Απολιγνιτοποίηση, Περαιτέρω Διείσδυση ΑΠΕ και Αποθήκευση Ενέργειας στις Προτεραιότητες του ΥΠΕΝ

Απολιγνιτοποίηση, Περαιτέρω Διείσδυση ΑΠΕ και Αποθήκευση Ενέργειας στις Προτεραιότητες του ΥΠΕΝ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 31 Μαρτίου 2022 - 09:19

Εντείνονται σε καθημερινή βάση οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προκειμένου τα μέτρα που θα λαμβάνονται να προσφέρουν ένα ευρύ πλέγμα προστασίας της χώρας και των καταναλωτών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, καθώς και να διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια και εφοδιασμό της χώρας με 

φυσικό αέριο. Είναι ενδεικτικό της ετοιμότητας των κυβερνητικών στελεχών τα όσα είπε χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας αναφερόμενος στα παραπάνω, μιλώντας στο 3ο Power & Gas Forum που διοργανώνει το energypress. Ο κ. Σκρέκας έκανε, παράλληλα, εκτενή αναφορά στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, εστιάζοντας στις παρεμβάσεις σε ρυθμιστικό επίπεδο που προωθεί το ΥΠΕΝ, προκειμένου να θωρακιστεί η λειτουργία της αγοράς, όπως αυτές αποτυπώνονται στο Market Reform Plan που αναμένεται να κατατεθεί προσεχώς στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. .

Όπως τόνισε ο Υπουργός, στα μέτρα περιλαμβάνονται επιπλέον ρυθμιστικές παρεμβάσεις που αφορούν στο target model, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά στην αποθήκευση ενέργειας κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αποθήκευση. Πρόσθεσε δε ότι το μοντέλο-στόχος στη χώρα μας εξασφάλισε, κατά το περασμένο έτος, πιο φθηνή ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και σε σύγκριση με την απείρως πιο ώριμη αγορά της γειιτονικής Ιταλίας. 

Ο κ. Σκρέκας μίλησε, ακόμη για την αναγκαιότητα να ενταθούν οι προσπάθειες για συντονισμό των πρωτοβουλιών σε επίπεδο Ε.Ε. όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης στην ενέργεια, για να τονίσει πως η διασυνδεσιμότητα των αγορών δεν αφήνει περιθώρια για λήψη μεμονωμένων μέτρων σε εθνικό επίπεδο, φέροντας ως παράδειγμα την πρόταση των έξη σημείων που υπέβαλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκηςού προς την Κομισιόν και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο Υπουργός, δεν παρέλειψε, ακόμη, να αναφερθεί  και στα όσα γίνονται σε εθνικό επίπεδο, όπως η αξιοποίηση των διαθέσιμων πρόσθετων πλεονασμάτων από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), την αγορά των ρύπων ή ακόμη και από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Επίσης, ο Υπουργός ΠΕΝ επεσήμανε πως είναι η αγορά που θέτει στο περιθώριο τις λιγνιτικές μονάδες, καθώς το κόστος λειτουργίας εξακολουθεί να είναι απαγορευτικό για την ΔΕΗ που τις διαχειρίζεται και τόνισε πως  ακόμ και στην περίπτωση που αποφασιστεί, για λόγους συγκυρίας να συνεχιστεί η λειτουργία τους και πέραν της καταληκτικήςε ημερομηνίας απόσυρσής τους, το 2023, αυτό θα συμβεί σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Επιχείρισης. Πρόσθεσε δε πως η κυβέρνηση εργάζεται για να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μετά την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, και έφερε ως παράδειγμα ότι το περασμένο έτος προστέθηκε ισχύς 1000 MW νέων ΑΠΕ στο εγχώριο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εκτίμησε ότι φέτος, η νέα ισχύς ΑΠΕ θα διαμορφωθεί ενδεχομένως μεταξύ  1500- 2000 MW.

Τέλος, μίλησε για την πρόθεση της χώρας να συνεργαστεί με τη γειτονική Βουλγαρία προκειμένου εισάγει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από το νέο σταθμό του Κοζλοντούι που θα χρησιμοποιηθείγια να καλύψει τα απαραίτητα φορτία βάσης, αν και τόνισε πως οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτρικό επίπεδο.

  

Στο iδιο συνέδριο, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρθηκε στις ρυθμιστικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την επιτάχυνση της πορείας προς την Ενεργειακή Μετάβαση μέσω της διευθέτησης των εκκρεμοτήτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ΑΠΕ.

Η κα Σδούκου ανέφερε πως βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού μια «σύνθετη, πολύπλοκη και απαραίτητη αλλαγή», όπως είπε, για το ενεργειακό σύστημα, που περνά από την αναγκαία λόγω των συνθηκών της τελευταίας διετίας, επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και αφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μέσω της απεξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα.

Όπως είπε η γ.γ του ΥΠΕΝ, ο πιο ασφαλής και βιώσιμος εφοδιασμός επιτυγχάνεται με τα ίδια όπλα που χρησιμοποιούμε κατά της κλιματικής κρίσης, δηλαδή περισσότερες ΑΠΕ, λιγότερο φυσικό αέριο και εξοικονόμηση ενέργειας. 

Η κα Σδούκου προχώρησε σε μια πιο τεχνικής φύσης ανάλυση των μέτρων που είναι απαραίτητο να ληφθούν, λέγοντας πως είναι ανάγκη να ενσωματωθούν σε αυτά οι επιστημονικές, γεωπολιτικές και οικονομικές μεταβλητές, ενώ αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη της McKinsey που όπως είπε καταδεικνύει ότι  οι νέες τεχνολογίες θα παίξουν το μεγαλύτερο ρόλο στην πορεία για το net zero και πως εκτός από την παράμετρο του κόστους, η Ενεργειακή Μετάβαση προσφέρει μια δυνητικά, σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα, εφόσον υιοθετήσει τις κατάλληλες πολιτικές στις δεκαετίες που ακολουθούν.

Μίλησε ακόμη για την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί και τα νέα έργα ΑΠΕ μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων, καθώς επίσης και να προχωρήσουν τα υπεράκτια αιολικά έργα, που παρουσίάζουν, όπως τόνισε, σημαντικές ευκαιρίες τεχνολογικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας για τη χώρα. 

Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη των χερσαίων αιολικών έργων καθώς, όπως είπε, εξακολουθούν να υφίστανται αγκυλώσεις στην αδειοδότησή τους, αν και υποστήριξε πως το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων θα επιλυθεί χάρη στο νομοσχέδιο που έχει τεθεί προς διαβούλευση.

«Θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε καθημερινά το περιβάλλον της αγοράς των ΑΠΕ. Έχουμε ήδη πολλές αιτήσεις άνω των στόχων. Είμαστε σε συνεργασία με τους διαχειριστές και στο επόμενο νομοσχέδιο θα δείτε μέτρα για τη σύνδεση πρόσθετου δυναμικού ΑΠΕ", υπογράμμισε η κα Σδούκου.

Τέλος, μίλησε για την στρατηγική αναγκαιότητα της αποθήκευσης ενέργειας που θα αποτελέσει τον πυλώνα της Ενεργειακής Μετάβασης και αποκάλυψε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί επισήμως η συμφωνία έγκρισης από την  Κομισιόν του σχήματος που απέστειλε το ΥΠΕΝ και αφορά στην υλοποίηση έργων αποθήκευσης συνολικής ισχύος 800-900 MW.