Πανευρωπαϊκό Drive για Διασφάλιση της Ενεργειακής Τροφοδοσίας- Ασφαλής Βραχυπρόθεσμα η Χώρα    

Πανευρωπαϊκό Drive για Διασφάλιση της Ενεργειακής Τροφοδοσίας- Ασφαλής Βραχυπρόθεσμα η Χώρα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 1 Απριλίου 2022 - 13:10

Δεν έχει κανένα οικονομικό νόημα η απαίτηση του Βλάντιμιρ Πούτιν να πραγματοποιούνται οι πληρωμές για την αγορά φυσικού αερίου σε ρούβλια, την οποία ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, χαρακτήρισε ως πολιτικό εκβιασμό, μιλώντας μετά τα μεσάνυχτα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά πως είναι ξεκάθαρη η θέση των περισσότερων χωρών της Ευρώπης, ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν στους εκβιασμούς του Ρώσου Προέδρου, κάτι που σημαίνει ότι και η χώρα μας ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις σε επίπεδο Βρυξελλών. Στην ίδια παρέμβασή του, ο κ. Σκρέκας επιβεβαίωσε πως  η χώρα μας 

έχει περιθώριο έως τις 20 Απριλίου, καθώς εκείνη την ημέρα λήγει η τελευταία δόση πληρωμής της ΔΕΠΑ Εμπορίας προς την Gazprom, και επανέλαβε πως η Κυβέρνηση έχει ήδη προβχωρήσει στο σχεδιασμό των επόμνων βημάτων που χρειάζονται ώστε να διατηρηθεί η ομαλότητα στην αγορά.

Θυμίζουμε ότι η ΔΕΠΑ έχει εξασφαλίσει δύο επιπλέον φορτία LNG, τα οποία εφόσον συνδυαστούν με το αέριο από το Αζερμπαιτζάν που εισρέει μέσω του TAP μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής για το επόμενο δίμηνο καθώς βοηθά και το γεγονός πως τα φορτία για το εν λόγω διάστημα είναι χαμηλά.

Παράλληλα, ο Υπουργός ΠΕΝ υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση εξετάζει όλα τα εναλλακτικά σενάρια που αφορούν στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας ενώ  ανέφερε πως έχει ζητήσει από τον ΔΕΣΦΑ να του υποβάλλει έως σήμερα, Παρασκευή,  μελέτη αξιολόγησης κόστους-οφέλους για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. Ακόμη, όπως πρόσθεσε, έχει ζητήσει από τον Διαχειριστή να ενημερώσει το Υπουργείο έως την προσεχή Τρίτη για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι από τη στιμή που διαπιστωθεί ότι υπάρχει διαθεσιμότητα και επομένως η χώρα μπορεί να προβεί σε εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και ότι οι τέσσερις μονάδες διπλού καυσίμου που διαθέτει μπορούν  να χρησιμοποποιήσουν πετρέλαιο, πέραν της αύξησης της χρήσης  λιγνίτη από τις υπάρχουσες μονάδες σε εφεδρεία, η Ελλάδα θα διαθέτει πλήρη επάρκεια εφοδιασμού και επομένως, οι καταναλωτές θα είναι απολύτως προστατευμένοι και οι «τελευταίοι που ενδεχομένως θιγούν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η πραγματικότητα είναι πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα στον μεσοπρόθεσμο εφοδιασμό της φυσικό αέριο, με δεδομένη την έλλειψη επαρκώνυποδομών αποθήκευσης και επανεριοποίησης.  

Είναι ενδεικτικά της κατάστασης τα σχόλια στελεχών της αγοράς ότι σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες η Γηραιά ήπειρος θα βρεθεί μεταξύ σφύρας και άκμονος, επειδή πολύ απλά, θα  είναι αδύνατο να υποκατασταθούν οι ποσότητες που χρειάζεται - ανήλθαν στο 42% των αναγκών της το 2021-  από υγροποιημένο αέριο και άλλες πηγές. Είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που οι εθνικές κυβερνήσεις στην Ε.Ε. έχουν θέσει παρά πόδα τα πράσινα σχέδιά τους και καταφεύγουν στη θαλπωρή των βρώμικων ορυκτών καυσίμων για να μη βάλουν λουκέτο στις οικονομίες τους.

Μέσα σε αυτό το απολύτως τοξικό περιβάλλον από το οποίο όλοι πασχίζουν να βρουν διέξοδο, οι τιμές του φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF για συμβόλαια Μαΐου βρήκαν το δρόμο για να καταγράψουν νέο άλμα. Αυτή την ώρα (13:08) κινούνται από το πρωΐ, στη ζώνη διακύμανσης των 122-125 δολαρίων ανά μεγαβατώρα.

Μπροστά στο αδιέξοδο χώρες-μέλη της Ε.Ε. επιχειρούν για άλλη μια φορά να βρουν τις κατάλληλες λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πιεστικά ζητήματα στις αγορές τους και να αμβλύνουν τις επιπτώσεις από το αυξημένο κόστος στην ενέργεια για τους καταναλωτές τους. Ισπανία και Πορτογαλία πρότειναν στις Βρυξέλλες να τεθεί ανώτατο όριο 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην τιμή του φυσικού αερίου και του άνθρακα για χρήση από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό δήλωσε χθες η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Teresa Ribera.

Σημειώνουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα, στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.  οι δύο χώρες της Ιβηρικής έλαβαν ειδική άδεια για να διαχειρίζονται τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις επικράτειές τους. Ειδικότερα, στην Ισπανία το πλαφόν στις τιμές αποτελεί τμήμα ευρύτερου πακέτου ύψους 16 δισεκ. ευρώ που θα διατεθεί υπό τη μορφή άμεσης βοήθειας και δανείων με ευνοϊκούς όρους, προκειμένου να στηριχτούν εταιρείες και νοικοκυριά από τις ακραίες τιμές στην ενέργεια, αλλά και να ανασχεθιύν εν τη γενέσει τους, οι πληθωριστικές πιέσεις που δημιουργούν σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Θυμίζουμε πως οι τιμές στις οποίες οι επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πωλούν ρεύμα στην περιφερειακή χονδρική αγορά, MIBEL, καθορίζονται από το υψηλότερο οριακό κόστος παραγωγής, που αφορά, σήμερα, στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με αέριο και άνθρακα. Εφόσον μειωθεί η τιμή των ορυκτών καυσίμων, οι δύο χώρες προσδοκούν να μειώσουν σημαντικά τα τιμολόγια της ενέργειας στην εσωτερική αγορά.