Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία δύο ζητήματα απασχολούν την ενεργειακή επικαιρότητα στη χώρα μας: η πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και δεύτερον η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Από τη μια πλευρά, στο ζήτημα των τιμών παρατηρείται μια αποκλιμάκωση, σε σχέση με ένα μήνα πριν, από την άλλη πλευρά σε ότι έχει να κάνει με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας καταγράφονται διεργασίες απόρροια της αλλαγής του σχεδιασμού της Ε.Ε. και της απεξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Χθες το απόγευμα έγινε συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, με αφορμή 

το τελεσίγραφο της Ρωσίας για την πληρωμή των συμβάσεων αερίου σε ρούβλια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Energia.gr συζητήθηκε το ενδεχόμενο προμήθειας νέων φορτίων LNG από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Επιπλέον, είναι σε ετοιμότητα οι λιγνιτικές μονάδες και οι 5 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο που μπορούν να λειτουργήσουν και με diesel. Επίσης εξετάζεται η αύξηση της ποσότητας αερίου που παίρνει η Ελλάδα από τον αγωγό TAP. Να σημειωθεί βέβαια πως το Κρεμλίνο με ανακοίνωσή του έβαλε πάγο στην απαίτηση που αρχικά είχε να πληρώνονται με ρούβλια οι συμβάσεις αερίου.  Προανήγγειλε βέβαια λίστα με τα προϊόντα που θα πληρώνονται με ρούβλια.

Επιπλέον, μέχρι την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους -οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG  στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. Σε ότι έχει να κάνει με τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της χώρας η Ελλάδα καλείται μέχρι την 1η Νοεμβρίου να λύσει το ζήτημα -στόχο για αποθήκευση φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ε.Ε. Θα πρέπει συγκεκριμένα να αποθηκεύει το 15% της ετήσιας κατανάλωσης. Η λύση στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες καταλήγει το ΥΠΕΝ είναι η συνεργασία της χώρας μας με την Ιταλία, η οποία διαθέτει αποθήκες με δυναμικότητα που φτάνει τα 20 δις. κυβικά μέτρα. Το ζήτημα της προμήθειας LNG από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες με σκοπό την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση με αναλυτές να χαρακτηρίζουν ανέφικτη τη λύση δεδομένου ότι στην Ε.Ε. δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι σταθμοί αποθήκευσης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα που απασχόλησε και την κεντρική πολιτική σκηνή, δηλαδή τη φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών, από το ΥΠΕΝ περιμένουν τo πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Αναλυτές πάντως επισημαίνουν πως από τη συζήτηση αυτή αποκλείονται οι ΑΠΕ δεδομένου ότι πληρώνονται με σταθερή τιμή. Συνάντηση με την διοίκηση της ΡΑΕ ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση. Θεωρεί  ότι η συνάντηση με την Ανεξάρτητη Αρχή είναι επιβεβλημένη, «αφενός λόγω της καθυστέρησης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ να αναγνωρίσει τα προβλήματα στην αγορά ενέργειας που μας έχουν οδηγήσει σε μόνιμη και ακραία κρίση ακρίβειας, και αφετέρου λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μέτρα βραχυπρόθεσμου καθώς και δομικού χαρακτήρα, προκειμένου να προστατεύσει την ελληνική κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας από την αισχροκέρδεια, εξασφαλίζοντας προσιτές τιμές ενέργειας και ασφαλή μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα».