Η ουκρανική κρίση και τα παρελκόμενά της, που υποχρέωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και μεγάλο τμήμα της διεθνούς κοινότητας να επιβάλουν σκληρές κυρώσεις στην Μόσχα, αναδιατάσσουν κατά τα φαινόνενα, την ενεργειακή ατζέντα της Γηραιάς ηπείρου. Αυτό έγινε φανερό κατά τη χθεσινή τοποθέτηση της Γενικής Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρας Σδούκου, η οποία σε συζήτηση στο πλαίσιο

 

του 3ου συνεδρίου «SouthEast Europe & East Med», ανέφερε πως αποτελεί σαφή επιλογή στην πολιτική της απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο ο αγωγός Eastmed. Η Γενική Γραμματέας είπε πως η Ελλάδα υποστήριζε ανέκαθεν το έργο ως εναλλακτική όδευση για το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης για να διευκρινίσει πως αποτελεί πλέον ένα ώριμο έργο που στην τρέχουσα συγκυρία μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη επιλογή και θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Η κα Σδούκου, αναφέρθηκε διεξοδικά στις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, μιλώντας σε πάνελ του συνεδρίου με θέμα «Ελληνοαμερικανική ενεργειακή συνεργασία», και εστίασε στα ενεργειακά έργα που βρίσκονται στη φάση της κατασκευής στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές για υποδοχή και επαναεριοποίηση LNG, τον αγωγό TAP και τη διασύνδεση της Αλεξανδρούπολης, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για την πρωτοβουλία 3+1 καθώς και για το East Med Gas Forum.

Η Ελλάδα έχει εστιάσει σε 4 βασικούς τομείς:  τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών, την κυβερνο-ασφάλεια και τις γεωτρήσεις υδρογονανθράκων, τόνισε η κα Σδούκου. «Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει όλους τους παραπάνω τομείς και βοηθά ενεργά στη δημιουργία νέων ευκαιριών για επενδύσεις. Η ουκρανική κρίση για ακόμη μία φορά απέδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο νέος ενεργειακός διάδρομος για φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά.

(H ΓΓΕΟΠΥ Αλεξάνδρα Σδούκου, με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη στο συνέδριο της Ουάσιγκτον)

«Όλα αυτά τα χρόνια επιτελέστηκε αξιόλογο έργο στην Ελλάδα, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.  Και το έργο αυτό έγινε πάντα με την ενεργό συνεργασία των ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, η κα. Σδούκου υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο του 3+1 initiative έχουν δημιουργηθεί τέσσερις ομάδες εργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών στις θεματικές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ενεργειακών υποδομών, της κυβερνοασφάλειας καθώς και της ασφάλειας στην υπεράκτια παραγωγή υδρογονανθράκων.

Η ανάπτυξη των υποδομών στη χώρα, σε συνδυασμό με τη νέα στρατηγική διαφοροποίησης που έθεσε σε κίνηση η Ε.Ε. αλλά και τις αναγκαιότητες που καθορίζει η Ενεργειακή Μετάβαση διαμορφώνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να παίξει ένα καθοριστικό και στρατηγικό ρόλο στην περιοχή, σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΝ.

Η κα Σδούκου υποστήριξε πως όλα τα έργα που σχεδιάζονται στους τομίς του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αποκτούν «προστιθέμενη αξία» καθώς, συμβάλουν στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και εστίασε, μεταξύ άλλων, στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, το FSRU Αλεξανδρούπολης, τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο.

Βασική επιδίωξη της ενεργειακής στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης, που εξυπηρετείαι και μέσα από τη βαθύτερη συνεργασία με τις ΗΠΑ,είναι η μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο που θα περιλάβει εκτός από το αέριο και τον ηλεκτρισμό, την περαιτέρω διείσδυση και χρήση του υδρογόνου. Αξιοποιώντας τις διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες και εκμεταλλευόμενη το ρόλο της ως βασικό κράτος μέλος της Ε.Ε., η Ελλάδα αναπτύσσει μια δυναμική και εξωστρεφή στρατηγική για να αναδειχθεί σε κύριο ενεργειακό κόμβο για την περιοχή, διαφοροποιώντας την ασφάλεια εφοδιασμού της, αλλά  και της ευρύτερης περιοχής με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, τόνισε.

«Όπως αντιλαμβανόμαστε, η εξάρτηση της περιοχής από τις ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας παραμένει κρίσιμη. Μετά την τρέχουσα ουκρανική κρίση, τέτοια επίπεδα εξάρτησης δεν είναι πλέον βιώσιμα», πρόσθεσε η Γενική.

«Φυσικά πολλές παλιές και νέες προκλήσεις, αν μου επιτρέπετε να πω, δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί. Το έργο μας για τη διαφοροποίηση των προμηθειών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος όλων των μερών, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Επιπλέον, πρέπει να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να επιτύχουμε μια δίκαιη και δίκαιη για τους πολίτες μας πράσινη μετάβαση», είπε μεταξύ άλλων. 

Σύμφωνα με την κα Σδούκου, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο διάδρομο «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το καλώδιο που θα ποντιστεί, θα μεταφέρει ενέργεια που θα παράγεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα στην Αίγυπτο, προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Όσον αφορά στο θέμα του Eastmed, στο ίδιο μήκος κύματος  και οι τοποθετήσεις του Δρ. Άντριου Λάιτ, Βοηθού Γραμματέα Διεθνών Υποθέσεων, του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, αλλά και του Γιάννη Μανιάτη, πρώην υπουργού Ενέργειας της Ελλάδας. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας για ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση είναι σημαντικές και ότι θα πρέπει η χώρα να επικεντρωθεί στην αναβάθμιση υποδομών που θα την βοηθήσουν στην μετάβαση σε ενεργειακά προϊόντα που θα είναι πιο «πράσινα» και που θα την στρέψουν μακριά από την εξάρτησή της από τη Ρωσία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, μέρος των οποίων είναι και το σχέδιο του αγωγού EastMed. Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως ανέφερε, οι ΗΠΑ παραμένουν ενεργές σε όλα τα διεθνή φόρα σχετικά με τον αγωγό και θα εξεταστεί περαιτέρω.  «Η αφοσίωση των ΗΠΑ σε πρωτοβουλίες, όπως η Πρωτοβουλία 3+1 είναι δεδομένες. Η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας είναι μείζονος σημασίας και θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας, καθηγητής κ. Γιάννης Μανιάτης, τόνισε ότι η ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας είναι η μόνη που τα τελευταία 10 χρόνια έχει την πολιτική και οικονομική στήριξη όλων των παρατάξεων της χώρας. «Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο-κλειδί στον τομέα της ενέργειας. Ο αγωγός East-Med είναι η μόνη εναλλακτική λύση για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο»,είπε.  Η νέα εποχή  (μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) είναι σημαντική και στηρίζεται και στην συνεργασία στον τομέα του LNG με τις ΗΠΑ, έτσι ώστε μακροχρόνια συμβόλαια να εξασφαλίσουν σταθερές τιμές για τους καταναλωτές. «Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ένα κέντρο (hub) για όλη την Ευρώπη, από όπου η ενέργεια θα περνά μέσω της Ελλάδας (και τον Βαλκανίων) στην κεντρική Ευρώπη», συμπλήρωσε.