα αντιμετωπίσουν υψηλά κόστη και καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο,   ο ρυθμός εγκρίσεων αιτημάτων για έργα ΑΠΕ κινείται με ταχύτατους ρυθμούς. Στον ΔΑΠΕΕΠ σήμερα υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις για 6,7 GW έργων ΑΠΕ, εκ των οποίων τα 4,8 GW τα τελευταία δύο χρόνια.

Μηδενική τιμή ρεύματος

Την …αριθμητική των ΑΠΕ εμπλούτισε με στοιχεία και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης ο οποίος αποκάλυψε ότι το περασμένο Σάββατο (2 Απριλίου), η συνολική ζήτηση της χώρας για ηλεκτρική ενέργεια καλύφθηκε από Ανανεώσιμες Πηγές σε ποσοστό 68%, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.  Μάλιστα, χθες, η μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ, πάνω από 80%, οδήγησαν σε σχεδόν μηδενική τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια το τρίωρο από τις 2 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα (3,99 ευρώ/MWh στις 2 μ.μ., 0.09 ευρώ/MWh στις 3 μ.μ. και 3 ευρώ/MWh στις 4 μ.μ. με μέση τιμή αναφοράς για εχθές τις 168,22 ευρώ/MWh).

Η ισχύς των ΑΠΕ σε λειτουργία στην Ελλάδα ανέρχεται σε 9 GW, ο κατειλημμένος χώρος για νέα έργα σε 10 GW ενώ από την αρχή του 2021 έχουν υποβληθεί αιτήματα για ακόμη 19 GW! Συνεπώς η επενδυτική στροφή προς τις ΑΠΕ έχει ήδη συμβεί.   

Ωστόσο, η επίτευξη του στόχου που είναι η πράσινη μετάβαση με τις ΑΠΕ απαιτεί ανάπτυξη δικτύων και υποδομών αποθήκευσης ενέργειας. Ο ΑΔΜΗΕ, με ένα επενδυτικό πρόγραμμα 5 δισ. ευρώ, συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση,  δημιουργώντας ικανό ηλεκτρικό χώρο για ΑΠΕ, ο οποίος αναμένεται να αγγίξει τα 29 GW μέχρι το 2030, ανάλογα με το χωροταξικό σχεδιασμό της Πολιτείας. Σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις, ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, στις ανατιμήσεις των υλικών κατασκευής και στην ανάγκη ανακοστολόγησης των συμβάσεων.

Σχετικά με τις  διεθνείς διασυνδέσεις, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ δήλωσε ότι,  είναι εξίσου κρίσιμες για την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας και της Ευρώπης καθώς ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια, συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και πρόκειται να μετατρέψουν τη χώρα μας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε ο  διαγωνισμός για τη νέα διασύνδεση με τη Βουλγαρία, δρομολογήθηκε η δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία ενώ ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να συμβάλλει στις διεθνείς διασυνδέσεις με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Παράλληλα εξετάζεται η προοπτική δύο νέων διασυνδέσεων με την Τουρκία και την Αλβανία, ενώ θα αναβαθμιστεί και η υφιστάμενη διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία.