Με την αναγγελία της κατασκευής έξι νέων πυρηνικών αντιδραστήρων έως το 2050 εγκαινιάζει τη νέα εποχή της ατομικής ενέργειας στην Γαλλία ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρώτος από τους έξι αντιδραστήρες θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2035, με το στόχο να είναι η παραγωγή 25 γιγαβάτ πυρηνικής ενέργειας έως το 2050.

Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση αποκάλυψε ότι αναθέτει, σύντομα, μελέτη για την κατασκευή ακόμη οκτώ αντιδραστήρων νέας τεχνολογίας  SMR, οι οποίοι παράγουν λιγότερα απόβλητα.

Το συνολικό κόστος για τους πρώτους έξι ανέρχεται σε μεταξύ 50-60 δισ. ευρώ, με τους όρους χρηματοδότησης του φιλόδοξου έργου να εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μακρόν δήλωσε ότι θα επιδιώξει να παρατείνει τη διάρκεια ζωής όλων των αντιδραστήρων σε λειτουργία, πέραν των 50 ετών. Πρόκειται για  στροφή 180 μοιρών από την προηγούμενη απόφαση να κλείσουν οι παλαιότερης γενιάς αντιδραστήρες.

Η Γαλλία δεν σταματά όμως στην επέκταση του προγράμματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες, αλλά σχεδιάζει να αναπτύξει νέα έργα ηλιακών και θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Απώτερος στόχος αυτής της νέας στρατηγικής είναι να δεκαπλασιαστεί η τρέχουσα διαθέσιμη ισχύς έτσι ώστε η παραγωγή ηλιακής ενέργειας να ξεπεράσει τα 100 γιγαβάτ, να διπλασιαστεί η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ έως το 2030 και πολύ περισσότερο έως το 2050.

Σύμφωνα με τα όσα εκπορεύονται από το Μέγαρο των Ηλυσίων, η Γαλλία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, με στόχο να έχει κατασκευάσει 50 τέτοια πάρκα, ισχύος 40 γιγαβάτ, έως το 2050.

Ο κ. Μακρόν ανέφερε ακόμη ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι επενδύσεις στην υδροηλεκτρική ενέργεια και στις θερμικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η βιομάζα και το βιοαέριο. Τόνισε πως η Γαλλία θα επενδύσει 1 δισ. ευρώ στην καινοτομία στον τομέα των ΑΠΕ, έως το 2030 και θα επιδιώξει το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από μονάδες ανανεώσιμου αερίου.

Ωστόσο, η εξαγγελία για την κατασκευή νέων αντιδραστήτων δεν τους βρίσκει όλους σύμφωνους. Ορισμένοι κύκλοι εξέφρασαν ανησυχίες για την υπερβολική εξάρτηση της χώρας από την πυρηνική ενέργεια, όταν η EDF έχει ήδη προειδοποιήσει για πιθανή έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και για διακοπές ρεύματος αυτό τον χειμώνα, λόγω της διακοπής λειτουργίας οκτώ πυρηνικών αντιδραστήρων εξαιτίας προβλημάτων διάβρωσης.

Αυτό αντιπροσωπεύει ποσοστό της τάξης του 20% της ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνικά εργοστάσια στην Γαλλία, καθώς και τα 3/4 του ηλεκτρισμού που καταναλώνεται στη χώρα.