Για το ζήτημα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, εν αναμονή των σχετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την παρουσία άλλων Ευρωπαίων ηγετών, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη 

να υπάρξει κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., κατά το πρότυπο της προμήθειας εμβολίων που εφάρμοσε η Κομισιόν στην αρχή της πανδημίας του Covid-19. 

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η προετοιμασία και ο συντονισμός ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Μαρτίου.

O Πρωθυπουργός μιλώντας για το ζήτημα της ενέργειας, επανέλαβε τις γνωστές προτάσεις του για τις ανατιμήσεις και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, σε ευθυγράμμιση και με τα αντίστοιχα μέτρα που λαμβάνονται σε επίπεδο κρατών-μελών. Ωστόσο το ζήτημα της επιβοκής ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου θα πρέπει να θεωρείται ανεφάρμοστο, καθώς προσκρούει στις αντιρρήσεις αρκετών χωρών-μελών τη; Ένωσης, σε αντίθεση με το πράσινο φως που αναμένεται να δώσουν στην επιβολή πλαφόν στος τιμές του ηλεκτρισμού, καθώς και της φορολόγησης των υπέρμετρων κερδών των εταιρειών του κλάδου.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης, στην τετραμερή σύνοδο των ηγετών των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, στην Ρώμη είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνον εθνικές και πρότεινε, σε πρώτη φάση να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρέμβασης έναντι των κερδοσκόπων, όπως τους χαρακτήριζσε, προκειμένου να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

"Όταν οι αγορές γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων, τότε απαιτείται μία ευρωπαϊκό παρέμβαση. Στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις. Πρέπει να συγκροτήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο, πρόκειται και για μία νάρκη στην ευρωπαϊκή ιδέα γιατί αυτή η κρίση μπορεί να ξαναξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού» είχε πει χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, κρατική ενίσχυση μέχρι του ποσού των 400.000 ευρώ θα μπορούν να εισπράττουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Reuters που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν. Η εν λόγω πρόταση, τονίζει το διεθνές πρακτορείο θα συζητηθεί στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, αύριο Πέμπτη, 24 Μαρτίου, κατά την οποία είναι προγραμματισμένο να εξεταστούν σε βάθος τα προτεινόμενα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης.

Στο ίδιο έγγραφο που περιήλθε σε γνώση των Reuters αναφέρεται, επίσης ότι οι εταιρείες που υπόκεινται σε ζημίες εξαιτίας των υψηλών τιμών του αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούν να λάβουν κρατική ενίσχυση που δεν θα υπερβαίνει το 30% του αυξημένου κόστους και για ένα μέγιστο ποσό μέχρι τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ θα μπορούν να ζητήσουν και κρατική εγγύηση για τα δάνειά τους, για ποσά που θα εγγίζουν το 15% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.