Συνεπληρώθησαν δύo χρόνια με την εμφάνιση της  Πα νδημίας του Κινεζοϊού παγκοσμίως κι απ’ τον εγκλωβισμό της Ελληνικής κοινωνίας εξ αιτίας της. Επέστη συνεπώς η ώρα ενός πρώτου απολογισμού των ζημιών που προκάλεσε ο Κινεζοϊός σε  θεσμούς,  οικονομία κι ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, κατόπιν μιάς εικοσιετίας στην Ευρωζώνη

Οι θάνατοι αυξήθησαν πάλι το 2021 κι ο πληθυσμός της χώρας εμειώθη κατά 40.000 άτομα , εκ της έναντι αυτών υστερήσεως των γεννήσεων. Mαζί με τις προσαρμογές που επέφερε στις κοινωνικές συνθήκες της εργασίας και στο αθρώπινο δυναμικό , η Πανδημία  προκάλεσε μεγαλύτερες ζημίες από την κατάργηση του εθνικού νομίσματος, της δραχμής, το 2002, διά  της επιβολής του ευρώ από την αστόχαστη Ελληνική ηγεσία , χωρίς να ποτέ ερωτηθή ο λαός - αλλά κι όταν ερωτήθη ανετράπει η ετοιμηγορία του.

Εν πρώτοις, ολίγη προϊστορία: Ο Κινεζοϊός διαφέρει της συνήθους γρίπης δεδομένου ότι είναι περισσότερον μεταδοτικός και ίσως περισσότερον θανατηφόρος.

Γαλλικός οίκος κατασκεύασε στην Κινεζική επαρχία Habei , στην πόλη Wuhan, ένα σύγχρονο εργαστήριο «βιολογικού πολέμου», για τις πολεμικές ανάγκες της κομμουνιστικής Κίνας.

Άμα τη αποπερατώσει του «έργου» , οι Γάλλοι κατασκευαστές «πήραν πόδι» απ’ τους Κινέζους κι άρχισε το «μαγείρεμα» του ιού SARS 2002.’Ετσι παρήχθη ο θανατηφόρος Κοινεζοϊός που γνωρίζομε αλλά η καταγωγή του δεν ομολογείται   απ΄τα ΜΜΠαραπληροφορήσεως ούτε οι εντεύθεν ευθύνες της Κίνας.

Κατά τα λεγόμενα , ένας των Κινέζων παρασκευαστών του λοιμικού ιού «πετάχτηκε» στην ψαραγορά της γειτονιάς , χωρίς να λάβει τα κατάλληλα  μέτρα προφυλάξεως και η μεταλλαγμένη γρίπη διεδόθη στον τοπικό πληθυσμό.

Σύντομα τα κρούσματα της επιδημίας στη Γιουχάν έγιναν 400 και οι νεκροί 4 .Παγκοσμίως η εξελιχθείσα Πανδημία προεκάλεσε 50 εκατομ. κρούσματα και τον θάνατο άνω των δύο εκατομμύριων ανθρώπων μέχρι τέλους του 2020. Δεν γνωρίζομε πόσοι θάνατοι οφείλονται στην Πανδημία και πόσοι σε υπολανθάνοντα νοσήματα που πυροδότησε ο Κινεζοϊός. Οι νεκροψίες απηγορεύθησαν.

Η αναλογία κρουσμάτων και θανάτων του Κινεζοϊού δεν υπερέβη το 5% των προσβληθέντων αλλ’ οι θάνατοι των προσβεβλημένων μεγάλης ηλικίας η/και με υποκείμενα νοσήματα (πχ. καρδιακά , του πεπτικού συστήματος , αναπνευστικού κλπ.) ήσαν  πολύ περισσότεροι.  

Φυσικά, οι Κινέζοι κομμουνιστές φρόντισαν ν’ αποκρύψουν το «ατύχημα» και εξαφάνισαν τους αυτόπτες μάρτυρες, αλλ’ ο Κινεζοϊός δεν νοιάζεται πολύ για την διάδοση της Μαρξιστικής ιδεολογίας. Του αρκεί η δική του μεταδοτικότης.

Μέσω των 450.000 Κινέζων , Αμερικανικής υπηκοότητος που επανεπατρίσθησαν μαζικώς στις αρχές του 2020 ,η Πανδημία έπληξε την Αμερική , της οποίας το σύστημα δημοσίας υγείας είχε εξαρθρωθή επί προεδρίας Ομπάμα και υπέστη μία άνευ προηγουμένου κατάρρευση επί προέδρου Τράμπ.

Η Αμερική υπέφερε ήδη από ιδιότυπη εμφυλία , διαμάχη που είχαν κηρύξει οι Δημοκρατικοί εναντίον του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τράμπ. Αποτέλεσμα: άνω του ενός εκατομμυρίου νεκροί Αμερικανοί εκ της Πανδημίας (κυρίως μεγάλης ηλικίας και ευάλωτοι από πλευράς υγείας) και 20 εκατομ. «άεργοι» μέχρι τούδε (η ανεργία τριβής στο 4,5% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ) και 20% των «Μιλλένιαν» (γεννημένοι στα τέλη του προηγουμένου αιώνος) απεχώρησαν από την Απασχόληση.

Η Πανδημία προκάλεσε την χειροτέρα ύφεση μετά την πιστωτική κρίση 1929-32 στις ΗΠΑ . Ύπήρξε δε το «τέλειον» Κινεζικό όπλο κατά της των ΗΠΑ. Κατόρθωσε να γονατίσει την Αμερικανική οικονομία χωρίς να πέσει ένας πυροβολισμός. Τώρα οι κομμουνιστές ξέρουν πώς να εξοντώσουν τον διεθνή καπιταλισμό : «μαγειρεύοντας» κάποιο μολυσματικόν ιό.

Μέγας χαμένος της Πανδημίας υπήρξε μέχρι προσφάτως η διεθνής οικονομία των Υδρογονανθράκων και των πρώτων υλών .Τώρα μόλις , οι τιμές των ανακάμπτουν εξ αιτίας της «πράσινης οικονομίας» που μας κληροδότησε η πρώην Γερμανίδα καγκελλάριος Άγγελα Μέρκελ .Επλήγησαν επίσης εκ της Πανδημίας οι αεροπορικές εταιρίες , οι κρουαζιέρες κι οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Ο διεθνής Τουρισμός σχεδόν σταμάτησε διαρκούντος του έτους 2020 και μόνον κατά το θέρος του 2021 ανέκαμψε στα επίπεδα του 2019 που όμως δεν μπορεί να καλύψει το Τουριστικό έλλειμμα δύο ετών.

Παράπλευρο «θύμα» του Κινεζοϊού υπήρξεν η Ευρωπαϊκή Ένωση». Κυριολεκτικώς αποδιοργανώθη κι απεδείχθη …Ευρωπαϊκή διαίρεσις , που βεβαίως πάντοτε ήταν, καλώς καμουφλαρισμένη σε ανεπτυγμένο βορρά και καθυστερημένο νότο.

Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα υπέφεραν ιδιαιτέρως από την Πανδημία λόγω της οικονομικής «μονοκαλλιέργειας» του Τουρισμού που έχουν επιβάλλει οι Γερμανοί και το εξωθεσμικό Γιούρωγκρουπ μετά την πιστωτική κρίση του 2010. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας και Ελλάδος εκτοξεύθη στα ύψη το 2021.

Κερδισμένοι από την Πανδημία εμφανίζονται η Κίνα,  ψηφιακή τεχνολογία ,οι  τηλεπικοινωνίες και ορισμένες φαρμακευτικές επιχειρήσεις στις οποίες είχαν επενδύσει εγκαίρως οι ολιγάρχες της ψηφιακής σέκτας για να παραγάγουν τα αδοκίμαστα εμβόλια.

Έτσι , ο πολιτική διαίρεση του κόσμου κατέστη οικονομική. Πλούσιοι κατέστησαν πλουσιώτεροι και πτωχοί – κυρίως συνταξιούχοι - πτωχότεροι , όσοι βεβαίως δεν απεδήμησαν εις Κύριον. Τα ψηφιακά νομίσματα (Μπίτοκοϊν) έχασαν την λάμψι και οι Τράπεζες υπέφεραν σοβαρά...Οι χρηματιστηριακοί δείκτες ευδοκίμησαν αλλ’ οι μικροεπενδυτές δεν απήλαυσαν της «μπονάντζας».

Απ’ όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες ολιγώτερες απώλειες ζωών παρουσίασε η Σουηδία (ανα εκατομμύριο κατοίκων) με το ανεπτυγμένο της σύστημα δημοσίας υγείας και την υπεύθυνη κοινή γνώμη.Η Ελβετία , Δανία και Κύπρος , εσεβάσθησαν επίσης την ελευθέρα οικονομία και τ’ανθρώπινα δικαιώματα (στοιχεία του ΟΙΚΟΝΟΜΙΣΤ 2020) και απέφυγαν το καταστρεπτικόν εγκλωβισμό της κοινωνίας των.

Η Ελληνική περίπτωση

Συμπτωματικώς , ο ΄Ελληνας  υπουργός Υγείας έλεγε την 22α Ιανουαρίου 2020 – ημερομηνία εμφανίσεως επισήμως της Πανδημίας στην Ελλάδα -  ότι «η χώρα είναι θωρακισμένη» απέναντι στον ιό. «Δεν μας ακουμπά!»

’Οσοι είχαν ξανακούσει την φράση (το 2009 από τον Γιώργο Αλογοσκούφη για την παγκόσμια πιστωτική κρίση ) ανησύχησαν. Η συναλλαγματική κρίση της Ελλάδος το 2010 ήταν αποτέλεσμα της επιβολής του ευρώ στην οικονομία της.

 Όταν στις αρχές Μαρτίου 2020 άρχισαν τα κρούσματα  του Κινεζοιού να πολλαπλασιάζονται ,αφού οι αεροπορικές αφίξεις ήταν ανεμπόδιστες από την Ιταλία (Πέργκαμο όπου ο Κινεζοϊός εθέριζε),  ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκη  διεκήρυξε ότι «όλα υποχωρούν προ της ανθρώπινης ζωής»! Και εγκλώβησε , γιά πρώτη φορά στην Ελληνική ιστορία , την κοινωνία της χώρας και την οικονομία συγχρόνως.

Προσέλαβε  έναν θρησκευόμενον επιδημιολόγο και έναν  τύπον χωροφύλακος , οι οποίοι παίζοντες με την στατιστική ( που παραπλανά ,τρίτη κατά Ντισραέλι μετά τα ψέματα και τα καταστρεπτικά ψέματα) περιόρισαν τον Ελληνικό πληθυσμό στα σπίτια σχεδόν επί δίμηνον. ‘Εθεσαν την οικονομία σε καταστολή και απομόνωσαν την χώρα απ’ το εξωτερικό απ’ όπου τροφοδοτείται η «βαρειά βιομηχανία» του Τουρισμού ...«θεία χάρη»!

Ως αποτέλεσμα  του πρώτου εγκλωβισμού ,οι θάνατοι δεν υπερέβησαν τους 350 (μέχρι 17.9.20) και τα κρούσματα τις 6.000 , δηλ. περίπου στην μέση της διεθνούς  αναλογίας που κι’αυτή  πάσχει στατιστικώς. Πλήν όμως η Ελληνική οικονομία έπαθε ανακοπή και ίσως ανήκεστο βλάβη , εν συνδυασμώ με την υιοθεσία του ευρώ την προηγουμένη εικοσαετία.

Εν τούτοις, εις πείσμα της δήθεν φιλανθρώπου θεωρίας της κυβερνήσεως , οι κορωνοθάνατοι ξεπέρασαν τις  21.000 μέχρι τέλους του 2021 παρά την άρση του γενικού εγκλωβισμού αλλά το 10% του πληθυσμού εξακολουθεί να είναι σήμερα εγκλωβισμένο ,κατά τον ένα ή άλλον τρόπο.

Η δημοσία κάλυψη του απωλεσθέντος εισοδήματος μεγάλου μέρους του πληθυσμού υπήρξεν ανεπαρκής. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ,οι καλλιτέχνες , εστιάτορες, γυμναστές, αθλητές, συγγραφείς, μουσικοί και ελεύθεροι επαγγελματίες έχασαν μεγάλο τμήμα των εισοδημάτων τους αν όχι ολόκληρο. Οι αστικές συμβάσεις ουσιαστικώς ακυρώθησαν παρανόμως από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι συμψηφισμοί φόρων με δικαιώμα αποζημιώσεως ακόμη εκκρεμούν στις Εφορίες.Η «φορολογική ενημερότης» κατέστη το σύγχρονο μαρτύριον. 

Τα  δημόσια έσοδα μειώθησαν 30% την διετία της Πανδημίας και το ταμειακό έλλειμμα έφθασε τα 40 δις. ευρώ.Ληγούσης της διετίας , η  πτώσις του δυνητικού εθνικού προϊόντος της Ελλάδος υπελογίσθη 15% και το εμπορικό έλλειμμα εδιπλασιάσθη .Εκ πρώτης όψεως τούτο φαίνεται αντιφατικό αλλά δεν είναι , αφού η εγχώρια προστιθεμένη αξία υποκατεστάθη από τις εισαγωγές .

Ο  εγκλωβισμός επεβλήθη από ένα τηλεοπτικό «πρωταγωνιστή» της κυβερνήσεως κι εθεωρήθη «επιτυχής ιστορία» (τηλελληνιστί : success story) εφάμιλη της εντάξεως της χώρας στην ευρωζώνη το 2002 , που επεβλήθη από ένα καθηγητή κι’ενα ναυπηγό.

Η αυθαίρετη αυτή απόφαση ασχέτων καθήλωσε την Ελληνική οικονομία σε παρατεταμένη στασιμότητα , έπληξε τους αποταμιευτές και κατέστρεψε το  Τραπεζικό σύστημα της χώρας, κατ’ εντολήν του αλήστου μνήμης Βόλφγκανκ Σόημπλε το 2010.

-Πώς συνέβη παράλληλη η αποτυχία στη οικονομίας τα τελευταία  δυο έτη (της Πανδημίας) και της 20ετίας  μεσα στην Ευρωζώνη αντιστοίχως;

Απλώς , η χώρα δεν ήταν προετοιμασμένη γιά δύο διαδοχικά «σόκ».Οι μικρομεσαίοι κλάδοι ετέθησαν εκποδών και το εγχώριο κόστος παραγωγής αυξήθη εις μη ανταγωνιστικά  επίπεδα. Με την Πανδημία απηγορεύθη η μετακίνηση ατόμων και αγαθών από νομού εις νομόν  και δη άνευ κηρύξεως της χώρας εις κατάστασιν εκτάκτου ανάγκης και εμποδίσθη η λειτουργία της Αγοράς , πλήν των Σούπερ Μάρκετ , που απεδείχθησαν ασφαλής προορισμός της μεταδοτικότητος του Κινεζοϊού.

Η ανετοιμότης του Εθνικού Συστήματος Υγείας που διευθύνουν πολιτικά πρόσωπα κι όχι επαγγελματίες και η περικοπή των κοινωνικών δαπανών από την Τρώηκα προξένησαν τον δεύτερο κλονισμό με την ανεπάρκεια των κρατικών νοσοκομείων νά αντιμετωπίσουν τον Κινεζοϊό στις ΜΕΘ.

Με πρόσχημα την Πανδημία, η χώρα κυβερνήθη επί μήνες αυταρχικώς , με διοικητικά διατάγματα ενώ η βουλή - πάντοτε άβουλη - δεν διερωτήθη καν για την  αποτελεσματικότητα και την νομιμότητα των «μέτρων» καταστολής της Πανδημίας – όπως προηγουμένως δια την εκτίναξη του επιπέδου των τιμών με το ευρώ.

Για την Πανδημία ,κάτι πήγε να πει η Εκκλησία και την κατακεραύνωσαν οι «ειδικοί».Οι ευρωλάγνοι εξυμνούσαν την σταθερότητα του ευρώ έως ότου επανήλθεν ο πληθωρισμός στα τέλη του 2021 και μετά κατάπιαν την γλώσσα τους.

Η 20ετής ένταξη στην ευρωζώνη δεν  υπήρξε καλυτέρα της διετούς Πανδημίας από πλέυράς συνεπειών: Κόστισε στην χώρα μία χρεωκοπία , την μετανάστευση 500.000 νέων Ελλήνων στην δύση, τη διάλυση του Τραπεζικού συστήματος και την εκχώρηση της εθνικής ανεξαρτησίας , έπειτα από 200 χρόνια ανάκτησης της... 

Ο φόβος του ιϊκού θανάτου , αν και περιορισμένος αρχικώς  (δεν υπερέβη την συνήθη ετησία γρίπη) κατέλαβε τους πάντες όταν η θμησιμότης εκ του Κινεζοϊού έφθασε τους 100 νεκρούς ημερησίως στις υποστελεχομένες ΜΕΘ του δημοσίου.

Σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες έκλεισαν και οι Τράπεζες - ήδη εν καταστολή υπό του χέρ Κλάους Ρέγκλινγκ του EMS - έπαυσαν να εξυπηρετούν τους συναλλασσομένους .Η εθνική οικονομία τύποις εψηφιοποιήθη αλλά ουσιαστικώς η γραφειοκρατεία επεκράτηες , ακυρώνοντας τις ολίγες εύστοχές πρωτοβουλίες της Κυβερνήσεως (πχ.στις αφορολόγητες γονικές παροχές).

Οι ηθαγενείς συνταγματολόγοι , που συνήθως κόπτονται για τα δικαιώματα των πτωχοδιαβόλων του Ερντογάν , σιώπησαν αιδωσίμως για την παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων και την «υποχρεωτικότητα» των εμβολιασμών.Ως εκ τούτου ετέθη ένα εισέτι αναπάντητο ερώτημα:

-Εξακολουθεί η χώρα μας να σέβεται τα ατομικά δικαιώματα ή μήπως μετεβλήθη εις… τηλεοπτική δημοκρατία, όπου οι παράνομες εντολές τινός πρώην βιβλιοπώλου αποφασίζονται από τηλεοράσεως και διατάσσονται δια σοβαρών ποινών υπό της αστυνομία (Συλλήψεις και πρόστιμα).

Οι Ερινύες της τηλεοπτικής δημο-ακρατίας κουρέλιασαν το  δημοκρατικό Σύνταγμα του 1975. Τα μεν άρθρα  του Συντάγματος 2,4,5, 7,9, 29,67,120 και 48 καταρρακώθησαν πλήρως ,ο δε έλεγχος της νομιμότητος των ενεργείων της διοίκησης (άρθρα 93 κι 100 εν συνδυασμώ με τα 25 και 20), υπό των δικαστηρίων , ματαιώθη με τις γνωστές κυβερνητικές παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη.

Εις μίαν χώραν δικομανή από καταβολής του νεοελληνικού κράτους ούτε μία αγωγή κατά της Κίνας δεν ηγέρθη στα δικαστήρια , για αποζημιώσεις εκ της προκληθείσης υπό του Κινεζικού ιού ζημίας.Οι δικηγόροι έμειναν άνεργοι επί μήνες αλλά παρέμειναν άλλαλοι.

Οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις των περιορισμών προκάλεσαν μείωση του εθνικού πλούτου , με αποτέλεσμα να αναγκασθή η κυβέρνηση να εγκαταλείψει το 2021 την πολιτική του καθολικού εγκλωβισμού , λησμονήσασα τα  σπαραξικάρδια περί προηγήσεως της ανθρωπίνης ζωής δόγματα.

Μετέφερε όμως τις απαγορεύσεις εις βάρος  των καλλιτεχνών , της μουσικής , των θεατρικών παραστάσεων ,των ποδοσφαιρικών αγώνων και των... ανεμβολιάστων ! Η επιλεκτική απαγόρευσις επεβλήθη κατά των πολίτών και έτσι αλλοι μεν επλούτισαν άλλοι δε επτώχευσαν.

Οι κυβερνητικοί μάντεις Κάλχες όταν δεν προφήτευαν τους ευσεβείς των πόθους περί υφέσεως της Πανδημίας , επέβαλαν , με σαδιστική μανία , απαγορευτικά μέτρα μετά την επάνοδο του λοιμού, εναντίον του νοσλευτικού προσωπικού , αυτοπυροβολούμενοι δια δευτέραν φοράν μετά την καταστροφή του ΕΣΥ υπό των ευρωλάγνων.

Η ειρωνεία του πράγματος είναι ότι εκεί που οι «συνεταίροι μας» στην ΕΕ απορροφούσαν το μετά δυσκολίας το «πρωτογενές πλεόνασμα» (προ τοκοχρεολυσίων 3,5% του Ελληνικού  ΑΕΠ ή 7 δις. ευρώ ετησίως), εκλήθησαν υπό της Πανδημίας να συνεισφέρουν στον Ελληνικό κορβανά περί 35 δις. ευρώ , καλύπτοντας το …«δευτερογενές έλλειμμα».

Διά ν’ αποφύγει η Ελλάς τρίτη πτώχευση μέσα στην Ευρωπανδημία , η πανευρωπαϊκή «δημοσιονομική πειθαρχία» εγκατελήφθη και ο πρώην κομμισάριος Χοακίν Αλμούνια παρεδέχθη ότι τα «προγράμματα της Τρώηκα υπενόμευσαν την ανάπτυξη της Ελλάδας». «Έγιναν πολλά λάθη» , είπε  (δεν παύσαμε   να υποδεικνύουμε , λοιδορούμενοι από τους οικονομησάριους) αλλ’ «ούτε γάτα μήτε ζημιά» γιά τους Κομμισαρίους της Ευρωζώνης από τα θανάσιμα λάθη των.

Τώρα τα «μαξιλάρια» των δανεικών ξεφουσκώνουν γρήγορα , χωρίς ο χερ Ρέγκλινγκ  του ΕΜS να γκρινιάζει ενώ η κυβέρνηση σεμνύνεται ότι δεν χρειάζεται δανεικά περισσότερα από 12 δις. ευρώ το 2022.Αλλά με τις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων ν’ανέρχονται είναι αμφίβολη η ευσεβής ...πρόβλεψη.

Το χρεωστικό υπόλοιπο του ΤΑΡΓΚΕΤ 2 έχει ξεπεράσει τα 86 δις. ευρώ και οι αναβαλλόμενοι φόροι των Τραπεζών δεν συνυπολογίζονται στο π α θ η τ ι κ ό  έχοντας απορροφήσει σημαντικό μέρος των Τραπεζικών κεφαλαίων. Η κεφαλαιοποίηση των μη εξυπηρετουμένων Τραπεζικών δανείων δεν προστίθεται στο εθνικό χρέος ενώ η κυβέρνηση αναζητεί πιστωτική αναβάθμιση του «Ελληνικού κινδύνου».

 Οι ολιγάρχες της Οικονομίας αντί να πληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα δάνεια τους , διαγκωνίζονται πως ν’ αποκτήσουν ΜΜΕ , προκειμένου  να μετάσχουν στο μεγάλο φαγοπότι των κρατικών επιχορηγήσεων στις οποίες τα ξένα καρτέλ έχουν προνόμιο πρωτογαμίας. Απομένει όθεν η σκέψις:

-Ηχούν όλ’ αυτά δημοκρατικά ή είναι μέρος οργανωμένου πλήγματος κατά της εθνικής ανεξαρτησίας;

Εθνικό ανισοζύγιο

Το εθνικό ισοζύγιο πάσχει απαισίως αρχομένου του νέου έτους.Στο  ε ν ε ρ- γ η τ ι κ ό  έχει χάσει ήδη το 90% του τουριστικού συναλλάγματος, τον μισό ΦΠΑ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και  500 εκατομ. ευρώ από τις εισφορές του ΕΦΚΑ .Σημαντικό μέρος του Φόρου Εισοδήματος , του ΕΝΦΙΑ και των τελών κυκλοφορίας παρατείνεται σε πολλές δόσεις μετά τον Δεκέμβριο 2021 αντιστοίχως.

Οι φορολογούμενοι αδυνατούν να καταβάλλουν τις οφειλές προβάλλοντες την ένσταση του Μενίππου (« Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»). Οι ανεξόφλητες επιταγές έγιναν «βουνό» - στην ουσία έπαυσαν να χρησιμοποιούνται! Η απουσία ρευστού χρήματος έγινε αισθητή στη περίοδο των εορτών και οι πιστώσεις στην οικονομία έμειναν στάσιμες.Οι εξαγωγές έπεσαν  λόγω της ακινησίας των μεταφορέων και τα δικαστήρια κήρυξαν κι’ επισήμως αρνησιδικία απ’ το καλοκαίρι του 2021.«Θ’ανοίξουν όταν παρέλθη η μετάλλαξη Όμικρον» του Κινεζικού ιού» διεκηρύχθη αναρμοδίως.

 Όσον αφορά στις παραγωγικές επενδύσεις του κ. Κωστάκη Καραμανλή γίνονται  σε καζίνα (στο Χασάνι και Μαρούσι !) και του κ. Χατζηδάκη στην απολιγνιτοποίηση , με «λεφτά που υπάρχουν» για το οριστικό κλείσιμο της ηλεκτροπαραγωγής στην Κοζάνη ,Πτολεμαΐδα - της μόνης που παράγεται από εγχώρια ενεργειακή ύλη , τον λιγνίτη.

Οι ανανεώσιμες μορφές ενεργείας εμποδίζονται από τους «εστέτ» της… «Αριστερής και της Πρόοδος» και τα Ελληνικά Ναυπηγεία μένουν ανενεργά  γιατί έτσι θέλει  ο δήμαρχος ...Χαϊδαρίου! Το εγχώριο κόστος της ενεργείας υπερδιπλασιάσθη υπό των κυβερνητικών χειρισμών ή μάλλον εκ της ελλείψεως των καιι γέροντες τρουρτουρίζουν από την ... «κλιματική αλλαγή».

Αντιστοίχως προς το πάγωμα της οικονομίας , η ανεργία έφθασε στο ζενίθ (1.163.000 , 25% αύξηση το α΄εξαμηνο 2021) και η υποαπασχόληση των νέων  σημείωσε νέο μεταπολεμικό ρεκόρ στο 51% των κάτω των 26 ετών ηλικιών. Στην ΕΕ,  η Ελλάς επανέκτησε τα πρωτεία της ανεργίας , που διατηρούσε όλη την προηγηθείσα εικοσαετία του ευρώ , εξ αιτίας κλεισίματος πολλών επιχειρήσεων , των μνημονίων του εξωθεσμικού ΓΙΟΥΡΩΓΚΡΟΥΠ , που αποσιωπά ο κύριος Σημίτης , πανηγυρίζων τα 20χρονα της Ευρωζώνης μαζί με τον Γιαννάκη Στουρνάρα χρησιμοποιήσαντα πάλι τον τίτλο «διοικητής» της Τραπέζης της Ελλάδος , που είχε προηγουμένως εγκαταλείψει.Αλλ’ οι μέτοχοι της Εθνικής Τραπέζης έχασαν την περιουσία τους και μοναδική παρηγορία τους έμεινε ότι κατέχουν μετοχές αξίας ενός... ευρώ!

«Πλούσιοι επείνασαν και επτώχευσαν , όσοι επίστευσαν στο ευρώ ελαττωθήσονται παντός αγαθού» ψάλλει η Μητρόπολις Ιωαννίνων , άλλοτε μέγας μέτοχος της Εθνικής που έχασε «τ’αυγά και τα πασχάλια» από την ολεθρία απόφαση του κ. Βενιζέλου , του δυσαγγέλου PSI.

Στο π α θ η τ ι κ ό του εθνικού ισοζυγίου , οι ζημιές της Πανδημίας υπερβαίνουν τις ηθικές απώλειες του ευρώ.  Ο τομέας της δημοσίας διοικήσεως , που δεν εφημίζετο δά και για αποτελεσματικότητα , περιέπεσε εις πλήρη αφασίαν. Οι δημόσιοι υπάλληλοι , επληρώθησαν μεν επί 14 μήνες  επειδή ήσαν (και εν πολλοίς είναι) ψηφιακώς  αναλφάβητοι αλλ’ έμειναν σπίτι να προστατεύσουν την υγεία  και έκτοτε δεν επανήλθαν στις θέσεις τους πλήρως.

Πλην των υγειονομικών υπαλλήλων ,των  ρακοσυλλεκτών και των ανδρών και γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων ,που διακύβευσαν την υγεία των με αυταπάρνηση για ψιχία μισθού, επετέλεσαν εις ακέραιον το καθήκον  στον ΄Εβρο , στο βόρειο Αιγαίο και στις ΜΕΘ  - «αλλά γι’ αυτό τους έχουμε» ως είπε  υπουργός της κυβέρνησης.

Τα δημόσια  πανεπιστήμια , σχολεία και ιδρύματα , τα οποία λειτουργούσαν ακόμη κι’ επί Γερμανικής κατοχής, έκλεισαν εν Πανδημία , με μόνο περισωθέντα  «θεσμό» των... Πανελληνίων εξετάσεων και την επαναφορά των …Λατινικών από την «μεταρρυθμιστή» της υπουργού Απαιδείας. ΄Ανοιξαν πάλι δυστακτικά με το νέον έτος  αλλά οι κουκουλοφόροι επανήλθαν στην ΑΣΟΕ (πρώην οικονομικό ...πανεπιστήμιο Sic).

«…Επιπόλαιος λαός»(*)

Η «χρηματική βλάβη» (money hazard) εκ της Πανδημίας είναι τεραστία: Το δημόσιο χρέος  αυξήθη ι στα 400 δις. ευρώ και έφθασε το  220% του ΑΕΠ , χωρίς η κυρία Ξαφά να διαμαρτυρηθή .Η πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας υπεβαθμίσθη εκ νέου υπό της ΦΙΤΣ , οι θυσίες του λαού της προηγηθείσης 10ετίας πήγαν στράφι και ο ξένος δανεισμός θα συναντήσει συντόμως αυξανόμενες δυσκολίες ενώ τα μηδενικά  επιτόκια βλάπτουν σοβαρά την αποταμίευση - μέχρις ού εξαντληθούν τα «μπαζούκα» της ΕΚΤ ,τον Μάρτιο 2022

Η ευστάθεια των 4 Ελληνικών Τραπεζών που απέμειναν εν δράσει από τις 17 προηγουμένως, διακυβεύεται πάλι μετά από δύο ανακεφαλαιώσεις και ένα PSI , το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνεται , καθώς η εξάρτηση από τις εισαγωγές διατηρείται αμείωτη. 

Το Τραπεζικό σύστημα χώρας κλυδωνίζεται και οι πιστώσεις προς την ιδιωτική οικονομία γίνονται με το σταγονόμετρο.Οι εργασιακές  σχέσεις άλλαξαν άρδην με την καθιέρωση της ημιασχολήσεως , και την υποχρεωτική κατ’ οίκον εργασία άνευ ωραρίου ενώ η ματαίωση της φιλεργατικής νομοθεσίας επέστρεψε στην πρό του Ιωάννου Μεταξά εποχήν. 

 Στην «ηθική βλάβη» της χώρας (moral hazard ) χρεούται η ραστώνη  που διεδόθη στο Πελατειακό κράτος περισσότερο από ό,τι  η Πανδημία στο Ελληνικό πληθυσμό.Η γραφειοκρατία βρήκε ως δικαιολογία τον Κινεζοϊό και ζητάει τώρα ραντεβού για  «ψύλλου πήδημα».Οι επιδημιολόγοι συνιστούν «δύο μάσκες» (ΣΣ:άλλη φάμπρικα αυτή) και τέταρτο εμβολιασμό ενώ εκπρόσωπος της Ελλάδος στα διεθνή υειονομικά φόρα τά ‘βαλε με την Παναγία.

Η γραφειοκρατία αυξάνει στην «ηνωμένη» Ευρώπη με τα διάφορα  «Πράσινα προγράμματα» της Μέρκελ και του Κομμισαριάτου που εμφανίσθησαν  ακόμη κι εδώ. Ο πελατειακός υπόκοσμος «ασκεί πιέσεις με τηλεφωνήματα ή απειλές  ,  «να δοθούν οι κρατικές εγγυήσεις ακόμη και σε ανύπαρκτες επιχειρήσεις». (Από ρεπορτάζ «Καθημερινής»).  

Αναστοχάζοντες ,το κράτος της Μεταπολιτεύσεως εβασίσθη σε δύο πελάτες: στην δημοσιοϋπαλληλία και στα Ταμεία της Ευρωπαϊκής  Ενώσεως .Τώρα  στηρίζεται στον φόβο του θανάτου της Πανδημίας ΟΜΙΚΡΟΝ.

’Οσο  χρόνον , οι μισθοί και οι συντάξεις του δημοσίου θα καταβάλλονται από τα δοσίματα των ευρωταμείων, το Πελατειακό κράτος θα επιζεί με τεχνητή αναπνοή όπως οι ασθενείς της ΟΜΙΚΡΟΝ. Όταν οι 850.000 ΔΥ και το 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι δουν τους μισθούς και τις συντάξεις  να εξανεμίζονται από τον επανακάμψαντα πληθωρισμό , οι πελατειακές σχέσεις των  αποτυχημένων πολιτικών με τον λαό θα χάσουν την αξιοπιστία των .

 Όχι ,πάντως από τις παλινωδείες της Πανδημικής πολιτικής , που επέφερε στοχαστικές προσαρμογές στην Ελληνική κοινωνία με το ένα εκατομμύριο λαθρομετανάστες καταλαμβάνοντες επ’ ευκαιρία πρωτοχρονιάς την πλατεία Συντάγματος αλλά από τη λαϊκή δυσπιστία προς το Πελατειακό κράτος που φαίνεται ήδη στις δημοσκοπήσεις.

Οι θάνατοι κι’ οι τραυματισμοί από αυτοκινητικά δυστυχήματα  στην χώρα είναι ετησίως περισσότεροι της Πανδημίας αλλά κανείς δεν εσκέφθη να περιορίσει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων/οδηγών.Στην Ελληνική μετα-δημοκρατία όμως «φυλακίζουν» τους νέους ανθρώπους στο σπίτι που έχασαν πάνω από δύο χρόνια από την ζωή τους .Ο δήμαρχος Αθηναίων  βρήκε την ευκαιρία να δρομολογήσει τον «Μεγάλο Περίπατο των Αθηνών» , ουδόλως ενδιαφερθείς για το κυκλοφοριακό χάος που προκάλεσε ούτε για τα έξοδα των φωταψιών των εορτών και τα τζιώτικα ραβαΐσια  πρό κενών θέσεων.

Το έσχατο στάδιο της Πελατειακής πολιτείας δεν ορίζεται από την κατάπτωση της δημοκρατίας αλλά προδιαγράφεται από την λειψή δημογραφία και την αναξιοποίητη Γεωπολιτική θέση της χώρας.

Εάν ο «διάλογος» με την Τουρκία αποβεί υπέρ της φιλλανδοποιήσεως της Ελλάδος , όπως ζητεί το γνωστο εθνομηδενικό «Δοχείο... Σκέψεως» κι’ η εισαγωγή μουσουλμάνων συνεχισθή με την ευλογία των ΜΚΟ και της Κομμισσίόν ,καθ’ον χρόνον ο Ελληνικός πληθυσμός θα μειούται 30.000 ετησίως , τότε η χώρα αυτή δεν θα αργήσει να μην είναι πλέον Ελληνική αλλά κάποια άλλη τριτοκοσμική. Ως ο Λίβανος  του προσφάτου ειρηνικού παρελθόντος.Και τότε ο Ελληνισμός θα πέσει «μ’ ένα γδούπο κι’ ένα λυγμό» ως γράφει T.S.Eliot στην «Έρημη χώρα».Τελικώς υπάρχει λύσις στο Ελληνικό Πελατειακό πρόβλημα;

Πλεόνασμα Παιδείας

Πάντοτε υπάρχει μία λύσις όπως η πατροπαράδοτη Αντίσταση στους κληρονομικούς εξουσιαστές και η άδολη Αγάπη προς την Πατρίδα με έμφαση στην Τεχνική- Επαγγελματική Παιδεία και στα παιδιά.

Μόνο με σύγχρονα επαγγελματικά εφόδια , οι νεοέλληνες θ’ απαλλαγούν από τις Πελατειακές σχέσεις με τους ανεπαγγέλτους πολιτικούς .Με τρία παιδιά ανά Ελληνική οικογένεια θα παύσουν να μη βλέπουν το μέλλον και τ’ανθρώπινα δικαιώματα  να καταπατώνται (**),στην χώρα που εγεννήθησαν πρό 3000 ετών.

ΣΦΑΙΡΕΣ ΕΠΙBΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Ορισμοί

Από τις  ξένες «σφαίρες επιβολής» (ΣΕ) στο πελατειακό κράτος, η απόσταση είναι μικρά. Την χωρίζει η Φιλλανδοποίηση της χώρας, δηλ. η υπαγόρευση της πολιτικής της από μία άλλη, ισχυροτέρα, πχ. η Φιλλανδία επί εποχής Στάλιν, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ή το Ελληνικό πολιτικό προσωπικό   που αρνείται να ορίσει την Ελληνική ΑΟΖ, φοβούμενο τον Χολουσί Ακάρ.

Η έννοια της Σ.Ε. της οποίας θεωρητικοί ήσαν ο Άγγλος γεωγράφος Μακίντερ και ο Γερμανός Χάουσχοφερ, συνίσταται στην επήρεια που ασκεί μία συνήθως πολιτικώς ή/ και πολιτιστικώς πολιτεία επί μιάς άλλης,  ανίσχυρης ή καθυστερημένης, ως «ζωτικός χώρος» της πρώτης, πχ. στην αποικιακή Κύπρο μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο , από τους Βρεταννούς.

Οι Σ.Ε. αποτελούν τα όρια («κόκκινες γραμμές» τηλελληνικώς) που δεν επιτρέπεται να υπερβή μία ήσσονος σημασίας διακυβέρνηση , χωρίς συνέπειες, συνήθως επί της οικονομίας της .Πχ. η Τουρκία μετά την προμήθεια του Ρωσσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 , που την απεμάκρυνε από την Αμερικανική προστασία.

Μέσα στις Σ.Ε. επιπολάζει το Πελατειακό κράτος.

Κράτος-πελάτης (client state) είναι εκείνο που κυβερνάται από μία δεδομένη ηγεσία , η οποία προκειμένου να αποσπάσει και να διατηρήσει την εξουσία , νοθεύει το αντιπροσωπευτικό δημοκρατικό σύστημα με προσλήψεις των ψηφοφόρων στο δημόσιο και κάνει παραχωρήσεις εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας σε άλλες χώρες ή οργανισμούς , για να χρηματοδοτήσει τις σπατάλες του. Πχ. το μεταπολιτευτικό Ελληνικό κράτος υποταγμένο στην Γερμανική νομισματική Ένωση.

Το άκρον άωτον της πελατειακής πολιτείας είναι η δημογραφική της αλλοίωση , λχ. του Λιβάνου όπου ο πληθυσμός μετεβλήθη μετά την δεκαετία το 1970 εν σχέσει με τον προπολεμικό και είναι σήμερα κατακερματισμένος μεταξύ μουσουλμάνων (58%) , χριστιανών (36%), Δρούζων (5%) Αρμενίων και Παλαιστινίων , με αντίστοιχες  πολιτοφυλακές («μιλίτσια») κάθε σέκτας , ισχυρότερες από τον εθνικό στρατό  του Λιβάνου. Στην Ελλάδα ήδη το 10% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι.

Η εθνική ανεξαρτησία ανακτάται μόνο με οικονομική επάρκεια και δημοκρατική διακυβέρνηση πχ. η Ελβετία αλλά εκεί δεν ισχύει το κληρονομικό πολιτικό ...άδικο!  

----------------

 «Πελατειακός πυρετός για εγγυημένα δάνεια», τίτλος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ 21 Ιουνίου 2020.

(*) Κ. Π. Καβάφης , ΙΑΣΗ ΤΑΦΟΣ 1917.

(**)  Βλ.σχ.: Δοκίμιο ΙΙ «Σφαίρες Επιβολής και Πελατειακό κράτος του Συβαρητισμού» υπό του γράφοντος.                         

 

Λίγα λόγια για τον κ. Κώστα Κόλμερ:

Ο δημοσιογράφος Κώστας Κόλμερ γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι διπλωματούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος της οικείας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Έκαμε μεταπτυχιακές οικονομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες. Εργάστηκε ως οικονομικός συντάκτης στις εφημερίδες "Ναυτεμπορική", "Μεσημβρινή", "Χρήμα", "Εστία", "Τα Νέα", "Μακεδονία" και "Βραδυνή". Στις τέσσερις τελευταίες εγκαινίασε οικονομική στήλη. Διετέλεσε επί σειράν ετών αρθρογράφος στα περιοδικά "Οικονομικός Ταχυδρόμος" και "Επίκεντρα". Αρθρογράφησε στο "Παρόν" επί εθνικών θεμάτων και στην "Νέα Πολιτική" του εκδοτικού οίκου "Παπαζήση". Σήμερα είναι οικονομικός αναλυτής και συγγράφει ένα επίκαιρο βιβλίο πολιτικοοικονομικού περιεχομένου κάθε χρόνο. Το 1979 έγινε παραγωγός και παρουσιαστής στην ΕΡΤ του προγράμματος "Είσαι στην ΕΟΚ. Μάθε για την ΕΟΚ". Το 1982 υπήρξε ραδιοφωνικός σχολιαστής στον ΑΝΤ1 και το 1995 καθιέρωσε για πρώτη φορά εν Ελλάδι οικονομική εκπομπή στο Κανάλι 5. Σήμερα σχολιάζει την πολιτικοοικονομική κατάσταση στην εκπομπή "Τομές" του High ΤV κάθε δεύτερη Πέμπτη. Ως συνιδρυτής του Κέντρου Πολιτικής Ερεύνης και Ενημερώσεως (ΚΠΕΕ) πρωτοστάτησε στην αφύπνιση του καλώς εννοουμένου "οικονομικού φιλελευθερισμού" στην χώρα μας. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Ενώσεως Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και της Ενώσεως Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Εκπροσωπεί εν Ελλάδι την ελβετική οικονομική εφημερίδα "HandelsΖeitung" και προβάλλει την χώρα μας με ένα ετήσιο αφιέρωμα αδιαλείπτως απ' το 1976.