Αύξηση Επιδοτήσεων του Ρεύματος στο 75% Προανήγγειλε ο Κ. Σκρέκας - Τα Επόμενα Βήματα της Κυβέρνησης στην Ενέργεια

Αύξηση Επιδοτήσεων του Ρεύματος στο 75% Προανήγγειλε ο Κ. Σκρέκας - Τα Επόμενα Βήματα της Κυβέρνησης στην Ενέργεια
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 1 Φεβρουαρίου 2022 - 11:25

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξήσει την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος στο 75% του αυξημένου κόστους έναντι του 50% που ισχύει σήμερα, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας  χθες στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έχει σταλεί ήδη σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή 

Ανταγωνισμού και εφόσον εγκριθεί η αύξηση της επιδότησης, θα αφορά μόνο συγκεκριμένους κλάδους που έχουν υψηλή εξάρτηση από την ενέργεια. Σε ό,τι αφορά στην επιδότηση για το Φεβρουάριο, όπως είπε ο υπουργός, αυτή θα συνεχιστεί περίπου, ως έχει. Δηλαδή θα επιδοτείται η ηλεκτρική ενέργεια με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το φυσικό αέριο με 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως ίσχυε για τον Ιανουάριο. Οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα ενώ, όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη κυρίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας.

Πέραν των επιδοτήσεων, ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε την ενεργοποίηση εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, τριών προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα:

- «Εξοικονομώ» για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που θα χρηματοδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, καθώς και την αντικατάσταση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης. Για το πρόγραμμα αυτό θα αντληθούν 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

- Διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων ή και σε όμορα οικόπεδα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτάρκεια σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης. Μάλιστα, ο υπουργός είπε ότι η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα γίνει μέσω πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και θα αφορά ακόμη και περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, αλλά αποκλειστικά για την ένταξη των φωτοβολταϊκών των επιχειρήσεων.

- Αντικατάσταση παλαιών αιρ-κοντίσιον σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, αλλά όχι για την ενεργειακή αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας - και μόνο για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και για μείωση του ενεργειακού κόστους. Πρόγραμμα για την παραγωγική διαδικασία, όπως είπε ο υπουργός, επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο κ. Σκρέκας υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης για ταχεία απολιγνιτοποίηση και στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τονίζοντας ότι σύμφωνα με μελέτη του ΑΠΘ, εάν δεν υπήρχαν ΑΠΕ στο σύστημα το Δεκέμβριο, η μέση χονδρική τιμή αντί για 235 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα ξεπερνούσε 430 ευρώ τη μεγαβατώρα. 

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην Ναυτεμπορική που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ο Υπουργός επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν θα αφήσει απροστάτευτα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που έλαβε μέτρα για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας. «Με το νέο πακέτο μέτρων ύψους 395 εκατ. ευρώ που ανακοινώσαμε πριν από μερικές ημέρες, στηρίζουμε τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών και όλες τις επιχειρήσεις και τον τρέχοντα μήνα. Όπως έχουμε διαμηνύσει ξεκάθαρα, η στήριξη των νοικοκυριών θα συνεχιστεί μέχρι να αποκλιμακωθούν οι υψηλές τιμές στις διεθνείς αγορές. Τα μέτρα θα αξιολογούνται κάθε μήνα και η επιδότηση τόσο στα νοικοκυριά, όσο και στις επιχειρήσεις θα προσαρμόζεται ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών», τόνισε ο κ. Σκρέκας. Όσον αφορά στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, ο Υπουργός είπε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία με την ΔΕΠΑ Εμπορίας, στο θέμα της συνέχισης των εκπτώσεων που προσφέρει και κατά τη διάρκεια του έτους, «εφόσον κριθεί αναγκαίο.»

Αξιολογώντας τα μέτρα που έχει λάβει η Ε.Ε., ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι έως στιγμής δεν ανταποκρίνονται στην κρισιμότητα της κατάστασης και μίλησε για την ελληνική πρωτοβουλία για τη σύσταση ενός μηχανισμού προστασίας των Ευρωπαίων καταναλωτών, με την αξιοποίηση των εσόδων από τα δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. «Θα συνεχίσουμε να υποβάλλουμε τις προτάσεις μας και στα επόμενα Συμβούλια Υπουργών, τα οποία θα διεξαχθούν για τους επόμενες έξι μήνες υπό γαλλική προεδρία, μέχρι να εισακουσθούν» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε ακόμη και στο καίριο θέμα του EU Taxonomy, λέγοντας πως η ευρωπαϊκή πρόταση για τα κριτήρια ένταξης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στον κανονισμό ταξινόμησης, χρήζει περαιτέρω βελτιώσεων, ενώ επανάλαβε ότι η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση.

Αποκάλυψε επίσης ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση δύο νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και πιο συγκεκριμένα, για την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας και τη δημιουργία ολοκληρωμένου πλαισίου για την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας καθώς και για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την κατασκευή και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών σταθμών.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι η αδειοδοτική διαδικασία θα μειωθεί από 5 χρόνια που είναι τώρα σε μόλις 14 μήνες, και ότι όλες οι ενέργειες για την απόκτηση άδειας θα διενεργούνται ψηφιακά, με ταυτόχρονη μείωση του όγκου των δικιολογητικών, από 91 σε 54. Αναφέρθηκε επίσης, στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την ανάπτυξη αποθηκών ενέργειας ισχύος 1,5 – 2 GW και θαλάσσιων αιολικών πάρκων 2 GW έως το 2030 και τόνισε πως αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως απαραίτητες για το διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος από μονάδες ΑΠΕ, σε 20 GW, έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις εργασίες υπογείωσης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας και είπε πως το 2023 οι επενδύσεις θα αυξηθούν σε 150 εκατ. ευρώ για την υπογείωση συνολικά, 1.500 χιλιομέτρων δικτύου σε όλη τη χώρα.

Τέλος, ο κ. Σκρέκας, αποκάλυψε ότι το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει το «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων που όπως είπε, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 450 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε πως θα υπάρξει ξεχωριστός προϋπολογισμός, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, σημείωσε, το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ», συνολικού προϋπολογισμού 670 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων του δημόσιου τομέα, με τα κεφάλαια να προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.