Το Eνεργειακό Kόστος Συρρικνώνει τους Προϋπολογισμούς των Δήμων – Τι Λένε Δήμαρχοι στο Energia.gr

Το Eνεργειακό Kόστος Συρρικνώνει τους Προϋπολογισμούς των Δήμων – Τι Λένε Δήμαρχοι στο Energia.gr
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 15 Φεβρουαρίου 2022 - 08:20

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους δήμους της χώρας το ενεργειακό κόστος το οποίο απειλεί να τινάξει στον αέρα τους προϋπολογισμούς τους. Σχεδόν 100% αυξήθηκε το ενεργειακό κόστος των Δήμων ανέφερε σε πρόσφατο δελτίο τύπου η ΚΕΔΕ με τον πρόεδρο της κ. Δημήτρη Παπαστεργίου να αναφέρει ότι οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος προκαλούν σοκ στα οικονομικά των δήμων, καθώς είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Εξίσου ανησυχία προκαλεί το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ της χώρας. Για αυτά τα θέματα το Energia.gr απευθύνθηκε στον

δήμαρχο Βάρης-Βούλας – Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, τον δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτη Νάνο και τον δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Αλεξανδρούπολης και μέλος της επιτροπής Ενέργειας Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΚΕΔΕ κ. Γιάννη Φαλέκα.

Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας – Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αναφέρει πως «οι δήμοι είναι από τους μεγάλους καταναλωτές, έχουν μεγάλα δίκτυα οδοφωτισμού, ένας μεσαίος δήμος έχει ένα δίκτυο 7.000 φωτιστικών, με τα κόστη της ενέργειας του δημοτικού φωτισμού των δημοτικών κτιρίων και σχολείων για ένα μέσο δήμο να υπερβαίνουν το 1,5 εκατ. ευρώ. Αυτό το κόστος με τις αυξήσεις θα ανέβει τουλάχιστον κατά 50%. Πολλοί δήμοι αν και έχουν αλλάξει τον φωτισμό  εξανεμίζεται το οικονομικό σκέλος της εξοικονόμησης, επιπλέον επειδή το τέλος ηλεκτροφωτισμού είναι ανταποδοτικό τέλος σημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος αυτό να μετακυλιστεί στα δημοτικά τέλη και το πιο σημαντικό είναι για  τους δήμους της περιφέρειας όπου εκεί έχουν τις ΔΕΥΑ που είναι πολύ μεγάλα και ενεργοβόρα αντλιοστάσια με μεγάλη κατανάλωση θα αναγκαστούν για να καλύψουν το ενεργειακό κόστος για  να κινηθεί η ύδρευση και η αποχέτευση να μετακυλίσουν το κόστος στους δημότες. ‘Έχουμε κοινή στάση στην ΚΕΔΕ και ζητάμε την κάλυψη των δαπανών με έκτακτες επιχορηγήσεις  για μην καταστραφούν οικονομικά οι δήμοι και για να μην μετακυλιστεί το κόστος στους καταναλωτές».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος τονίζει πως «το ενεργειακό κόστος είναι δυσβάστακτο όχι μόνο για τα νοικοκυριά, αλλά και για τους δήμους της χώρας ανάλογα βέβαια με τη δυναμικότητα τους. Ειδικότερα, οι μικρότεροι ορεινοί δήμοι αντιμετωπίζουν επιπλέον προβλήματα, το γεγονός πως έχουμε πολλά χωριά και οι ανάγκες είναι μεγάλες, σε συνδυασμό με το ενεργειακό κόστος που δεν αντιμετωπίζεται  μέσα από τις χρηματοδοτήσεις δημιουργούν μια δύσκολη συνθήκη και βλέποντας πως η ακρίβεια ήρθε για να μείνει και δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στις προηγούμενες τιμές εμείς προσανατολιζόμαστε σε δύο μέτρα: την αναθεώρηση του ενεργειακού μοντέλου κατανάλωσης και παραγωγής πέρα από τα led και πολιτικές μείωσης της κατανάλωσης της ενέργειας. Θα κάνουμε επαναξιολόγηση σε σχέση με το ποιος δημοτικός φωτισμός πρέπει να μένει ανοιχτός όλο το χρόνο και που δεν χρειάζεται, για να έχουμε ελεγχόμενη κατανάλωση, ώστε να μειωθεί έτσι το ενεργειακό κόστος. Σε ότι αφορά την παραγωγή ενέργειας είμαστε υπέρ των ΑΠΕ και η ανάπτυξη τους μπορεί να γίνει μέσω φωτοβολταϊκών ή μονάδων παραγωγής ρεύματος με υδατόπτωση.

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αλεξανδρούπολης και μέλος της επιτροπής Ενέργειας Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΚΕΔΕ κ. Γιάννης Φαλέκας εκφράζει την αγωνία του για το μεγάλο ενεργειακό κόστος και επισημαίνει το πρόβλημα του κορεσμού των δικτύων. «Πρέπει να δημιουργήσει χώρο ο ΔΕΔΔΗΕ  για την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί οι αυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους δήμους». Σε σχέση με το μεγάλο φόβο των νοικοκυριών για αύξηση των δημοτικών τελών λόγω του ενεργειακού κόστους ο κ. Φαλέκας υπενθυμίζει πως ο Δήμος Αλεξανδρούπολης άλλαξε τον οδοφωτισμό το 2019 κάνοντας 73% εξοικονόμηση και επισημαίνει πως «αν δεν είχε γίνει τώρα θα ήταν πολύ μεγαλύτερη η επιβάρυνση για τους καταναλωτές. Πρέπει να τρέξει το κράτος να βοηθήσει τους δήμους και τις επιχειρήσεις με στοχευμένα προγράμματα γιατί ξημερώνουν δύσκολες ημέρες» προσθέτει.