Α. Σδούκου: H Ενεργειακή Κρίση δεν θα Επιβραδύνει την Πράσινη Μετάβαση - O Σχεδιασμός του ΥΠΕΝ για την Επόμενη Μέρα

Α. Σδούκου: H Ενεργειακή Κρίση δεν θα Επιβραδύνει την Πράσινη Μετάβαση - O Σχεδιασμός του ΥΠΕΝ για την Επόμενη Μέρα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 2 Φεβρουαρίου 2022 - 10:55

Οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή και την Ενεργειακή Μετάβαση στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης των τελευταίων μηνών  μπήκαν στο μικροσκόπιο του Climate Crisis Conference 2022 που πραγματοποιθήθηκε χθες με την παρουσία κορυφαίων στελεχών φορέων και οργανισμών του ενεργειακού κλάδου, της Γενικής Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος 

και Ενέργειας, καθώς και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε ότι η Ενεργειακή Μετάβαση αποτελεί μονόδρομο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την ανάσχεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τόνισε ότι δεν ευθύνεται η ενεργειακή μετάβαση για την κρίση που βιώνουμε σήμερα στις τιμές της ενέργειας όπως  υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς που θεωρούν ότι οι πολιτικές για την ταχύτερη μετάβαση των χωρών της Ε.Ε. σε συνθήκες κλιματικής ουδετερότητας, αποτελούν χίμαιρα και ότι προωθούνται άκριτα και με υπερβολικά γρήγορο ρυθμό.

Η κα Σδούκου είπε πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπιστούνοι ενεργειακές κρίσεις στο μέλλον και υπογράμισε ότι η Ενεργειακή Μετάβαση συνδέεται με τα  οικονομικά και κοινωνικά μοντέλα που θα επικρατήσουν στις επόμενες δεκαετίες, θα αναδιαμορφώσουν όχι μόνο το τοπίο της ενέργειας, αλλά και τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και παράγουμε.

Υποστήριξε ακόμη πως είναι πρωτοφανείς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η Ελλάδα ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη χάραξη της ενεργειακής πολιτικής και ότι η χώρα μας συμπορεύεται με την Ευρώπη στην κούρσα για τον ολιστικό μετασχηματισμό του τρόπου με τον οποίο παράγουμε ενέργεια και κινούμε τα γρανάζια την οικονομίας. «Έχουμε συστρατευθεί πάνω στο πλάνο των όσων προβλέπει η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, και φιλοδοξούμε να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας στην κοινή αυτή επιδίωξη» είπε χαρακτηριστικά.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας στάθηκε, επίσης, στις ενέργειες και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, με τρόπο που να μη θέτει σε κίνδυνο τα μέτρα και τις δράσεις για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, ενώ τόνισε πως η η κρίση του Covid-19 πυροδότησε μια αλληλουχία γεγονότων που δεν μπορούσε να προβλεφθεί. Αυτή η κρίση προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού και μετέβαλε τα δομικά χαρακτηριστικά της παγκόσμιας ζήτησης σε σημείο που να δημιουργήσει μια ολόκληρη νέα αλυσίδα κρίσεων οικονομικού χαρακτήρα, με πιο σημαντική την κρίση των τιμών στο φυσικό αέριο από την οποία ξεπήδησε το άλμα στις τιμές του ηλεκτρισμού, εξήγησε.

Η κα Σδούκου υπογράμισε ότι για να ανταπεξέλθει η χώρα και να περάσει στο επόμενο βήμα της Μετάβασης πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις για τη θωράκιση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, να επιταχυνθεί η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης, η  αδειοδότηση της δημιουργίας υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του συστήματος και των υποδομών και  η ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες.

«Με αυτά τα μέτρα προσδοκούμε ότι η ενέργεια που θα παράγεται από τις ΑΠΕ στο μέλλον, θα μπορεί να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας», είπε για να προσθέσει: «Οι στοχεύσεις μας δεν έχουν προγραμματικό χαρακτήρα, αλλά είναι απολύτως μετρήσιμες και πρακτικές. Από το 2019 εφαρμόζουμε με μεγάλη υπευθυνότητα το στρατηγικό και οραματικό σχεδιασμό μας για την επόμενη ημέρα της ενέργειας στη χώρα. Και συνεχίζουμε, παρά τις αντιξοότητες να σχεδιάζουμε, να επικαιροποιούμε και να εφαρμόζουμε την πολιτική μας, ασχέτως πολιτικού κόστους και προβλημάτων.»

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ έχει θέσει ορισμένους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί για να επιτευχθούν οι στόχοι για το 2030 και το 2050 όπως είναι, η κατάρτιση ενός πιο φιλόδοξου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και η εφαρμογή του εθνικού Κλιματικού Νόμου.

Επίσης, η δημιουργία ενός πιο φιλικού νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε έργα  «Πράσινης Ενέργειας» στην Ελλάδα.

H κα Σδούκου αναφέθηκε στα όσα έχουν συμβεί την τελευταία διετία στον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας όπου ωριμάζουν δώδεκα φορές περισσότερα έργα ΑΠΕ από αυτά που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τους στόχους μας. Θύμισε δε, ότι το 2021 προστέθηκαν 1.500 μεγαβάτ νέων ΑΠΕ, από τα συνολικά 7,7 γιγαβάτ που χρειάζεται η χώρα έως το τέλος της δεκαετίας.

«Δεν σας κρύβω πως φιλοδοξούμε να ξεπεράσουμε όλους αυτούς τους στόχους. Ξεκινάμε φέτος με τον πρώτο διαγωνισμό για ΑΠΕ όπως προβλέπει το νέο σχήμα στήριξης για την περίοδο 2021-2025, που εγκρίθηκε πρόσφατα. Ψηφίζουμε, επίσης, μια πολυδιάστατη νομοθετική παρέμβαση που θα αποτελέσει τομή για τον ενεργειακό χάρτη της χώρας που αποσκοπεί στην περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και θα δημιουργήσει το ρυθμιστικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη των πρώτων συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες που θα οδηγήσει το εγχώριο Ηλεκτρικό Σύστημα στο ανανεώσιμο μέλλον που οραματιζόμαστε», είπε.

Παρουσίασε ακόμη τις δράσεις της κυβέρνησης στο χώρο της ενεργειακής εξοικονόμησης και αποδοτικότητας, με τους εξαιρετικά επιτυχημένους, όπως είπε, κύκλους του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», και «Ηλέκτρα». Παράλληλα, πρόσθεσε, επιταχύνονται οι δράσεις για τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών και τόνισε ότι  τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τη διετία 2020-2021 ήταν δέκα φορές περισσότερα από εκείνα που κυκλοφορούσαν στους δρόμους μας την πενταετία 2015-2019!

Η κα Σδούκου, αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη ανάπτυξης δικτύων φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα σε όλη τη χώρα, στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τις νησιωτικές περιοχές, στο σχέδιο GR-eco Islands, που αποσκοπεί στην κλιματική ουδετερότητα των νησιών και εφαρμόζεται ήδη στην περίπτωση της Χάλκης, αλλά και τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.

«Τίποτε από αυτά που σας έχω αναφέρει ήδη δεν θα είχαν συμβεί, εάν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν είχε πάρει την καίρια απόφαση να διαγράψει οριστικά το λιγνιτικό παρελθόν της χώρας. Ήδη, η πορεία  του λιγνίτη ως ρυπογόνο και εν τέλει, ακριβό καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί σε βαθμό που να θεωρείται απλά συμπληρωματικός για το ενεργειακό μείγμα. Η παραγωγή του περιορίστηκε σε 5,7 Τεραβατώρες το 2020, από 29,9 TWh το 2008, ενώ σε δύο χρόνια από τώρα, υπολογίζουμε ότι θα ανέρχεται σε μόλις 1,5 Τεραβατώρα! Από δε τον Ιανουάριο του 2020 έως και τον Σεπτέμβριο του 2021 είχαν συνδεθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο έργα ΑΠΕ ισχύος 1.844 μεγαβάτ, δηλαδή σχεδόν το ένα τέταρτο της έως σήμερα συνολικής εγκατεστημένης «πράσινης» ισχύος» ανέφερε.

Χωρίς αυτή την πολιτική απόφαση, η κρίση τιμών θα ήταν ακόμη πιο ακραία και οι πανευρωπαϊκές τιμές των δικαιωμάτων ρύπων θα γονάτιζαν κυριολεκτικά την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τη βιομηχανική παραγωγή αλλά και τα νοικοκυριά μας, υπογράμμισε.

Τέλος, η κα Σδούκου αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη και είπε πως το κόστος για τους καταναλωτές μπορεί να ξεπεράσει τα 350 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση δεν προστατεύονται απλώς τα εισοδήματα, η επιχειρηματικότητα και η παραγωγή, αλλά στέλνει το μήνυμα ότι θέλει να διατηρήσει ζωντανό το πνεύμα της Ενεργειακής Μετάβασης και να μη το αφήσει να σβήσει στον απόηχο των συγκυριών της περιόδου, όπως είπε χαρακτηριστικά.