Στους πλέον κρίσιμους παίκτες όσον αφορά τόσο την έκβαση όσο και την επόμενη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία έχουν εξελιχθεί η Κίνα και η Ινδία, που ναι μεν επισήμως παραμένουν στο στρατόπεδο των ουδετέρων, αλλά δεν παραλείπουν να κάνουν τα «γλυκά μάτια» στον Πούτιν. Οι δύο χώρες άλλωστε απείχαν από την ψηφοφορία για το ψήφισμα του ΟΗΕ στις 2 Μαρτίου που καταδίκαζε την εισβολή στην Ουκρανία. Η Δύση πάντως προσπαθεί με κάθε τρόπο να τις προσεγγίσει. Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Κίνας με τους Ευρωπαίους να ασκούν έντονες πιέσεις στο Πεκίνο προκειμένου να λάβει

 

πιο σαφή θέση έναντι της Μόσχας. Μια ημέρα νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας είχε ταξιδέψει στο Νέο Δελχί προκειμένου να πείσει τον Πρωθυπουργό Ναρέντα Μόντι να σκληρύνει την στάση του απέναντι στον Πούτιν.

Το ίδιο όμως είχε πράξει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με απώτερο σκοπό να πουλήσει περισσότερο πετρέλαιο στην Ινδία καθώς αντιμετωπίζει εκτεταμένα μποϊκοτάζ στις εισαγωγές ενέργειας στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πράγμα που και πέτυχε. Ο υπουργός Οικονομικών της Ινδίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η χώρα της θα συνεχίσει να αγοράζει αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία, καθώς ο λαός της έχει ανάγκη την παροχή φθηνού πετρελαίου μετά την εκτίναξη των διεθνών τιμών. Η Ινδία έχει ήδη αρχίσει να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία, δήλωσε η Νιρμάλα Σιθαραμάν, συμπληρώνοντας ότι η μετάβαση στο φυσικό αέριο συναντά πια μεγαλύτερες προκλήσεις, αφού οι διαθέσιμες ποσότητες διεθνώς έχουν μειωθεί.

Στις Βρυξέλλες πάντως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν το Πεκίνο να μην βοηθήσει την Μόσχα στην προσπάθειά της να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις. «Κάθε απόπειρα μεταστροφής των κυρώσεων ή βοήθειας προς τη Ρωσία θα παρατείνει τον πόλεμο με περισσότερες απώλειες ζωών και μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί κάθε απόπειρα οικονομικής ή στρατιωτικής βοήθειας προς τη Ρωσία, ενώ από την άλλη, τυχόν θετικά βήματα από την πλευρά της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου, θα γίνουν δεκτά με ικανοποίηση, τόσο από την ΕΕ, όσο και από την παγκόσμια κοινότητα. Πάρα ωστόσο τις προειδοποιήσεις είναι πλέον σαφές ότι η ΕΕ δεν κατάφερε να εκμαιεύσει καμία απολύτως δέσμευση από το Πεκίνο ώστε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στην Μόσχα προκειμένου να δοθεί ένας τέλος σε αυτό τον αποτρόπαιο πόλεμο. Κατά τη διάρκεια κοινής συνεντεύξεως Τύπου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε ότι οι δύο πλευρές έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις επί του ζητήματος.

Κινέζικη προπαγάνδα υπέρ του Ρώσου Προέδρου

Εξάλλου στο εσωτερικό της Κίνας η εικόνα που έχουν για τον πόλεμο είναι εντελώς διαφορετική. Ντοκιμαντέρ που έχει παράγει το ίδιο το Κομμουνιστικό Κόμμα παρουσιάζει τον Πούτιν σαν ήρωα! « Η ντροπιαστική κατάρρευση της Σοβιετικής Ενώσεως», αναφέρει το βίντεο, «ήταν το αποτέλεσμα των προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών να καταστρέψει την νομιμότητά του». Μάλιστα επαινεί τον Ρώσο Πρόεδρο για την αποκατάσταση της θέσης του Στάλιν ως μεγάλου ηγέτη εν καιρώ πολέμου και για την ανανέωση της πατριωτικής υπερηφάνειας όσον αφορά στο παρελθόν της Ρωσίας. Σε όλη τη χώρα, το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει οργανώσει συνεδρίες για να παρακολουθήσουν αξιωματούχοι και να συζητήσουν το ιστορικό ντοκιμαντέρ. Το βίντεο διάρκειας 101 λεπτών, το οποίο ολοκληρώθηκε πέρυσι, δεν αναφέρει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει δίκιο να ανησυχεί για τους γείτονες που αποσχίστηκαν από τη Σοβιετική Ένωση. «Το πιο ισχυρό όπλο που κατέχει η Δύση είναι, εκτός από τα πυρηνικά όπλα, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν στον ιδεολογικό αγώνα», λέει ο αφηγητής του ντοκιμαντέρ, επικαλούμενος έναν Ρώσο μελετητή. Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε για εσωτερική προβολή- δηλαδή για κοινό που επέλεξαν στελέχη του κόμματος και όχι για δημόσια προβολή- ωστόσο τόσο το βίντεο όσο και το σενάριο κυκλοφόρησαν πρόσφατα στο διαδίκτυο στην Κίνα.
Κοντολογίς, παρ ότι στο εξωτερικό η Κίνα παρουσιάζεται ως θεατής του πολέμου στην Ουκρανία, που δεν επιλέγει πλευρές, απλώς επιδιώκει την ειρήνη, στο εσωτερικό το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα προωθεί μια εκστρατεία που απεικονίζει τη Ρωσία ως πολύπαθο θύμα και όχι ως επιτιθέμενο και υπερασπίζεται τους ισχυρούς δεσμούς της Κίνας με τη Μόσχα ως ζωτικής σημασίας. Αλλά και τα κινεζικά πανεπιστήμια έχουν οργανώσει μαθήματα προκειμένου να βοηθήσουν τους φοιτητές στην «σωστή κατανόηση» του πολέμου, υπογραμμίζοντας συχνά τα παράπονα της Ρωσίας όσον αφορά τη Δύση. Οι κομματικές εφημερίδες μάλιστα κατηγορούν ανοικτά τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη σύγκρουση.