Ευρωπαϊκή Aπροθυμία και Αναποφασιστικότητα για Ανάληψη Koινής Δράσης Κατά της Ακρίβειας

Ευρωπαϊκή Aπροθυμία και Αναποφασιστικότητα για Ανάληψη Koινής Δράσης Κατά της Ακρίβειας
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 11 Μαρτίου 2022 - 11:12

Kύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία μειώνουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα έως το καλοκαίρι. Η Γαλλία αυξάνει τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, ενώ η Τσεχία καταργεί τα τέλη κυκλοφορίας. Η μία μετά την άλλη, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίρνουν, μεμονωμένα, έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της εκτίναξης των τιμών στην ενέργεια, αλλά και για να ανακουφίσουν και προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις ασύμμετρες οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τη διαταραχή στις προμήθειες ενεργειακών αγαθών.

Στην Ελλάδα, όπου κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως είναι αδύνατο να υπάρξει ανάλογη παρέμβαση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, καθώς αποφέρει 5,3 δισ. ευρώ ετησίως ως έσοδα επί του προϋπολογισμού, παραμένουμε επί του παρόντος στον αστερισμό της «κατάθεσης προτάσεων», όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο περίφημο Σχέδιο 6 Σημείων που υπέβαλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το Σχέδιο προβλέπει την επιβολή προσωρινού ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου και στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας και εντάχθηκε στη δέσμη προτάσεων που θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κίνδυνος από την ουκρανική κρίση είναι υπαρκτός όχι μόνο για την τροχιά ανάπτυξης των οικονομιών, αλλά και για την εκπλήρωση του φιλόδοξου στόχου για την Ενεργειακή Μετάβαση. 

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου απειλούν να περάσουν στη ζώνη του λυκόφωτος και να αυξηθούν ακόμη και πάνω από τα 200 δολάρια το βαρέλι, όπως προβλέπουν κορυφαίοι αναλυτές, υπονομεύεται για ακόμη μια φορά τα τελευταία δύο χρόνια η ζήτηση, καθώς ορισμένοι τη θέλουν να μειώνεται κατά περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.    

Επίσης, στο μέτωπο του φυσικού αερίου, η εικόνα δεν δείχνει ευοίωνη. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), τα αποθέματα στην Ευρώπη εμφανίζονται μειωμένα στα 1,519 tcf, ή ποσοστό 26% της συνολικής χωρητικότητας προς αποθήκευση.

Πάντως, αυτή η κατάσταση συναγερμού δεν αποτυπώνεται, τουλάχιστον τα τελευταία 24ωρα, στις τιμές που μοιάζουν να διορθώνουν με σταθερό ρυθμό.

Προφανώς, η ανακούφιση διαδέχτηκε τις αρχικές, έντονες, ανησυχίες της αγοράς για τυχόν διακοπή της τροφοδοσίας της Γηραιάς ηπείρου με ρωσικό αέριο. Αυτή την ώρα (11:00 ώρα Ελλάδος), η τιμή του συμβολαίου για παραδόσεις Απριλίου, στην ολλανδική πλατφόρμα TTF κυμαίνεται στη ζώνη εύρους 115-118 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με περαιτέρω ποσοστιαίες απώλειες κοντά στο 10% από τις χθεσινές συναλλαγές.

(Διακύμανση τιμής Brent, τελευταίας εβδομάδας. Πηγή: FT.com)

Ταυτόχρονα, διόρθωση χαρακτηρίζει και τις αγορές πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Έτσι, η τιμή του Brent, του διεθνούς benchmark κινείται τώρα στα όρια των 111-112 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ η τιμή της αμερικανικής ποικιλίας WTI διαμορφώνεται στην περιοχή των 107-108 δολαρίων ανά βαρέλι.

Ακόμη, η τιμή του χρυσού εξακολουθεί να παραμένει πάνω από τα επίπεδα των 1990 δολαρίων η ουγγιά (1.992.92 δολάρια) και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του αμερικανικού δημοσίου ενισχύεται κατά 2,64%.      

Με το σκηνικό της αγοράς να μην αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, η Ευρωπαϊκή Ένωση διολισθαίνει για άλλη μια φορά σε φάση αναποφασιστικότητας, καθώς Γερμανία και Ολλανδία εμφανίζονται απρόθυμες να συναινέσουν σε μια νέα πολιτική κοινού δανεισμού, στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, στο ενεργειακό κόστος των χωρών-μελών.

Αντιθέτως, η γαλλική προεδρία, της Ε.Ε. δια στόματος Εμανουέλ Μακρόν τάσσεται υπέρ της γενναίας αύξησης ιδιωτικών, δημοσίων και κοινών ευρωπαϊκών δαπανών, για τα μεγάλα στρατηγικά ζητήματα της ενέργειας, της άμυνας, της διατροφής και της βιομηχανίας. Υπέρ των θέσεων Μακρόν τάχθηκε η Ιταλία και η Αυστρία, ενώ και η Ισπανία φέρεται να εξετάζει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.