Ευρώπη: Συνεχίζονται οι Κλυδωνισμοί στον Ενεργειακό Τομέα - Στα Ύψη οι Τιμές Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

Ευρώπη: Συνεχίζονται οι Κλυδωνισμοί στον Ενεργειακό Τομέα - Στα Ύψη οι Τιμές Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 4 Μαρτίου 2022 - 08:07

Η Ρωσο-Ουκρανική κρίση έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. τα οποία αναζητούν τρόπους να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες. Οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου συνέχισαν και χθες την ανοδική τους πορεία, με τη τιμή του φυσικού αερίου να ξεπερνά και τα 190 ευρώ και τη τιμή του brent τα 115 δολάρια ανά 

βαρέλι. Στη χώρα μας η μέση τιμή της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος σήμερα καταγράφει αύξηση 28,56% και διαμορφώνεται στα 362,22 ευρώ. Από τις 26 Φεβρουαρίου η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος αυξήθηκε κατά 63%. Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός πως σύμφωνα με στοιχεία

του ΑΔΜΗΕ το ακριβό φυσικό αέριο συμμετέχει με ποσοστό 61% στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Να σημειωθεί βέβαια πως οι αυξημένες τιμές ρεύματος καταγράφονται στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας πρότεινε χθες κάποια μέτρα περιορισμού της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο. Ανάμεσα σε αυτά: να μην υπογράψει η Ευρώπη νέα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου με την Gazprom. Την διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου και την εισαγωγή του από άλλες χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν και τη Νορβηγία. Την υποχρέωση αποθήκευσης μιας μίνιμουμ ποσότητας φυσικού αερίου απ’ όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και βέβαια την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στην Ευρώπη, το ρωσικό αέριο αποτελεί περίπου το 35% του συνόλου των εισαγωγών φυσικού αερίου, προερχόμενο παραδοσιακά από τέσσερις αγωγούς. Η Ευρώπη δεν είναι η μόνη που αναζητά εισαγωγές LNG. Καθώς οι ανεπτυγμένες χώρες μειώνουν την παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα αναζητούν φορτία LNG. Την ίδια ώρα, αναλυτές εκτιμούν πως η κλιμάκωση των κυρώσεων των χωρών της δύσης στη Ρωσία θα μειώσει την ευρωπαϊκή ζήτηση για ρωσικό πετρέλαιο, παρόλο που οι κυρώσεις δεν έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν άμεσα τις ρωσικές ενεργειακές ροές.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας μας και πως τα τέσσερα προγραμματισμένα φορτία LNG θα καλύψουν τις ανάγκες μας για το μήνα Μάρτιο. Επιπλέον, έχει κλειδώσει και για το μήνα Μάρτιο η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που θα κυμανθεί στα επίπεδα του Φεβρουαρίου. Δηλαδή στα 39-40 ευρώ. Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πλαφόν σε μια σειρά από προϊόντα που επηρεάζονται από την ρωσο-ουκρανική κρίση ανάμεσα στα οποία είναι και τα υγρά καύσιμα. Ωστόσο, πρατηριούχοι υγρών καυσίμων θεωρούν πως το πλαφόν δεν θα ανακουφίσει τους καταναλωτές και επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Η τιμή της αμόλυβδης σε διάστημα ενός μήνα σημείωσε αύξηση σχεδόν 5%.