Κ. Σκρέκας: Θα Στηρίξουμε τη Βιομηχανία στην Πορεία για την Ενεργειακή Μετάβαση

Κ. Σκρέκας: Θα Στηρίξουμε τη Βιομηχανία στην Πορεία για την Ενεργειακή Μετάβαση
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 11 Φεβρουαρίου 2022 - 08:16

Για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών της χώρας σε αυτή την δύσκολη περίοδο, αναφέρθηκε χθες ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, σε διαδικτυακή ομιλία του στη διάρκεια εκδήλωσης 

που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΣΕ). Ο κ. Σκρέκας μίλησε για πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που επηρεάζει ιδιαίτερα τους κλάδους της μεταποίησης και της βιομηχανίας, για τους οποίους, είπε πως έχουν δοθεί κατευθυντήριες γραμμές από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να στηριχτούν, επειδή δεν νοείται βιώσιμη κοινωνία και οικονομία χωρίς ισχυρή βιομηχανική βάση και παραγωγή.

Σε αντίθεση με το παρελθόν όπου δεν δόθηκε προσοχή σε αυτούς τους κλάδους, τώρα έχουν τεθεί σε σωστή βάση από την κυβέρνηση και στηρίζουμε πάρα πολύ τη μεταποίηση και τη βιομηχανία και αυτό προσπαθούμε να το αποδεικνύουμε με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία.

Η Ελλάδα έχει πάρει πρώτη απ’ όλη την Ευρώπη, μέτρα. Από τον Ιανουάριο η κυβέρνηση πήρε μέτρα απορρόφησης του κόστους στις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, από τις πιο μεγάλες και ενεργοβόρες μέχρι τις πιο μικρές, στο μέτρο του δυνατού και τηρουμένων των αναλογιών όπως είπε χαρακτηριστικά. Ξεκίνησε τον περασμένο μήνα στον ηλεκτρισμό με επιδότηση 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα και συνέχισε το ίδιο και τον Φεβρουάριο, ενώ η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που το 2022 πήρε έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού για αυτή την κρατική ενίσχυση. Ανέφερε επίσης, ότι στο φυσικό αέριο προσφέρθηκε επιδότηση ύψους 30 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα τον Ιανουάριο και 20 ευρώ τον Φεβρουάριο, καθώς αποκλιμακώθηκαν οι τιμές στα επίπεδα των 80-90 ευρώ. «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις για όσο διάστημα κρατήσει αυτή τη κρίση», επανέλαβε.

Έφερε δε ως παράδειγμα της δυσοίωνης κατάσταςης που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη το γεγονός ότι οι παραγωγοί και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δυσκολεύονται πάρα πολύ. «Αυτό είναι κάτι που προβληματίζει. Στην Αγγλία έκλεισαν 4 εταιρείες του κλάδου, με όποιο αντίκτυπο είχε αυτό στην οικονομία. Αυτό ίσως συμβεί και αλλού", υποστήριξε ο υπουργός, σχολιάζοντας το κατά πόσο οι πάροχοι ενέργειας έχουν αναλάβει μέρος του κόστους, ώστε να μην μετακυληθεί στους καταναλωτές. «Η ΔΕΗ διέθεσε 300 εκατ. ευρώ το 2021 ευρώ για να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, αναλαμβάνοντας μέρος του κόστους» τόνισε.

Ο υπουργός ΠΕΝ αναφέρθηκε επίσης στη συζήτηση που είχε με τον CEO του γερμανικού χημικού ομίλου BASF, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου, κατά την οποία αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα έχει πάρει πολύ πιο σημαντικά μέτρα από εκείνα της Γερμανίας για τη στήριξη των βιομηχανικών επιχειρήσεων σε αυτές τις «εξαιρετικές καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί από τη διεθνή ενεργειακή κρίση.»

Παραδέχτηκε όμως ότι αυτά είναι βραχυπρόθεσμα μέτρα που δεν μπορούν να προσφέρουν μόνιμες λύσεις για τη βιομηχανία και ιδίως το πιο ενεργοβόρο κομμάτι της. Γι΄αυτό, συνέχισε, το ΥΠΕΝ έχει λάβει μια σειρά μέτρων για να βοηθήσει τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις καθόλη τη διάρκεια της πορείας προς την Ενεργειακή Μετάβαση.

Μίλησε για τη νομοθέτηση πλαισίων που δεν υπήρχαν πριν, όπως η προτεραιότητα των επιχειρήσεων στο net metering, η επέκτασή του στις επιχειρήσεις υψηλής τάσης, η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και η απευθείας σύνδεση με την επιχείρηση, καθώς και μέτρα στήριξης για την υλοποίηση διμερών συμβολαίων μεταξύ ΑΠΕ και καταναλωτών. Όλα αυτά εμπεριέχονται στην πολιτική του υπουργείου για την εξεύρευση μόνιμων λύσεων στο πρόβλημα του ενεργειακού κόστους που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις, πρόσθεσε.

Πέραν των παραπάνω, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, επειδή είναι η καλύτερη λύση για να μειώσεις τους λογαριασμούς του ρεύματος: «Διαθέσαμε 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να στηρίξουμε την εξοικονόμηση ενέργειας. Ιδίως για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες ετοιμάζουμε πρόγραμμα επιδότησης του κόστους κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων καθώς και της αγοράς και εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Οι πόροι θα φτάσουν στα 90-100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο για να στηρίξουμε αυτές τις δράσεις», ανέφερε.

Αναφέρθηκε επίσης στις πολύ φιλόδοξες πολιτικές του υπουργείου για το υδρογόνο και το πράσινο υδρογόνο που θα στηρίξει την παραγωγή από τον ήλιο και τον άνεμο.

Σε ερώτηση σχετικά με τις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019-2021, ο κ. Σκρέκας απάντησε ότι δεν έγινε δυνατή η απόδοση των χρημάτων στο τέλος του 2021 προς τις βιομηχανίες, όπως είχε δώσει εντολή, διαβεβαίωσε όμως ότι αυτό θα γίνει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Παράλληλα είπε πως το υπουργείο παραμένει ανοικτό στο ενδεχόμενο παράτασης πέραν του Μαρτίου στην αναστολή των ΥΚΩ για την υψηλή και μέση τάση, εφόσον χρειαστεί, στην περίπτωση που οι τιμές διατηρηθούν ψηλά. Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της παράτασης του μέτρου της διακοψιμότητας, είπε ότι αυτή τη στιγμή το υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία της υποβολής ερωτημάτων και λήψης απαντήσεων, πως δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι προσπάθειες και ότι «θα πάμε μέχρι τέλους», στις διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή.