Γονατίζει την Eλληνική Bιομηχανία η Eνεργειακή Kρίση – Στο 60% η Mεταβολή του Eνεργειακού Kόστους το 2021

Γονατίζει την Eλληνική Bιομηχανία η Eνεργειακή Kρίση – Στο 60% η Mεταβολή του Eνεργειακού Kόστους το 2021
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 1 Φεβρουαρίου 2022 - 08:11

Το ενεργειακό κόστος αναδεικνύεται το Νο1 πρόβλημα, τόσο για τα ελληνικά νοικοκυριά, όσο και για την ελληνική βιομηχανία. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία τον Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 29,4% έναντι μείωσης 8,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 με το 2019.Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 5,7% έναντι

αύξησης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 . Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 29,4%, τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών.

Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 30,4% συνέβαλαν οι μεταβολές: κατά 60,8% στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, κατά 56,5% στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατά 35,4% στην εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη, κατά 15,9%  στην κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού, κατά 15,4% στη βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής, κατά 11,4% στην παραγωγή βασικών μετάλλων, κατά 9,7% στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, κατά 5,1% στην κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες, κατά 3,3%, στη βιομηχανία τροφίμων και κατά 3,2% στην παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων κατά 3,2%.

Παράλληλα, σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία (ΙΟΒΕ) καταγράφηκε νέα αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Νοέμβριο, κατά 16,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια ώρα σήμα κινδύνου εκπέμπουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξαιτίας του μεγάλου ενεργειακού κόστους, που απορροφά τα έσοδα τους. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς μιλώντας χθες το πρωί στην ΕΡΤ σημείωσε πως το ενεργειακό κόστος και τα μειωμένα έσοδα σε συνδυασμό με τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχει φέρει δύο χρόνια η πανδημία θα οδηγήσει σε λουκέτα. Η χώρα μας καταγράφει τις τελευταίες ημέρες αρνητικές πρωτιές στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος. Σύμφωνα με το δελτίο ενεργειακής ανάλυσης του ΙΕΝΕ για το διάστημα  24-30 Ιανουαρίου «η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε σημαντική άνοδο το περασμένο επταήμερο, διαμορφούμενη στα €268.75/MWh. Η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρισμού που προκάλεσε η κακοκαιρία, η πτώση στην παραγωγή τόσο των μονάδων ΑΠΕ όσο και των μεγάλων υδροηλεκτρικών μονάδων αλλά και η αύξηση στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου και ρύπων, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα, το οποίο άσκησε ισχυρές ανοδικές πιέσεις στις τιμές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας».