Αλματώδης η Αύξηση στα Καύσιμα –Έντονη Ανησυχία σε Πρατηριούχους και Νοικοκυριά

Αλματώδης η Αύξηση στα Καύσιμα –Έντονη Ανησυχία σε Πρατηριούχους και Νοικοκυριά
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 3 Φεβρουαρίου 2022 - 08:10

Τις τελευταίες ημέρες ακούγονται και γράφονται πολλά  για την αλματώδη αύξηση που καταγράφει η αμόλυβδη, αποτέλεσμα και των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές. Η κρίση στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση προκαλούν έντονη ανησυχία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το ενδεχόμενο νέων ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως αυτές οι αυξήσεις θα ξεπεράσουν το 20%. Μια ακτινογραφία της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία έδωσαν τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat, όπου για τη χώρα μας προβλέπεται αύξηση του πληθωρισμού στο 5,5%, από 4,4%, τον Δεκέμβριο. 

Την ίδια ώρα εντείνονται οι φόβοι για την πορεία των καυσίμων.

«Είμαστε σε μια δύσκολη εποχή, η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα οφείλεται στην αύξηση των τιμών διεθνώς» ανέφερε στο Energia.gr η πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής, κα Μαρία Ζάγκα και σημείωσε πως «στις 4 Ιανουαρίου η τιμή brent ήταν 88,17 δολάρια και η τιμή της αμόλυβδης 1.72-1.74, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης το δίναμε 1.12, τώρα η τιμή brent είναι 90 δολάρια και ο φόβος είναι ότι θα πάει στα 100 δολάρια το βαρέλι, η αμόλυβδη είναι 1.80 -1.85 και το πετρέλαιο θέρμανσης 1.22-1.25».

Σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης η κα Ζάγκα σημείωσε πως «έχει πέσει η δουλειά, υπάρχουν παραγγελίες αλλά μικρές, ένα βυτίο με 4.000 λίτρα πηγαίνει σε 14-16 πελάτες, άρα παίρνουν λίγο πετρέλαιο θέρμανσης τα νοικοκυριά. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα έχει ελπίδα μήπως πέσει η τιμή, το επίδομα θέρμανσης βοήθησε αλλά όχι τόσο πολύ. Αυτό που ζητάμε είναι να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης». Ειδικότερα για τους φόρους που επιβαρύνουν τα καύσιμα τόνισε πως τα ¾ της τιμής είναι φόρος. «Στο 1.5 ευρώ το ένα ευρώ είναι φόρος και έρχεται το ΦΠΑ πάνω στο 1.5 ευρώ, δηλαδή βάζουν φόρο πάνω στο φόρο κάτι που είναι άδικο, γίνεται έτσι το καύσιμο απαγορευτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έχουμε τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και αν υπολογίσεις τις συνέπειες του κορονοϊού τότε δημιουργείται ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την αγορά. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα βλέπουμε λουκέτα σε πρατήρια», είπε καταλήγοντας.

Να σημειωθεί πως η μέση τιμή της αμόλυβδης (95 οκτ.) διαμορφώθηκε στο 1,831 ευρώ/ ανά λίτρο, σύμφωνα με το καθημερινό δελτίο επισκόπησης τιμών υγρών καυσίμων (1 Φεβρουαρίου) του υπουργείου Ανάπτυξης. Το πετρέλαιο θέρμανσης στο Νομό Αττικής, διαμορφώθηκε στο 1,218 ευρώ ανά λίτρο, στο νομό Θεσσαλονίκης στο 1,215 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η υψηλότερη τιμή καταγράφηκε στο νομό Κυκλάδων. Διαμορφώθηκε στο 1,344 ευρώ ανά λίτρο. Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πανελλαδικά διαμορφώθηκε στο 1,233 ευρώ ανά λίτρο.