Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα Πύλη Εισόδου LNG στην Ν.Α. Ευρώπη – Εκκίνηση Ερευνών για Υδρογονάνθρακες

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα Πύλη Εισόδου LNG στην Ν.Α. Ευρώπη – Εκκίνηση Ερευνών για Υδρογονάνθρακες
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Σαβ, 9 Απριλίου 2022 - 11:05

Για το σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσον αφορά στη διασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας με αέριο καθώς και της ενεργειακής επάρκειας της χώρας ανέλυσε, χθες, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο Υπουργός υπογράμμισε της σημασία της άμεσης επέκτασης της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ρεβυθούσα, με την προσθήκη μίας τέταρτης πλωτής αποθήκης, που δρομολογεί το ΥΠΕΝ, με τον ίδιο να εκτιμά ότι η ολοκλήρωσή της μπορεί να γίνει μέσα στις προσεχείς 6-10 εβδομάδες

Παράλληλα, το Υπουργείο εξετάζει και σχέδιο για αύξηση του ρυθμού αεριοποίησης στο σταθμό της Ρεβυθούσας, κατά 12%, προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη των αιχμών ζήτησης φυσικού αερίου.

«Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί κύρια πύλη εισόδου για υγροποιημένο αέριο στη Ν.Α. Ευρώπη», τόνισε ο κ. Σκρέκας, ο οποίος ανέφερε ότι εκτός από το FSRU Αλεξανδρούπολης που θα παραδοθεί εντός του 2023, δρομολογείται η κατασκευή νέων τερματικών σταθμών LNG στην Κόρινθο και ενός δευτέρου στην Αλεξανδρούπολη. « Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αναφορικά με την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο» είπε. 

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της της επαναλειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων που έχει ανακινηθεί εσχάτως, και είπε πως η “Πτολεμαΐδα 5” και ο “Άγιος Δημήητριος 5” θα τεθούν σε λειτουργία το προσεχές φθινόπωρο και θα παράγει ενέργεια το λιγότερο έως το 2025, για να προσθέσει πως εάν η μονάδα αποδειχτεί βιώσιμη, θα παραμείνει σε λειτουργία έως το 2028, οπότε και θα αποσυρθεί πλήρως. Εξήγησε ακόμη πως απαιτείται υψηλό κόστος για να γίνουν βιώσιμες οι περισσότερες λιγνιτικές μονάδες και επανέλαβε εάν δεν υπήρχε η ενεργειακή κρίση, οι λιγνιτικές μονάδες δεν θα μπορούσαν να μπουν στο σύστημα επειδή θα ήταν πολύ ακριβές.  «Η απολιγνιτοποίηση ξεκίνησε για νομοτελειακούς λόγους εδώ και μία δεκαετία» υπογράμμισε.

Σημείωσε επίσης, πως για όσο καιρό διαρκεί η κρίση θα στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των ανατιμήσεων στο κόστος της ενέργειας, ενώ αποκάλυψε πως το Υπουργείο  διερευνά και άλλα μέτρα, όπως το να τεθεί ανώτατο όριο στην παραγωγή φυσικού αερίου με σκοπό να συμπιεστούν πτωτικά οι τιμές. «Για αυτό πιέζουμε την Ε.Ε. για κοινή απόφαση» υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας, αναφερόμενος στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Απάντησε ακόμη και σε ερώτηση για τα πιθανά υπερκέρδη των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, λέγοντας πως δεν προκύπτει έως τώρα κάτι τέτοιο από τους ισολογισμούς τους, ενώ τοποθετήθηκε και στο θέμα των ερευνών υδρογονανθράκων, τονίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει το θέμα. «Οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες και τις επόμενες γενιές να δούμε τι κρύβει το υπέδαφος και εάν υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, προανήγγειλε την κατάθεση τριών νομοσχεδίων για την αδειοδότηση των ΑΠΕ, τα παράκτια θαλάσσια πάρκα, και το κλίμα και σημείωσε πως από 400 – 500 MW που συνδέονταν σε ετήσια βάση την περίοδο 2015-2019, μόνο το 2021 συνδέθηκαν νέα έργα ισχύος 1.000 MW, ενώ για το τρέχον έτος εκτίμησε ότι θα ξεπεράσουμε τα 2.000 MW σε νέα ισχύ. Μάλιστα προέβη και σε σύγκριση με τα όσα γίνονται στην Γερμανία, λέγοντας πως ο αντίστοιχος ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα αυτή είναι 1.400 MW ετησίως, ενώ υποστήριξε πως εάν σήμερα στην Ελλάδα  είχαμε 2 - 3 GW περισσότερη ανανεώσιμη ισχύ, οι τιμές στην ενέργεια θα ήταν σημαντικά χαμηλότερες.