Ο Κ. Σκρέκας Προτείνει Αξιοποίηση Πόρων από τα Δικαιώματα Εκπομπών CO2 για Άμβλυνση των Συνεπειών της Ενεργειακής Κρίσης

Ο Κ. Σκρέκας Προτείνει Αξιοποίηση Πόρων από τα Δικαιώματα Εκπομπών CO2 για Άμβλυνση των Συνεπειών της Ενεργειακής Κρίσης
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 24 Ιανουαρίου 2022 - 08:30

Καθώς ο χειμώνας πέρασε στην πιο δύσκολη φάση του και πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη θέρμανση, ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κάλεσε τους ομολόγους του στην Ε.Ε. να προωθήσουν σχέδιο που θα αξιοποιήσει τα 1,2 δισ. ευρώ 

επιπρόσθετα δικαιώματα του Αποθεματικού Σταθεροποίησης της Αγοράς (Market Stability Reserve) του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στον πληθωρισμό και το εισόδημα των νοικοκυριών. Οι πόροι που μπορούν να εξασφαλιστούν από το Αποθεματικό Σταθεροποίησης της Αγοράς μπορούν να φθάσουν ακόμη και στα 100 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Σκρέκας, μιλώντας στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, που ολοκληρώθηκε το διήμερο, 21-22 Ιανουαρίου, στην Αμιέν της Γαλλίας. 

Ο Υπουργός ΠΕΝ σημείωσε ότι δεν ευθύνεται η ενεργειακή μετάβαση για την κρίση των τιμών και απέδωσε τις κατηγορίες για δήθεν ευθύνη των πολιτικών για την καθαρή ενέργεια, στους απανταχού λαϊκιστές. Μάλιστα προκειμένου να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, παρέθεσε τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που αναδεικνύουν τη συμβολή των ΑΠΕ στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας. Σύμφωνα με το μοντέλο του ΑΠΘ, η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, δίχως την παραγωγή ΑΠΕ, τον Δεκέμβριο, θα ανερχόταν στα 315 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από τα 235 ευρώ ανά μεγαβατώρα που διαμορφώθηκε τελικά.

Παράλληλα, παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που έχει λάβει η κυβέρνηση το τελευταίο πεντάμηνο. Δεν παρέλειψε, όμως να τονίσει πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, με τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, προκειμένου να μην υπονομευθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας.

Ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη και στον ζωτικής σημασίας ρόλο που θα διαδραματίσει το φυσικό αέριο κατά τα επόμενα έτη, στην πορεία προς την Ενεργειακή Μετάβαση, αλλά και για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού συστήματος ενέργειας και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στον κανονισμό Ταξινομίας (EU Taxonomy), προκειμένου να αναγνωριστεί στο φυσικό αέριο η στρατηγική συμβολή στο δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας πρότεινε μεταξύ άλλων, να διασφαλιστεί ότι, ως προς το κόστος της ενέργειας, θα πρέπει να συνεισφέρουν ισότιμα όλοι οι τομείς της οικονομίας, ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εθνικά χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες των χωρών – μελών, πως θα πρέπει, να δοθεί, επίσης, έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια και να πως θα πρέπει να αξιολογηθεί η συμπερίληψη των οδικών μεταφορών και των κτηρίων σε ένα αυτόνομο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, ειδάλλως, προειδοποίησε, οι ασθενέστερες οικονομικά, χώρες- μέλη της Ε.Ε. θα κινδυνεύουν να περιέλθουν σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας, με απρόβλεπτες κοινωνικές επιπτώσεις.

Όπως τόνισε, οι πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης φυσικού αερίου από τα κράτη-μέλη και τη σύσταση κοινού μηχανισμού προμήθειας φυσικού αερίου, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Όλα τούτα συμβαίνουν, σε (άτυπο) θεσμικό επίπεδο στην Ε.Ε, την ώρα που τα νέα στοιχεία για τον πολύφερνο αγωγό Nord Stream 2, που θα ξεκινούσε, υποτίθεται, να λειτουργεί από το τέλος του 2021, παραπέμπουν σε νέα πολύμηνη καθυστέρηση. Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου που δημοσίευσε η Uniper, εκ των επενδυτών του αγωγού, τα προβλήματα με την πιστοποίηση του Nord Stream 2 που ανέκυψαν εξαιτίας της άτεγκτης γερμανικής νομοθεσίας, θα έχουν επιλυθεί έως το ερχόμενο καλοκαίρι!

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του αμφιλεγόμενου αγωγού που θα μεταφέρει, άμποτες, φυσικό αέριο από την Ρωσία στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο.