Ο τομέας του βιομεθανίου ετοιμάζεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο σχέδιο της απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σύμφωνα με το REPowerEU που παρουσίασε η Κομισιόν μέχρι το 2030 θα αντιπροσωπεύει το 20% των εισροών φυσικού αερίου στην Ε.Ε. από τη Ρωσία. Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σηματοδοτεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας βιομεθανίου. Στη ανακοίνωσή της, η Επιτροπή ανέφερε ότι για την ενίσχυση της παραγωγής βιομεθανίου στην ΕΕ, το σχέδιο REPowerEU στοχεύει στην παραγωγή 35 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) έως το 2030, διπλασιάζοντας το στόχο που είχε θέσει η Ε.Ε., χρησιμοποιώντας βιώσιμες 

 

πηγές βιομάζας, όπως γεωργικά απόβλητα και υπολείμματα. «Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα να ενισχύσει τη φιλοδοξία της για την επίτευξη των κλιματικών στόχων», δήλωσε ο Harmen Dekker, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιοαερίου (EBA). Σύμφωνα με διακήρυξη που υπογράφουν 30 εταιρείες και οργανισμοί σήμερα η Ε.Ε. παράγει 3 bcm βιομεθάνιο. Η κλιμάκωση έως τα 35 bcm απαιτεί την κινητοποίηση πρώτης ύλης βιομάζας, κυρίως απορριμμάτων και υπολειμμάτων, καθώς και την κατασκευή περίπου 5.000 νέων μονάδων βιομεθανίου. «Από τεχνική άποψη αυτό είναι εφικτό κατά τα επόμενα οκτώ χρόνια. Και είναι επίσης οικονομικά αποδοτικό. Θα χρειαστούν περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις. Μπορούμε να παράγουμε βιομεθάνιο με κόστος που είναι σημαντικά χαμηλότερο από την τιμή του φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες» αναφέρουν οι οργανισμοί.


Στη Γερμανία, που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός βιοαερίου στην Ευρώπη, η Ομοσπονδία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επιδιώκει την επέκταση της παραγωγής βιοαερίου, αναφέρει το energiezukunft. Οι εγκαταστάσεις βιοαερίου στη Γερμανία παράγουν σήμερα περίπου 1bcm(περίπου 100TWh) ετησίως, που ισοδυναμεί με το 10% της συνολικής κατανάλωσης αερίου της Γερμανίας. Περίπου 10 TWh από αυτό υποβάλλονται σε επεξεργασία και εγχέονται στο δίκτυο αερίου. Το 90% του βιοαερίου μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ομοσπονδίας όλο το βιοαέριο θα μπορούσε να υποβληθεί σε επεξεργασία και να τροφοδοτήσει το δίκτυο φυσικού αερίου. Επιπλέον, ο διπλασιασμός της παραγωγής σε 200 TWh είναι δυνατός με βάση τις ποσότητες των απορριμμάτων. Κάτι τέτοιο θα μείωνε σημαντικά την εξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα, οι σκανδιναβικές χώρες πρωτοστατούν στη χρήση βιοκαυσίμων με τη Σουηδία (31,9%) να έχει τις καλύτερες επιδόσεις. Σύμφωνα με τη σουηδική ένωση αερίου, πάνω από το 60% του παραγόμενου βιοαερίου αναβαθμίστηκε σε βιομεθάνιο και χρησιμοποιήθηκε ως καύσιμο μεταφοράς το 2020.