Στάλα-Στάλα οι Μειώσεις των Τιμών των Υγρών Καυσίμων στην Αντλία- Διαβεβαιώσεις Αληγιζάκη

Στάλα-Στάλα οι Μειώσεις των Τιμών των Υγρών Καυσίμων στην Αντλία- Διαβεβαιώσεις Αληγιζάκη
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 16 Μαρτίου 2022 - 11:14

Με επιδόματα επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου που συνιστούν ασύμμετρη απειλή για την ευρωστία της οικονομίας, καθώς συμβάλουν στη ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο ο δείκτης τιμών καταναλωτού διαμορφώθηκε στο 7,2%, για να θυμίσει άλλες εποχές για τη χώρα.

Ακόμη πιο ενδεικτικό της διασύνδεσης της ανόδου των πληθωριστικών τάσεων με τα τεκταινόμενα στο χώρο των τιμών της ενέργειας είναι το ότι το 5,43% προερχόταν αμιγώς από το ενεργειακό κόστος και το 1,32% από τα τρόφιμα, με τις προβλέψεις να θέλουν τη συμμετοχή τους στον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται σημαντικά προσεχώς, εξαιτίας της απόφασης της Ρωσίας να αναστείλει τις εξαγωγές σίτου, σίκαλης, κριθαριού, καλαμποκιού και ζάχαρης. Η απόφαση της κυβέρνησης να επιδοτήσει μετά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και τα υγρά καύσιμα ελήφθη επειδή θεωρούνται μη ανελαστική δαπάνη, όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Είναι σαφές ότι αυτή δεν θα μείνει έξω από το πεδίο των παρεμβάσεών μας, πάντοτε όμως στο πλαίσιο λελογισμένων κινήσεων για να νιώσει ο κόσμος και εκεί τη στήριξη μετριασμού των επιπτώσεων» ανέφερε σχετικά.

Στην ουσία θα πρόκειται για έκπτωση που θα χορηγείται στην «αντλία» και θα κυμαίνεται  μεταξύ 10 -15 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το μοντέλο αναμένεται να εφαρμοστεί σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία με οριζόντια μορφή και χρονική διάρκεια έως τέσσερις μήνες. 

Ωστόσο είναι πασιφανές ότι προβλήματα αυτού του εύρους και σοβαρότητας δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται, όπως συμβαίνει διαχρονικά στη χώρα μας, με εφαρμογή επιδοματικών πολιτικών. Παρατηρείται επίσης, για άλλη μια φορά, το φαινόμενο οι τιμές των υγρών καυσίμων να τσιμπάνε σε χρόνο dt όταν ανεβαίνουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αλλά ουδέποτε να υποχωρούν κατά το ανάλογο ποσοστό, όταν εκείνες πέφτουν.   

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τις πρώτες 14 ημέρες της ουκρανικής κρίσης, οι τιμές της αμόλυβδης αυξήθηκαν κατά 25-26 λεπτά του ευρώ το λίτρο, ενώ οι αντίστοιχες του ντίζελ κίνησης αυξήθηκαν κατά 46-47 λεπτά του ευρώ.

Όπως υποστήριξε χθες με τηλεοπτική παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βανεζινοπωλών, Μιχάλης Κιούσης, η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου θα αρχίζει να περνά σταδιακά και στις τιμές στην αντλία. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά οι τιμές θα αρχίσουν να διολισθαίνουν κατά 2 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη και κατά 6-7 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο για το ντίζελ κίνησης.

Το energia.gr ζήτησε από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛΙΝΟΙΛ, Γιάννη Αληγιζάκη να σχολιάσει τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα. Ο κ. Αληγιζάκης τόνισε πως έχουν ξεκινήσει από το περασμένο Σάββατο, 12 Μαρτίου, να περνάνε οι μειώσεις στην αγορά, τουλάχιστον στο κομμάτι που τιμολογούν οι εταιρείες, στα πρατήρια, με βάση την πτώση των τιμών από τα 135 δολάρια στα περίπου 110 δολάρια. με βάση το μέσο όρο που υπάρχει στην ελληνική αγορά. Οι μειώσεις αυτές θα εμφανίζονται στην αντλία σταδιακά έως την Πέμπτη, συμπλέοντας με τη συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του αργού, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ.        

Τα τελευταία 24ωρα οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει σημαντική υποχώρηση στις διεθνείς αγορές. Το Brent που θεωρείται το διεθνές benchmark κινείται σήμερα στα όρια διακύμανσης των 102-103 δολαρίων ανά βαρέλι, με ενδοσυνεδριακή άνοδο 3,0% από το χθεσινό κλείσιμο των 98 δολαρίων το βαρέλι, ενώ η αμερικανική ποικιλία WTI εμφανίζει ελαφρές ανοδικές τάσεις, με τη σειρά της και κινείται στη ζώνη εύρους διακύμανσης των 97-98 δολαρίων ανά βαρέλι.

Οι επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά ομολόγων είναι επίσης, ιδιαίτερα σημαντικές. Σύμφωνα με το πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε η Τράπεζα Πειραιώς, σημαντικές απώλειες κατέγραψε η ελληνική αγορά ομολόγων τον Φεβρουάριο, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι κίνδυνοι από την εκτόξευση των τιμών ενέργειας ενισχύουν την μεταβλητότητα και την φυγή των επενδυτών προς τα παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς κινήθηκε πτωτικά τον Φεβρουάριο μειωμένος κατά 4,87% φτάνοντας τις 633 μονάδες. Ωστόσο, τις πρώτες βδομάδες του Μαρτίου και παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία ο δείκτης δείχνει να έχει προς το παρόν μια σταθεροποιητική πορεία. Μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι, εκτιμά η Τράπεζα, οι προσδοκίες της αγοράς ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει συγκρατημένη στάση στην νομισματική πολιτικής της, δεδομένων των συνθηκών αβεβαιότητας που επικρατούν στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις τιμές ενέργειας, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία. Ο κίνδυνος μιας πρώιμης αύξησης των επιτοκίων είναι πλέον υπαρκτός με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται η πιθανότητα μιας βραχυπρόθεσμης επιδείνωσης  της οικονομικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, το spread για το ελληνικό 10ετές ομόλογο αναφοράς έναντι του Bund αυξήθηκε τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, κατά 51 μονάδες βάσης, στις 239 μονάδες βάσης, συνεχίζοντας την ανοδική τάση των τελευταίων μηνών.