Ο ΙΕΑ Καλεί για Νέες Δεσμεύσεις και Μέτρα για Επιτάχυνση της Ενεργειακής Μετάβασης

Ο ΙΕΑ Καλεί για Νέες Δεσμεύσεις και Μέτρα για Επιτάχυνση της Ενεργειακής Μετάβασης
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 24 Μαρτίου 2022 - 09:01

Η κρίση στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της στην ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία της Ευρώπης με αέριο, όπως και οι προκλήσεις στο δρόμο για το net-zero είναι το αντικείμενο της υπουργικής συνόδου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) που διεξάγεται το διήμερο 23-24 Μαρτίου στο Παρίσι, με θέμα: "Το Έτος της Εφαρμογής": Επιτάχυνση της παγκόσμιας δράσης για την καθαρή ενέργεια και την ενεργειακή ασφάλεια". Οι υπουργοί Ενέργειας από τις χώρες- μέλη, τις χώρες σύνδεσης και τις χώρες προσχώρησης του ΙΕΑ, καθώς και εκπρόσωποι της βιομηχανίας, της οικονομίας και της κοινωνίας των πολιτών

συναντώνται σε μια κομβική στιγμή για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές ενέργειας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και συζητούν για επείγουσες προκλήσεις που ανακύπτουν για την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και τη σημασία της επιτάχυνσης της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια ως βασικό μέρος της λύσης για αποφυγή παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον.

Στην υπουργική σύνοδο στην οποία προεδρεύει η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Jennifer Granholm συμμετέχει, μεταξύ άλλων, η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Kadri Simson και ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το Κλίμα, John Kerry, ενώ  την Ελλάδα εκπροσωπεί η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Μετά την παρουσίαση των 10 σημείων για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ο ΙΕΑ επιχειρεί να εμβαθύνει την παρέμβασή του στα ενεργειακά δρώμενα, με έμφαση στις πρωτοβουλίες για την καθαρή ενέργεια και την ενεργειακή ασφάλεια, μέσω της καινοτομίας και των λύσεων σύγχρονης τεχνολογίας.  

Ο σημαντικός αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη και πέραν αυτής έχει προκαλέσει αυξανόμενες ανησυχίες για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Η τρέχουσα κρίση καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη σημασία της διαρκούς προσοχής του ΙΕΑ στην ενεργειακή ασφάλεια κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.

Μεταξύ άλλων , η σύνοδος του ΙΕΑ ασχολείται με τη χρηματοδότηση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, τις παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις κατά το περασμένο έτος, τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια και την απόδοση των επενδυτικών προσπαθειών σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και για τις πρωτοβουλίες για την επίτευξη του net-zero έως το 2050.

Ακόμη, η υπουργική σύνοδος του ΙΕΑ αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για την προώθηση της δέσμευσης του Οργανισμού στο κρίσιμο ζήτημα  των αυξανόμενων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα της διάσκεψης COP26 για το Κλίμα και το Σύμφωνο της Γλασκώβης που αύξησαν τις κλιματικές φιλοδοξίες και φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά στους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Για τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας τα πράγματα είναι απλά: Πρέπει οι χώρες μέλη του να αναλάβουν περισσότερες δεσμεύσεις, μέτρα και πρωτοβουλίες για να επιταχύνουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και να μετασχηματίσουν τους ενεργειακούς τους τομείς, έτσι ώστε να συμπλέουν με τους παγκόσμιους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Η υπουργική σύνοδος πραγματοποιείται στον απόηχο των δύο σοβαρών κρίσεων που ξέσπασαν αυτά τελευταία δύο χρόνια, την πανδημία του Covid-19 και την αλματώδη άνοδο των διεθνών τιμών της ενέργειας και έχουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην παραγωγή, το εμπόριο, τη χρήση και την ασφάλεια της ενέργειας καθώς και για όλο το εύρος της οικονομίας.

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης, της διάδοσης και της υιοθέτησης τεχνολογιών και λύσεων χαμηλών εκπομπών αποτελεί, σύμφωνα με τον ΙΕΑ,  το κλειδί για την εκπλήρωση όλων των φιλόδοξων στόχων για μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση που απαιτεί ευρείες συνεργασίες μεταξύ κυβερνήσεων, βιομηχανίας  και επενδυτών. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού, έως τον Φεβρουάριο του 2021, 110 ενεργοβόρες εταιρείες είχαν εξαγγείλει στόχους για καθαρές μηδενικές εκπομπές, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο, οι εθνικές δεσμεύσεις για καθαρό μηδενισμό κάλυπταν περίπου το 70% των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Ωστόσο, ο ΙΕΑ εκφράζει τον προβληματισμό του καθώς , παρά τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται αρκετές κυβερνήσεις αλλά και εταιρείες με ανακοινωμένες δεσμεύσεις για net-zero δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη  λεπτομερή σχέδια για το πώς προσδοκούν να εκπληρώσουν αυτούς τους στόχους.