Την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε προ ημερών ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν αποφάσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την έρευνα και εξόρυξη  

υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και ειδικότερα στις παραχωρήσεις της Κρήτης (Total - ExxonMobil – ΕΛΠΕ)  και του Ιονίου (ΕΛΠΕ). Ο πόλεμος της Ουκρανίας  επανέφερε τον «φάκελο» από το συρτάρι όπου είχε …καταχωνιαστεί, αφενός λόγω της ενεργειακής μετάβασης και του GreenDeal, και αφετέρου εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου το διάστημα 2019 και 2020.  Πλέον η εκμετάλλευση πιθανών υδρογονανθράκων τίθεται και πάλι στο επίκεντρο της στρατηγικής απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Οι προκλήσεις ωστόσο είναι πολλές καθώς εάν τελικά επιβεβαιωθούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα θα πρέπει να διασφαλίζουν προσιτή τιμή, βιωσιμότητα των επενδύσεων, την ενεργειακή ασφάλεια αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος είναι εντός 2-4 ετών να γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση εάν υπάρχουν πράγματι σημαντικά κοιτάσματα αερίου ώστε να ακολουθηθούν οι διαδικασίες και σε μια επταετία το αέριο να είναι αξιοποιήσιμο.  

Εάν οι εταιρείες που σήμερα διαχειρίζονται τα οικόπεδα δεν κινητοποιηθούν άμεσα, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να τις αντικαταστήσει άμεσα. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη έρθει σε επαφές με άλλους ενδιαφερόμενους «παίκτες» της διεθνούς αγοράς. Πάντως, κανείς δεν αποκλείει και συμπράξεις μεταξύ των πετρελαϊκών εταιρειών οι οποίες παραμένουν παρούσες στις υφιστάμενες παραχωρήσεις και έχουν σήμερα τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Παράλληλα, η Ελληνική  Διαχειριστική  Εταιρεία  Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) δεν έχει σταματήσει να διερευνά και σενάρια για νέες θαλάσσιες παραχωρήσεις και σε άλλες περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τα έως σήμερα δεδομένα, η συνολική αξία των ελληνικών υδρογονανθράκων έχει υπολογιστεί από την ΕΔΕΥ στα 250 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδύσεις είναι τεράστιες καθώς απαιτούνται  5-20 εκατ. ευρώ στο στάδιο των σεισμικών ερευνών και 80-120 εκατ. ευρώ κατά το στάδιο των ερευνητικών γεωτρήσεων (για κάθε γεώτρηση). Το κόστος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με το βάθος των υδάτων να παίζει καθοριστικό ρόλο. Για παράδειγμα  στην Κρήτη οι πιθανοί στόχοι βρίσκονται κάτω από τον βυθό, σε βάθη κατά μέσο όρο άνω των 2.500 μέτρων, τα οποία σε ορισμένα σημεία ξεπερνούν και τα 3.500 μέτρα,  γεγονός που αυξάνει το κόστος αλλά και τις δυσκολίες και προκλήσεις του εγχειρήματος.

Πάντως,  φέτος ολοκληρώθηκαν από την εταιρεία Shearwater σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος  _ στο Οικόπεδο 10  στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου  και στο   Βόρειο Ιόνιο _ όπου operator είναι τα ΕΛΠΕ.  Επόμενος στόχος της ΕΔΕΥ είναι να πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες στις δύο περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Total - Exxon Mobil - ΕΛΠΕ. Εφόσον οι ενδείξεις είναι  θετικές, θα πρέπει να ακολουθήσουν επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις οι οποίες θα καταδείξουν εάν τελικά μπορεί να ακολουθήσει η εξαγωγή του αερίου.

Ειδικά για τα ΕΛΠΕ, ο σχεδιασμός που θα ακολουθήσουν περιλαμβάνει την επεξεργασία και ανάλυση των σεισμικών δεδομένων για το Ιόνιο. Τον επόμενο χειμώνα ΕΛΠΕ και Energean σχεδιάζουν να προχωρήσουν στο πρώτο στάδιο των σεισμικών ερευνών στο Μπλοκ 2, δυτικά της Κέρκυρας. Μάλιστα, η   Energean  αναμένεται να  υποβάλει στην ΕΔΕΥ και επικαιροποιημένο σχέδιο ανάπτυξης για το κοίτασμα του Κατάκολου. Πάντως, για τη συγκεκριμένη παραχώρηση εκκρεμεί ακόμη η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ)  θεωρούν αναγκαία τη διενέργεια   Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ),  βάσει του  άρθρου 10 του ν. 4014/2011, ώστε να εκτιμηθούν και να προληφθούν οι επιπτώσεις του έργου στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης της θαλάσσιας περιοχής του  Κόλπου της Κυπαρισσίας η οποία  ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Για το σκοπό αυτό,  είχε ζητηθεί από τον περασμένο Ιούνιο   από το φορέα του έργου   η υποβολή της μελέτης ΕΟΑ, η οποία ακόμη δεν έχει υποβληθεί.  

Πάντως, πηγές της εταιρείας αναφέρουν στο energia.gr πως "είναι απορίας άξιο γιατί η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση ζητήθηκε 1,5 χρόνο μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης της περιβαλλοντικής μελέτης (ΕΟΑ)".