Σεισμός στην Aγορά Kαυσίμων από τις Aυξήσεις στο Πετρέλαιο – Tι Λένε οι Πρατηριούχοι

Σεισμός στην Aγορά Kαυσίμων από τις Aυξήσεις στο Πετρέλαιο – Tι Λένε οι Πρατηριούχοι
του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 20 Ιανουαρίου 2022 - 08:12

Την ώρα που η τιμή του βαρελιού Μπρεντ Βόρειας Θάλασσας καταγράφει αυξήσεις ρεκόρ, φτάνοντας και τα 89 ευρώ, οι πρατηριούχοι καυσίμων μιλούν για ανησυχητικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν τους καταναλωτές και θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά. Οι αυξημένες τιμές στα καύσιμα, στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο έχουν δημιουργήσει, όπως έχουμε αναφέρει κατά καιρούς στο Energia.gr μια ασφυκτική κατάσταση, τόσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσο και για τα νοικοκυριά. Από την κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα υπάρξουν μειώσεις στο ΦΠΑ, που θα ανακουφίσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά. Να σημειωθεί πως 

 

 

από κόμματα της αντιπολίτευσης και καταναλωτικούς φορείς έχει διατυπωθεί το αίτημα μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.  

Μιλώντας στο Energia.gr ο κ. Γιώργος Ασμάτογλου, αντιπρόεδρος πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων Αττικής κάνει λόγο για ανησυχητικά επίπεδα όσον αφορά τις αυξήσεις στα καύσιμα που θα επηρεάσουν τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών. Όπως εξήγησε «αυτές οι αυξήσεις εκτινάσσουν σε υψηλά επίπεδα όχι μόνο τα παραγόμενα προϊόντα, αλλά και τα εισαγόμενα προϊόντα. Επιβαρύνουν τα κόστη τα οποία σχετίζονται με τα μεταφερόμενα προϊόντα από την κεντρική Ευρώπη». Εκτίμησε δε πως «στον ελλαδικό χώρο επιβαρύνουν τον πρωτογενή τομέα, οπότε θα δούμε πολύ επιβαρυμένες τις τιμές στα καταναλωτικά αγαθά». Ο κ. Ασμάτογλου ξεκαθάρισε πως δεν είναι προσωρινό φαινόμενο και πως «από την αρχή έλεγα πως έπρεπε να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης για να κρατηθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος πέρσι είχε αρνητικό πρόσημο και ήταν στο -2,5 και φέτος έχει ξεπεράσει το +5 άρα είναι καλή ευκαιρία να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα. Πόσο προσωρινό μπορεί να είναι ένα φαινόμενο όταν έχουν περάσει τέσσερις μήνες και όταν οι προβλέψεις μας από τους εκτελωνισμούς του διυλισμένου προϊόντος είναι ότι θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις γι’αυτό λέμε ότι είναι σε ανησυχητικά επίπεδα οι αυξήσεις», αναφέρει ο κ. Ασμάτογλου.

Ο αντιπρόεδρος πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων Αττικής προσθέτει ότι αν και το  πετρέλαιο θέρμανσης συμφέρει βλέπουμε ότι υπάρχει μειωμένη αγοραστική δύναμη και  είναι μειωμένες οι παραγγελίες. Έκανε λόγο για σεισμό στη αγορά τον οποίο ήδη βλέπουν οι πρατηριούχοι. «Εάν συνεχίσει αυτή η κατάσταση και μπούμε σε μια ύφεση όπως ήταν της προηγούμενης περιόδου με τα lockdown ή με την ύφεση που είδαμε την περίοδο των μνημονίων θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα για τα πρατήρια και δυστυχώς θα βγει πολύς κόσμος στην ανεργία» τόνισε ο κ. Ασμάτογλου.

Να σημειωθεί πως η μέση της αμόλυβδης (95 οκτ.) διαμορφώθηκε στο 1,782 ευρώ/ ανά λίτρο, σύμφωνα με το καθημερινό δελτίο επισκόπησης τιμών υγρών καυσίμων (18 Ιανουαρίου) του υπουργείου Ανάπτυξης. Το πετρέλαιο θέρμανσης στο Νομό Αττικής, διαμορφώθηκε στο 1,169 ευρώ ανά λίτρο, στο νομό Θεσσαλονίκης στο 1,168 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η υψηλότερη τιμή καταγράφηκε στο νομό Κυκλάδων. Διαμορφώθηκε στο 1,302 ευρώ ανά λίτρο. Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πανελλαδικά διαμορφώθηκε στο 1,183 ευρώ ανά λίτρο.