Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μπορεί να ανακοινώθηκαν, όμως το εύρος και η τραχύτητά τους δεν είναι τέτοιας υφής ώστε να αποκλείει την προσφυγή στη διπλωματία. Η Ελλάδα θα πρέπει να απεύχεται στη νιοστή την κλιμάκωση της έντασης και το ξέσπασμα πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, επειδή θα είναι μια χώρα που θα κληθεί να πληρώσει τεράστιο τίμημα, τόσο σε επίπεδο μακροοικονομίας όσο και σε μικροοικονομικό επίπεδο. Όπως και να έχει, το μεγάλο ερώτημα των ημερών είναι ότι χρειαζόμαστε εδώ και τώρα αέριο. 

Τελικά, πόσο αέριο έχουμε και σε ποιο βαθμό θα μπορούμε να το εξασφαλίσουμε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Για να ξεκινήσουμε αναδρομικά, το 2021, η Ελλάδα προμηθεύτηκε, συνολικά, λιγότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε σύγκριση με το ακριβώς προηγούμενο έτος 2020 (24,51 TWh από 33,40 TWh). Κορυφαίος προμηθευτής μας ήταν οι ΗΠΑ με 12,29 TWh και μερίδιο 50,14%, και έπεται η Αλγερία με 5,40 TWh λη μερίδιο 22,04%. Ακολούθησαν το Κατάρ και η Αίγυπτος με 4,74 και μερίδιο 19,37% και 1,12 TWh και μερίδιο (4,59% αντιστοίχως, ενώ άλλη 0,94 TWh προμηθευτήκαμε από την Αγκόλα.

Σε αντίθεση με τη μείωση των προμηθειών LNG, αυξήθηκαν οι εισαγωγές μέσω αγωγών, κυρίως από το Σιδηρόκαστρο που κάλυψε το 45,5% των συνολικών εισαγωγών, με αύξηση 10,41% από το 2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανώτατη ημερήσια δυναμικότητα του αγωγού αυτού, ανέρχεται σε 117.000 MWh. Παράλληλα, το 2021 ξεκίνησε η σύνδεση του ελληνικού συστήματος με τον αγωγό ΤΑΡ, μέσω του οποίου προμηθευτήκαμε συνολικά 13,61 TWh, ή μερίδιο 17,5% των συνολικών εισαγωγών, ενώ άλλες  4,02 TWh ή μερίδιο 5,17%, προμηθευτήκαμε από  τους Κήπους του Έβρου.

Για το κρίσιμο διάστημα που μεσολαβεί έως και το τέλος Μαρτίου, η εγχώρια αγορά αερίου μοιάζει να έχει εξασφαλισμένες ικανές ποσότητες για να καλύψει τη ζήτηση και δεν θα χρειαστεί να καταφύγει σε έκτακτες προμήθειες, τουλάχιστον υπό τις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, ήτοι, την επικράτηση των ήπιων καιρικών συνθηκών.

Το energia.gr ζήτησε από κορυφαίο στέλεχος της Elpedison, να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στην αγορά, κυρίως σε ό,τι αφορά το πώς αντιμετωπίζει η εταιρεία την κατάσταση. Μάθαμε πως χθες, 22 Φεβρουαρίου, αφίχθη στον τερματικό σταθμό Ρεβυθούσας φορτίο 306 χιλιάδων MWh, ενώ αναμένεται, στις 7 Μαρτίου, μια νέα ποσότητα 500 χιλιάδων MWh.

Την ίδια ημέρα, θα παραληφθούν στην Ρεθυθούσα και άλλες 500 χιλιάδες MWh αερίου για λογαριασμό της Mytilienos. Οι ποσότητες αυτές, σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη προσθήκη φορτίων της ΔΕΗ ανεβάζουν τα συνολικά αποθέματα αερίου στις περίπου 1,3 εκατ. MWh που αντιστοιχούν σε 200.000 κυβικά μέτρα, τα οποία κρίνονται ικανά για να διασφαλίσουν την επάρκεια της χώρας για τουλάχιστον δέκα ημέρες, εφόσον διατηρηθούν οι τρέχουσες θερμοκρασίες.

Το στέλεχος της Elpedison, σε ερώτησή μας για το κατά πόσο σε περίπτωση ανάγκης, υποχρεωθούν οι μονάδες αερίου να κάψουν πετρέλαιο, απάντησε πως σήμερα υπάρχουν στη χώρα τέσσερις σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο που όταν έλαβαν την άδεια λειτουργίας, τους επιβλήθηκε να διαθέτουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν και εναλλακτικό καύσιμο, δηλαδή, πετρέλαιο. Αυτή η δυνατότητά τους μπορεί, δυνητικά, να εξοικονομήσει περίπου 60 GWh παραγωγής ρεύματος με αέριο. Πρόκειται για τις δύο μονάδες της Elpedison στην Θεσσαλονίκη και την Θίσβη, καθώς και αυτές της ΔΕΗ, δηλαδή, τους ΑΗΣ Κομοτηνή 1 και Λαύριο 4.