Τη βεβαιότητα ότι οι πλωτές δεξαμενές LNG θα συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας εκφράζουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με την απόφαση για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Μιλώντας χθες από τη Ρεβυθούσα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με αφορμή την επίσκεψη στη χώρα μας της επιτρόπου Ενέργειας Kadri Simson τόνισε πως «συζητήσαμε για την ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, οι νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις

 

με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος. Τα έργα αυτά θα συμβάλλουν στη μετατροπή της χώρας μας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στην απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων».

Η Ρεβυθούσα αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι να μπορούν να ξεφορτώνουν δύο καράβια αντί για ένα. «Θέλουμε αύξηση της χωρητικότητας και του αριθμού των πλοίων που μπορούν να ξεφορτώνουν», ξεκαθαρίζει πηγή του ΥΠΕΝ. Στόχος επίσης είναι να ολοκληρωθεί το FSRU στην Αλεξανδρούπολη (2023) καθώς και στην Κόρινθο. Να σημειωθεί πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο η αξιολόγηση κόστους - οφέλους της πλωτής δεξαμενής στη Ρεβυθούσα και θα ακολουθήσει διαγωνισμός, με την πλωτή μονάδα να έχει δυναμικότητα 150.000 κυβικά μέτρα. Να σημειωθεί επίσης πως σύμφωνα με πληροφορίες Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν κλείσει χωρητικότητα στη Ρεβυθούσα.

Σε ότι έχει να κάνει με το άλλο μεγάλο θέμα, εκείνο των λιγνιτικών μονάδων, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου θα κριθεί με όρους αγοράς η παράταση της λειτουργίας τους. Παράλληλα, σε σχέση με την τύχη της Πτολεμαΐδας 5, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να μπει στην πρίζα τον Αύγουστο και σε πλήρη λειτουργία τον ερχόμενο Νοέμβριο. Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με το ζήτημα της αποθήκευσης φυσικού αερίου ο ΔΕΣΦΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ιταλική SNAM για την αξιοποίηση των αποθηκευτικών της χώρων. Η Ελλάδα υπενθυμίζεται πως είναι η μοναδική χώρα χωρίς σύστημα αποθήκευσης φυσικού αερίου.