Ουκρανία: Κυρώσεις με Χαμηλό Ειδικό Βάρος- Απώλειες με Υψηλό Ανθρώπινο & Οικονομικό Κόστος

Ουκρανία: Κυρώσεις με Χαμηλό Ειδικό Βάρος- Απώλειες με Υψηλό Ανθρώπινο & Οικονομικό Κόστος
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 25 Φεβρουαρίου 2022 - 10:49

Ογδόντα τρία χρόνια και πέντε μήνες μετά την εισβολή της Βέρμαχτ στην Πολωνία: Brent, 101,33 δολάρια ανά βαρέλι, αμερικανική ποικιλία αργού WTI, 94,50 δολάρια ανά βαρέλι, φυσικό αέριο (συμβόλαια TTF) 119 ευρώ ανά μεγαβατώρα, (διόρθωση -13,71%) «τεράστιος αριθμός θυμάτων, μαζικοί εκτοπισμοί, χωρισμοί οικογενειών και εξαφανίσεις» (εκτιμήσεις του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Αυτός είναι ο εφιαλτικός πίνακας 

που φιλοτεχνείται στην Ευρώπη, 29 ώρες μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Μπροστά σε αυτή την καταστροφή, Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες ορθώνουν ένα τείχος κυρώσεων τις οποίες διαφημίζουν ως "αδυσώπητο", από το οποίο απουσιάζει, όμως, το μείζον.   

Yπόθεση Swift

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ είναι απρόθυμες να αποπέμψουν  την Ρωσία από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών, SWIFT,  επειδή φοβούνται ότι κάτι τέτοιο, ενώ θα κατάφερνε σοβαρό πλήγμα στον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα, να  έπληττε τους Ευρωπαίους πιστωτές υπό την έννοια πως δεν θα μπορούσαν να εισπράξουν τα χρήματα που τους οφείλονται. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμμερίζεται τις ανησυχίες που εκφράζονται γι΄αυτό και απέκλεισε επί του παρόντος κάθε συζήτηση για το θέμα, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πίεσε τους ηγέτες του G7 να προχωρήσουν στην αποπομπή τηςτηςσχας από το σύστημα.

Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν το Swift απέκλεισε την πρόσβαση μόνο στο Ιράν, το 2012.

Το Swift εποπτεύεται από την κεντρική τράπεζα του Βελγίου και εκπροσώπους κεντρικών τραπεζών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες. Παρέχει ασφαλή μηνύματα σε περισσότερα από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες, σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές.

Ο Daniel Tannebaum, στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας Συμβούλων, Oliver Wyman έδωσε μια πιο απτή διάσταση στο θέμα: «Εάν απαγορεύατε τα ρωσικά χρημτοπιστωτικά ιδρύματα από την πρόσβασή τους στο Swift, θα μπορούσαν να συναλλάσσονται με τη Δύση με άλλα μέσα, αλλά αν ορίσετε τις τράπεζες που θα υποστούν κυρώσεις, ονομαστικά, αυτός είναι ένας πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τιμωρηθεί η Ρωσία» για να προσθέσει: «Δεν υπήρξε ποτέ 100% εμπάργκο σε καμία χώρα. Επομένως, εάν είστε μια νόμιμη εταιρεία που συναλλάσσεται νόμιμα με την Ρωσία, εάν την αποκλείσετε από το Swift, δεν θα μπορέσετε να πληρωθείτε!» 

Το Swift, που εδρεύει στο Βέλγιο, είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιείται ευρέως από τις τράπεζες για την αποστολή και λήψη εντολών, ή πληροφοριών μεταφοράς χρημάτων και εποπτεύεται από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και χωρών της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν χθες στοχεύουν στο 70% της ρωσικής τραπεζικής αγοράς, κάτι που αυξήσει το κόστος δανεισμού της Ρωσίας, όπως υποστηρίζουν οι εμπνευστές τους. Επίσης, θα υπάρξει απαγόρευση εξαγωγών που θα πλήξει τον πετρελαϊκό τομέα και θα περιοριστεί η πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογίες-κλειδιά, όπως είναι οι ημιαγωγοί. Ακόμη, επιβάλλονται νέοι έλεγχοι στις εξαγωγές, που θα εμποδίσουν  περισσότερο του 50% των εισαγωγών υψηλής τεχνολογίας της Ρωσίας και θα επιφέρουν πλήγμα στις στρατιωτικές και οικονομικές φιλοδοξίες της Μόσχας. Θα υπάρξουν κυρώσεις σε νέα μέλη της ρωσικής ελίτ και περιορισμοί στις μεγαλύτερες εταιρείες της Ρωσίας.

Μάλιστα, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε πως θα υπάρξουν ισοπεδωτικές κυρώσεις στην οικονομία της Ρωσίας και ανέφερε ότι «θα χτυπήσουμε το ρούβλι, να μην μπορούν να κάνουν συναλλαγές με άλλα νομίσματα, όπως γιεν, ευρώ, δολάριο και να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον ρωσικό στρατό». Τέλος ανέφερε ότι επιβάλλονται κυρώσεις σε 4 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας που σημαίνει ότι παγώνουν τα στοιχεία ενεργητικού που διαθέτουν στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, κατά τη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, έγινε δεκτή η πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ετοιμασία ενός μηχανισμού λήψης μέτρων έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρωτοφανές κόστος της ενέργειας. Ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει σχετικά: «Είμαστε εδώ για να οικοδημήσουμε την άμυνα μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πλήξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Έχω ζητήσει να περιληφθούν στα συμπεράσματα μια πρόβλεψη που θα εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο Συμβούλιο τη λήψη έκτατων μέτρων υποστήριξης των κρατών-μελών απένταντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατευτούμε από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό της ρωσικής πλευράς και να δείξουμε ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στο δρόμο υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου.»