Webinar ΙΕΝΕ: «Βιώσιμη Χρηματοδότηση με Κριτήρια ESG και Πράσινα Ομόλογα» Προκλήσεις και Ευκαιρίες στο Δρόμο για το 2030

Webinar ΙΕΝΕ: «Βιώσιμη Χρηματοδότηση με Κριτήρια ESG και Πράσινα Ομόλογα» Προκλήσεις και Ευκαιρίες στο Δρόμο για το 2030
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 16 Φεβρουαρίου 2022 - 11:27

Την τελευταία δεκαετία ένας ολοένα και πιο αυξανόμενος αριθμός εταιρειών υιοθετούν και ενσωματώνουν στη στρατηγική τους, κριτήρια αειφορίας, πιο γνωστά ως ESG με σκοπό να προετοιμαστούν εν όψει των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήρης και να διασφαλίσουν τις προοπτικές ευρωστίας τους. Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης 

ανέδειξε το θέμα σε ειδική διαδικτυακή Ημερίδα που διοργάνωσε, χθες Τρίτη, με θέμα "Βιώσιμη Χρηματοδότηση με  Κριτήρια ESG και Πράσινα Ομόλογα", θέλοντας να προωθήσει την ιδέα της βιώσιμης χρηματοδότησης, μέσα από την έκδοση Πράσινων Ομολόγων και της Υπεύθυνης Εταιρικής Διακυβέρνησης. Σκοπός της ημερίδας ήταν να παράσχει πληροφόρηση σχετικά με τη χρηματοδότηση των πράσινων επενδύσεων, μέσω των πράσινων ομολόγων, αλλά και να αναδείξει τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν και να επωφεληθούν από τις πρακτικές ESG.

Όπως ανέφερε στο εισαγωγικό του σχόλιο ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, η ευαισθητοποίηση σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο τα τελευταία χρόνια, ώστε η δημοσιοποίηση των μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών ESG να αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο, καθώς οι εν λόγω δείκτες καθιστούν πιο ελκυστικές τις επιχειρήσεις στους επενδυτές, αποτρέπει τον επενδυτικό κίνδυνο και διευκολύνει την πρόσβαση σε νέες, πιο ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις.

Ο κ. Σταμπολής είπε πως οι επενδύσεις στον τομέα έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα και ανέρχονται σε περίπου 1,8 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να εμφανίζουν σημαντική πρόοδο στην ενσωμάτωση αυτών των κριτηρίων στον εταιρικό κώδικά τους.

Στo webinar του ΙΕΝΕ συμμετείχε μια πλειάδα κορυφαίων εμπειρογνωμόνων και στελεχών της αγοράς που κατέθεσαν  απόψεις και παρέθεσαν στοιχεία για τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και στόχους διακυβέρνησης που έχουν θέσει, όσον αφορά στη συμβολή τους στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους στις δεκαετίες που έρχονται, στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας για την επίτευξη συνθηκών κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με τις παρουσιάσεις και τοποθετήσεις της Διεύθυνσης Τίτλων & Εκδοτριών του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Πέγκυ Παπασταύρου, του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της EUROBANK, Σπύρου Βενετσιάνου, της Διευθύντριας ESG, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Motor Oil, Έλενας Αθουσάκης, του επικεφαλής Οικονομικών της Energean Israel, Shlomi Levi, του οικονομικού αναλυτή της εταιρείας, Ehud Lifshitz, της Research Fellow του ΙΕΝΕ, Ειρήνης Τερζίδου, του Senior Advisor & Managing Director της StormHarbour Securities LLP, Γιώργου Κοφινάκου και του CEO του Climate Bond Initiative, Sean Kidney, από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις πρωτοβουλίες των θεσμικών φορέων και των εταιρειών που εκπροσωπούν για την ευθυγράμμιση των στρατηγικών τους ως προς τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενεργειακή Μετάβαση έως το 2030 και την Κλιματική Ουδετερότητα έως το 2050, που εντάσσονται στο πλαίσιο των 17 Παγκόσμιων Στόχων για Βιώσιμη Ανάπτυξη που έχει θεσπίσει του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Εξήγησαν δε το πώς η Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, καθιστά σαφές ότι οι  χρηματοδοτικές ροές πρέπει να είναι συμβατές με την κατεύθυνση της ανάπτυξης χαμηλών εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή. Όπως τόνισαν, ένα βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο που μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον είναι τα Πράσινα Ομόλογα (Green Bonds), για τα οποία εκδηλώνεται ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς οι επενδυτές ενσωματώνουν τα κριτήρια βιωσιμότητας στις επενδυτικές αποφάσεις που λαμβάνουν.

Οι εκπρόσωποι κορυφαίων ελληνικών εταιρειών όπως η Motor Oil και η Energean, αναφέρθηκαν στα  μακροπρόθεσμα προγράμματα ESG, που έχουν ενσωματώσει στη λειτουργία τους, καθώς και στην ενσωμάτωση της Οδηγίας RED II στο ελληνικό δίκαιο και σημείωσαν ότι υπάρχει ανάγκη για βιώσιμες επενδύσεις στην παραγωγή καυσίμων χαμηλών εκπομπών CO2, που θα πρέπει να υποστηρίζεται από ένα καλά σχεδιασμένο και σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο με συγκεκριμένες δράσεις και κίνητρα.

Όπως τόνισαν, η απόδοση των εταιρειών στο θέμα της ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG κυριαρχεί πλέον στην ατζέντα των επενδυτών, ιδίως σε ό,τι αφορά στον κλάδο των πετρελαιοειδών, καθώς είναι σαφές, πρόσθεσαν, πως η πίεση που τους ασκείται για ακόμη καλύτερες επιδόσεις σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης είναι πολύ μεγάλη.

Μίλησαν, μεταξύ άλλων, και για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουν τα μακροπρόθεσμα προγράμματα ESG ώστε να συνάδουν με τις ανάγκες και τις δυνατότητες των εταιρειών τους και τα οποία αποσκοπούν στην επίτευξη αμιγώς ουσιωδών και μετρήσιμων αποτελεσμάτων.

Η άμεση προτεραιότητα των εταιρειών είναι η ορθή περιβαλλοντική διαχείριση, που αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη δέσμευση του άνθρακα, αλλά και η ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου ενεργειακού χαρτοφυλακίου όπως και η ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων κατά τα πρότυπα των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Ακολούθησε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν η Ειρήνη Τερζίδου, ο Γιώργος Κοφινάκος και ο Sean Kidney και αφορούσε στα Πράσινα Ομόλογα, με συντονιστή τον Βασίλειο Ράλλη, Board Member του EarthIndex.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τα σχόλια και συμπεράσματα του επικεφαλής του ΙΕΝΕ, Κωστή Σταμπολή. 

Σημειώνουμε ότι χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Energean, ενώ χορηγός επικοινωνίας το ενεργειακό portal, energia.gr.