Το υδρογόνο αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη χώρα μας στο πλαίσιο της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Μάλιστα όπως δήλωσε σε εκδήλωση, την περασμένη Δευτέρα, ο CEO της Hydrogen Europe κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης «το υδρογόνο είναι η ευκαιρία για την Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις πηγές της και να γίνει ανεξάρτητη. Η αξιολόγηση των ευρωπαϊκών έργων θα γίνει μέχρι τέλος του Ιουνίου και το White Dragon

 

έχει προτεραιότητα. 20 εκατ. τόνοι πράσινου υδρογόνου χρειάζονται μέχρι το 2030 μέχρι τώρα έχουμε 3 εκατ. τόνους».

Η ένωση European Hydrogen Backbone έχει εντείνει τις προσπάθειες της για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου αγωγών υδρογόνου ως απάντηση στις προτάσεις της Ε.Ε. για την ενίσχυση της παραγωγής και των εισαγωγών πράσινου υδρογόνου. Η ένωση που αποτελείται από διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου στοχεύει τώρα στην αξιοποίηση 8.000 χιλ. αγωγών υδρογόνου έως το 2030 και 53.000 χιλ. έως το 2040. Περίπου το 40% αυτών θα είναι νέοι αγωγοί.

Υπενθυμίζεται πως η στρατηγική της ΕU’s Repower προβλέπει 20,6 εκατομμύρια τόνους το χρόνο ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030, για την αντικατάσταση περίπου 25-50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, το χρόνο ρωσικού φυσικού αερίου. Ειδικότερα, η ένωση προτείνει πέντε διαδρόμους ανεφοδιασμού και εισαγωγής υδρογόνου, έως το 2030. Ο ένας θα συνδέει την Τυνησία και την Αλγερία μέσω Ιταλίας με την Κεντρική Ευρώπη, αξιοποιώντας τους υπάρχοντες αγωγούς στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία. Ένας νοτιοδυτικός διάδρομος θα μεταφέρει πράσινο υδρογόνο που παράγεται στην Ιβηρική χερσόνησο μέσω Γαλλίας στη δυτική Γερμανία. Ένας τρίτος στη Βόρεια Θάλασσα θα βασιστεί στα σχέδια της Ολλανδίας για το 2027, επεκτείνοντάς το δίκτυο που θα συνδέει το Rotterdam με τα λιμάνια Zeebrugge και Antwerp στο Βέλγιο,το Wilhelmshaven και Brunsbuttel στη Γερμανία και Havre στη Γαλλία. Επίσης, προβλέπεται ένας διάδρομος της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής ο οποίος θα αξιοποιήσει το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό και θα μπορούσε να υποστηρίξει τις εξαγωγές υδρογόνου στην κεντρική Ευρώπη και τέλος ο πέμπτος διάδρομος στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη θα μπορούσε να συνδέσει τους καταναλωτές στην Κεντρική Ευρώπη. Στις περιοχές αυτές συγκαταλέγεται η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Ουκρανία, μέσω αγωγών φυσικού αερίου που θα επαναχρησιμοποιηθούν.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να διπλασιάσει τον στόχο της για παραγωγή υδρογόνου στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ενεργειακής Ασφάλειας που θα δημοσιευτεί σήμερα. Πέρυσι, ο υπουργός Επιχειρήσεων Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής Kwasi Kwarteng έθεσε στόχο 5 GW χωρητικότητας υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το 2030 που θα χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την οικονομία. Αυτός ο στόχος τώρα πρόκειται να διπλασιαστεί, δηλαδή την αύξηση κατά 50% του υδρογόνου, που παράγεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το υδρογόνο θα χρειαστεί να καλύψει έως και το 35% του ενεργειακού μείγματος του Ηνωμένου Βασιλείου, έως το 2050.