Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι βλάβες σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Αττικής παρέμεναν. Συμπλήρωναν έτσι  αρκετοί κάτοικοι τέταρτο 24ωρο χωρίς ρεύμα, σε συνθήκες αντίξοες, εάν λάβει υπόψη κάποιος τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν τις τελευταίες ημέρες. Επιπλέον, αρκετοί από τους κατοίκους που έμειναν χωρίς ρεύμα ήταν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, είτε κατάκοιτοι, είτε άνθρωποι με προβλήματα υγείας. Δεκάδες ήταν οι ιστορίες ανθρώπων που έγιναν γνωστές τις τελευταίες ημέρες, μέσω των ΜΜΕ. Οι γραμμές του τηλεφωνικού κέντρου του ΔΕΔΔΗΕ πήραν «φωτιά», ωστόσο ήταν αδύνατο να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν μια σειρά ερωτήματα, με βασικό 

τι δεν έγινε για να αποτραπούν οι βλάβες διαρκείας; Κατ’ αρχάς συμπληρώνεται σε λίγες ημέρες ένας χρόνος από την κακοκαιρία Μήδεια. Τότε είχαν μείνει πάλι πολλά νοικοκυριά χωρίς ρεύμα για πολλές ημέρες. Βασική αιτία ήταν η πτώση δέντρων σε υποσταθμούς και καλώδια της ΔΕΗ. Δυστυχώς η πρόσβαση στα σημεία και τότε όπως και τώρα εμποδιζόταν επειδή δεν είχαν καθαριστεί οι δρόμοι εγκαίρως. Το αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των βλαβών. Πολλοί τεχνικοί τις τελευταίες ημέρες αναφέρουν πως έφτασαν στα σημεία με τα πόδια. Βασικοί υπεύθυνοι για τον καθαρισμό των δρόμων είναι οι δήμοι και η περιφέρεια, με τους τεχνικούς να καταγγέλλουν πως δεν είδαν σε πολλές περιπτώσεις συνεργεία των δήμων ή της περιφέρειας.

Στο πόρισμα του πριν λίγους μήνες ο ΔΕΔΔΗΕ για το τι έφταιξε με την κακοκαιρία Μήδεια, έγραφε πως οι εργασίες αποκατάστασης καθυστέρησαν εξαιτίας των προβλημάτων ταχείας πρόσβασης στις πληγείσες περιοχές, καθώς αρκετοί δρόμοι σε πολλές περιοχές παρέμεναν κλειστοί έως και την Τετάρτη 17/2, επειδή δεν έχει ο ΔΕΔΔΗΕ τα δικά του μέσα και περίμενε από τους δήμους και την πολιτική προστασία τη διάνοιξη των δρόμων, ώστε τα συνεργεία του να μεταβούν στα σημεία με τις βλάβες.(Αναλυτικά https://www.energia.gr/article/179266/ta-provlhmata-sto-diktyo-hlektrodothshs-sthn-kakokairia-mhdeia-to-porisma-toy-deddhe ).

Επομένως, παρατηρούμε πολλές ομοιότητες με πέρσι. Παράλληλα, τεχνικοί μιλώντας στο Energia.gr αναφέρουν πως από πέρσι μέχρι φέτος δεν έγινε σημαντική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του ΔΕΔΔΗΕ. Αυτή τη στιγμή εργολαβικοί και μόνιμοι υπάλληλοι είναι περίπου 650 (οι μόνιμοι 250). Οι τεχνικοί τονίζουν πως είναι σημαντικό να γίνουν προσλήψεις και πως η υπογειοποίηση των καλωδίων δεν είναι πανάκεια, αναφέροντας μάλιστα πως υπήρχαν πολλές υπόγειες βλάβες αυτές τις ημέρες. Υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει εγκαίρως ένταξη νέου προσωπικού, το οποίο θα αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία. Τη στιγμή που γραφόταν το κείμενο τεχνικοί μεταφέρανε στο Energia.gr πως οι βλάβες στην Ανατολική Αττική ξεπερνούσαν τις 1.500 και η εκτίμηση που έκαναν ήταν ότι η αποκατάστασή τους θα ολοκληρωνόταν το Σάββατο.

Πολλές χώρες στον κόσμο δοκιμάζονται από ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την ευστάθεια του ενεργειακού συστήματος. Για παράδειγμα οι ρυθμιστικές αρχές του Κολοράντο των ΗΠΑ, τις τελευταίες ημέρες, συγκρότησαν μια επιτροπή που θα προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων. Τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρέασαν το ενεργειακό σύστημα της πολιτείας αρκετές φορές πέρυσι, εστιάζοντας στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που είχαν αποτέλεσμα βέβαια στο να εκτοξευτούν οι τιμές του φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας του Κολοράντο.