Σε εξέλιξη βρίσκεται -σύμφωνα με πληροφορίες του Energia.gr- η επεξεργασία ενός νομοσχεδίου για τη στήριξη του κλάδου του βιομεθανίου, που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την τιμή αναφοράς των έργων. Στην Ελλάδα, υπάρχουν ήδη μονάδες βιοαερίου 98MW, ωστόσο δεν υπάρχουν μονάδες βιομεθανίου

Οι πρόσφατες αποφάσεις της Ε.Ε. που αφορούν τις δράσεις για την απεξάρτηση της από το ρωσικό αέριο έχουν αναθερμάνει το ενδιαφέρον σε σχέση με την ανάπτυξη του κλάδου του βιομεθανίου. Στη χώρα μας υπάρχει ένα επιστημονικό υπόβαθρο, με πλήθος μελετών σε σχέση με τις προοπτικές του βιομεθανίου, ενώ σε πολλές χώρες της Ε.Ε. έχουν γίνει πολλά έργα. Η Γερμανία και η Ιταλία αποτελούν τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή βιοαερίου στην Ε.Ε. Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της Ε.Ε. η Ελλάδα παράγει ετησίως περίπου 17 εκατ. τόνους κτηνοτροφικών αποβλήτων, από τους οποίους θα μπορούσαν να παραχθούν 350MW. Επιπλέον, στη χώρα μας υπάρχουν αδιάθετοι περίπου ένα εκατ. τόνοι αχύρου που μαζί με το δυναμικό των κτηνοτροφικών αποβλήτων μπορεί να καλυφθεί η ετήσια ζήτηση του φυσικού αερίου του οικιακού τομέα στην Ελλάδα. Η εφοδιαστική αλυσίδα για τη στήριξη του κλάδου κρίνεται απαραίτητη και όπως επισημαίνουν αναλυτές θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη υποστήριξη και οργάνωση στους δήμους. Να σημειωθεί πως στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα υπάρχουν γενικόλογες διατυπώσεις και όχι στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη του κλάδου. Στο ΕΣΕΚ τονίζεται μεταξύ άλλων ότι πρέπει να δοθεί «έμφαση σε δράσεις ώστε το σχήμα των ενεργειακών κοινοτήτων να συμβάλλει τόσο στην αξιοποίηση αποβλήτων με σκοπό την αξιοποίηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας ή βιομεθανίου στις μεταφορές, όσο και στην υλοποίηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών».

Πριν λίγους μήνες,  η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου είχε καταθέσει αίτημα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να της χορηγηθεί άδεια για την υποδοχή και διανομή βιομεθανίου σε δίκτυα χαμηλής και μέσης πίεσης που διαχειρίζεται. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΔΑ «έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με δύο υφιστάμενες μονάδες παραγωγής βιοαερίου, οι οποίες θα συμμετάσχουν στα πιλοτικά έργα, για την αναβάθμισή τους σε μονάδες παραγωγής βιομεθανίου το οποίο, στη συνέχεια, θα εγχέεται στα γειτνιάζοντα δίκτυα της ΔΕΔΑ χαμηλής και μέσης πίεσης και θα διανέμεται ως μείγμα με το φυσικό αέριο προς οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές».