Η Ε.Ε. «Κοιτά» Προς τη Γεωθερμία – Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: H Πιο Οικονομική Λύση για Θέρμανση

Η Ε.Ε. «Κοιτά» Προς τη Γεωθερμία – Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: H Πιο Οικονομική Λύση για Θέρμανση
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 29 Μαρτίου 2022 - 08:50

Η Ευρώπη έχει έναν απεριόριστο θησαυρό γεωθερμικής ενέργειας που μπορεί να παρέχει μόνιμες λύσεις για θέρμανση, ψύξη και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τονίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωθερμικής Ενέργειας σε επιστολή του προς την ηγεσία της Ε.Ε. Στην επιστολή τονίζεται πως τόσο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, όσο και η Γαλλική Υπηρεσία

ενέργειας αναφέρουν ότι είναι η πιο οικονομική λύση για θέρμανση. Ωστόσο, δεν έχει αναπτυχθεί η γεωθερμία όσο χρειάζεται και όπως επισημαίνει είναι συχνά αόρατη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ε.Ε. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει προσθέτει, δεδομένης της επείγουσας ανάγκης για ταχεία ενεργειακή μετάβαση. Καλεί την Κομισιόν να προετοιμαστεί και να εκδώσει τη στρατηγική της Ευρώπης για τη γεωθερμική ενέργεια, με σκοπό να αξιοποιηθεί το δυναμικό της γεωθερμικής ενέργειας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωθερμικής Ενέργειας στο σχέδιο 8 σημείων ενόψει του REpowerEU, που εξέδωσε πρόσφατα, αναφέρει πως υπάρχουν πάνω από 4 GWth γεωθερμικών μονάδων τηλεθέρμανσης και ψύξης που αναμένουν έγκριση και πρέπει να δρομολογηθούν γρήγορα πριν από το τέλος του 2022. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να δημοσιεύουν και να καθιστούν άμεσα προσβάσιμα όλα τα διαθέσιμα γεωλογικά δεδομένα από παλαιότερες γεωτρήσεις νερού, πετρελαίου, φυσικού αερίου για να διευκολύνουν τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.

Οι εκτιμήσεις του συμβουλίου είναι οι εξής:

Υπάρχουν χώρες, που θέλουν να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία από τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και να στραφούν επίσης στη γεωθερμία για την κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει τεχνογνωσία και υποδομές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη χρήση της γεωθερμίας, σύμφωνα με αναλυτές. Ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιηθούν εκ νέου οι υφιστάμενες υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυτά τα έργα θεωρητικά θα πληρούν τις προϋποθέσεις για κρατικές επιχορηγήσεις, στο πλαίσιο της δέσμευσης για μηδενικές εκπομπές, έως το 2050.

Από την άλλη πλευρά, η Ολλανδία χρησιμοποιεί τη γεωθερμική ενέργεια για θέρμανση εδώ και αρκετό καιρό, και σε εργασίες που σχετίζονται με τη λειτουργία των θερμοκηπίων. Το μεγαλύτερο προγραμματισμένο έργο είναι το έργο Geothermal Central στη Χάγη. Το βλέμμα της χώρας είναι στραμμένο σε αυτό το έργο, γιατί εάν είναι επιτυχές θα μπορούσε να δώσει ώθηση για την ανάπτυξη περισσότερων έργων.