Την ώρα που οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ελλάδα προβάλλουν “αισθηματικές” ταινίες, ή στην καλύτερη περίπτωση, εκπομπές πολιτικού λόγου που αναλώνονται με τα εδώδιμα κομματικά, εκεί έξω, στον αληθινό και τρομακτικό κόσμο των μεγάλων συμφερόντων και των ακόμη μεγαλύτερων –επαπειλούμενων- συγκρούσεων παίζονται τέτοια επικίνδυνα «παιγχνίδια», που θα κρατούσαν άυπνους πολλούς από τους πιο “ανέμελους” συμπατριώτες μας. Δεν είναι κινδυνολογία να ισχυριστεί κανείς πως, διαχρονικά, ύστερα από μεγάλες οικονομικές διαταραχές και κρίσεις χρέους επακολούθησαν καταστροφικοί πόλεμοι. Η κρίση στο μέτωπο της Ουκρανίας θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις να αποδειχτεί η θρυαλλίδα μιας ακόμη μεγάλης περιπέτειας για το ανθρώπινο γένος.

Αυτή τη στιγμή, στην Λιθουανία συγκεντρώνεται ένα εκστρατευτικό σώμα του ΝΑΤΟ, όχι ιδιαίτερα ευμέγεθες για να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων με τους 100.000 Ρώσους στρατιώτες που έχουν παραταχθεί στα σύνορα με την πρώην σοβιετική δημοκρατία, αλλά ενδεικτικό της απόφασης του δυτικού συνασπισμού εθνών να αντιτάξει κάποια μορφής πυγμή στα σχέδια του Κρεμλίνου στην περιοχή.

Μεταξύ των περίπου 1500 στρατιωτών, κυρίως Αμερικανών, βρίσκονται και μερικές εκατοντάδες Γερμανοί συνάδελφοί τους(φωτό), σε μια από τις μεγάλες επιστροφές στην ιστορία της περιοχής.

Καθώς ορισμένοι αναλυτές έχουν προεξοφλήσει εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία για σήμερα Τρίτη, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματίσει να βρίσκεται στην Μόσχα, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, προκειμένου να μσολαβήσει για την εκτόνωση της κρίσης, αναλυτές θεωρούν ότι ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που αποστέλλονται στην Ευρώπη για να αποτρέψουν την επίθεση στην Ουκρανία είναι ένα "αστείο" και ότι η Αμερική πρόκειται να "ντροπιαστεί"!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην ανώτερος σύμβουλος του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να λάβουν υπόψη το μήνυμα που τους είχε στείλει ο απελθών πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δηλαδή, ότι η χώρα του δεν μπορεί να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας της Ευρώπης και ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους!

"Οι ΗΠΑ και η ηγεσία τους από τότε που ανέλαβε ο Μπάιντεν έχουν υπάρξει πολύ εχθρικές προς τη Μόσχα σε όλο το εύρος των θεμάτων”, δήλωσε ο συνταγματάρχης ΜακΓκρέγκορ. "Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έστειλε με τις κινήσεις του ένα σαφές μήνυμα στους Γερμανούς, τους Πολωνούς και τους άλλους λαούς της κεντροανατολικής Ευρώπης, ότι δηλαδή, σε αυτό το μέρος του κόσμου, η Ρωσία είναι η αποφασιστική δύναμη και κανείς δεν μπορεί να τους σώσει από αυτούς εκτός και αν αποφασίσουμε να επέμβουμε για λογαριασμό τους. Κι αυτός είναι ένας πόλεμος που δεν μπορούμε να κερδίσουμε” τόνισε.

Ενώπιον αυτής της αδυσώπητης σύγκρισης, η προσοχή στρέφεται αναγκαστικά στην ίδια την Ρωσία και στο προφίλ του προέδρου της. Αν προσεγγίσει κανείς το πρόβλημα από καθαρά οικονομικής άποψης, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένας πόλεμος θα απέβαινε καταστροφικός για την Μόσχα. Το ρωσικό ΑΕΠ ανέρχεται σε 1,7 τρισ. δολάρια, όταν το αντίστοιχο των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ σε 18,3 τρισ. δολάρια. Είναι ακόμη σαφές πως η Ρωσία δεν έχει συνέλθει πλήρως μετά την κρίση του 1991 που τη γονάτισε. Το εγχώριο ακαθάριστο προϊόν αναπτύσσεται με ένα γλίσχρο κάτω του 2% ετησίως, ο πληθωρισμός φτάνει στο 8%, ενώ τα πράγματα χειροτερεύει η μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τις εξαγωγές ενέργειας (πάνω από 50% των πωλήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου).

Υπό αμιγώς οικονομικούς όρους, ο πόλεμος δεν θα έπρεπε να αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της ηγεσίας του Κρεμλίμου. Όμως ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει αποδείξει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι συνηθίζει να ενεργεί αντισυμβατικά. Δεν θα πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας το γεγονός ότι προετοιμάζει την οικονομία της χώρας του ώστε να ανταπεξέλθει στο ενδεχόμενο μιας πολύμηνης σύρραξης, στην οποία προεξοφλεί ότι το ΝΑΤΟ δεν θα αναμειχθεί.

Πράγματι, σήμερα, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας ανέρχονται σε 640 δισ. δολάρια, ποσό που οι αναλυτές εκτιμούν ότι επαρκεί για να καλύψει 17 μήνες εσόδων από τις εξαγωγές. Την ίδια ώρα, η κρίση οφελεί ξεκάθαρα την Ρωσία που βλέπει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να πετούν στην στρατόσφαιρα, ενώ στον παρονομαστή θα πρέπει να προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι ο κ. Πούτιν έχει απεμπλέξει το ρωσικό εμπόριο από το δολάριο –μόλις ένα 10% των συνολικών εμπορικών συναλλαγών της Ρωσίας διεξάγεται με όρους δολαρίου.

Το υπόλοιπο, θεωρείται ευρέως ότι βασίζεται σε συναλλαγές σε χρυσό. Είναι ενδεικτικό αυτής της εντυπωσιακής στρατηγικής στροφή της Μόσχας το γεγονός ότι το 1995, η συνολική αξία των αποθεμάτων χρυσού της χώρας ανερχόταν σε 2 δισ. δολάρια και σήμερα, σε 130 δισ. δολάρια!

Οι προβλέψεις είναι επικίνδυνο άθλημα υπ’ αυτές τις συγκυρίες, αλλά εάν ο Πούτιν επιβεβαιωθεί και το ΝΑΤΟ επιλέξει να μείνει μακριά από μια ενδεχόμενη σύρραξη στην Ουκρανία, ο πόλεμος θα είναι βραχύβιος και δεν θα έχει τις παράπλευρες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία που θα είχε σε αντίθετη περίπτωση.

Το εάν ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει δίκιο να αντιδρά μπροστά στην περικύκλωση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ, κάτι που είχε στηλιτεύσει και ακριβώς 15 χρόνια πριν σε μια ομιλία του στο Μόναχο, αφορά στον ίδιο και τη χώρα του.

Οι επιπτώσεις όμως αυτής της κρίσης και ενδεχομένως, μιας κλιμάκωσής της, θα αφορούν σε όλη την Ευρώπη και ιδίως στις χώρες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο δυσθεώρητο κόστος της ενέργειας που θα προκύψει. (Χθες το Brent, το διεθνές Benchmark έκλεισε στα 96 δολάρια το βαρέλι για συμβόλαια Απριλίου).