Γ. Ρούσσος: Η REVOIL Είναι Εξοικειωμένη με την Αστάθεια των Αγορών- Άνοιγμα στο Φ. Αέριο

Γ. Ρούσσος: Η REVOIL Είναι Εξοικειωμένη με την Αστάθεια των Αγορών- Άνοιγμα στο Φ. Αέριο
Συνέντευξη στον Αδάμ Αδαμόπουλο
Δευ, 17 Ιανουαρίου 2022 - 08:05

Για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της REVOIL, της ελληνικής εταιρείας πετρελαιοειδών που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1982, η κρίση των τιμών της ενέργειας και η επικίνδυνη αστάθεια στις αγορές παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί για κάθε εταιρική οντότητα, αποτελεί, ταυτόχρονα μια πολύτιμη ευκαιρία για τη χάραξη και την προώθηση νέων στρατηγικών. Μετά την ταχύτατη ανάπτυξή της στον κλάδο εμπορίας πετρελαιοειδών και λιπαντικών και τη ραγδαία αύξηση του δικτύου πρατηρίων της, τη σημαντική άνοδο του μεριδίου αγοράς, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διανομής υγρών καυσίμων 

στην Χίο, και τη συνακόλουθη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, φαίνεται πως έφθασε η ώρα για νέα τολμηρά βήματα προς το μέλλον.

Η RΕVOIL έχει ήδη εστιάσει από το 2016 το ενδιαφέρον της στην αγορά φυσικού αερίου καθώς επιθυμεί να επικαιροποιήσει το εταιρικό πλάνο της ώστε να συνάδει με τις επιταγές της εποχής αλλά και να τη βοηθήσει να προσαρμοστεί στους στόχους της πράσινης μετάβασης. Παράλληλα, αναμένεται να δραστηριοποιηθεί και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ επίσης παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στον ευαίσθητο κλάδο των ναυτιλιακών καυσίμων και έχει πλήρως εναρμονιστεί με τους νέους κανόνες σχετικά με τις προδιαγραφές των καυσίμων που εμπορεύεται.

Ας αφήσουμε όμως τον κ. Ρούσσο να παρουσιάσει τις θέσεις και τις δράσεις της REVOIL:

Πώς αποφασίσατε να δραστηριοποιηθείτε στην αγορά αερίου. Ποια ήταν τα κριτήρια και τα κίνητρα και πόσο ρόλο έχει παίξει σε αυτή την απόφαση η άνοδος της τιμής του αερίου;

Η Εταιρεία στα πλαίσια διεύρυνσης των δυνατοτήτων της στον ευρύτερο χώρο της Ενέργειας, προχώρησε και στην απόκτηση άδειας εμπορίας φυσικού αερίου. Θέλοντας να έχει περισσότερες επιλογές στο συνεχώς μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον αξιοποίησε την κατάλληλη συγκυρία για την απόκτηση της άδειας. Η μεγάλη άνοδος στην τιμή του φυσικού αερίου δεν διαδραμάτισε κάποιο ρόλο καθώς η διαδικασία απόκτησης της άδειας ξεκίνησε από το 2016 αρκετά πριν την περίοδο της μεγάλης ανόδου των τιμών του προϊόντος.

Πού εστιάζει η νέα στρατηγική σας και πού σχεδιάζετε να δώσετε προτεραιότητα (βιομηχανία- κίνηση οχημάτων, θέρμανση;)

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, η προτεραιότητα είναι η χρήση του από την Βιομηχανία και δευτερευόντως για την κίνηση οχημάτων, αξιοποιώντας σημεία πώλησης μέσω του δικτύου πρατηρίων υγρών καυσίμων που λειτουργεί η Εταιρεία πανελλαδικά. Στο ίδιο πλαίσιο η Εταιρεία έχει ξεκινήσει την ενασχόλησή της και με την ηλεκτροκίνηση με την εγκατάσταση φορτιστών σε δύο επιλεγμένα πρατήρια υγρών καυσίμων με τα σήματά της στην Αττική στοχεύοντας, σε διάστημα 18 μηνών, να έχει τοποθετήσει φορτιστές σε 40 σημεία της πανελλαδικά.

Πότε αναμένετε να ξεκινήσετε τις δραστηριότητές σας στη νέα αγορά αερίου;

Δεν μπορούμε να θέσουμε ξεκάθαρα χρονικά όρια, εξετάζουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η απόκτηση της άδειας προμήθειας φυσικού αερίου και παρακολουθούμε την συγκεκριμένη αγορά για το πως θα αξιοποιήσουμε την άδεια μέσα από το επιχειρηματικό μοντέλο που λειτουργεί η Εταιρεία.

Τον προηγούμενο Μάιο μπήκατε και στην αγορά Ασφάλτου. Θεωρείτε ότι ο πελατολόγιό σας στην αγορά βιομηχανικών καυσίμων και λιπαντικών επαρκεί για να υποστηρίξει αυτή την απόφαση; Πώς έχουν πάει τα πράγματα από τότε σε αυτόν τον τομέα;

Η Εταιρεία επέκτεινε τους τομείς εμπορικής της δραστηριότητας εισερχόμενη στην αγορά της ασφάλτου. Ήταν μία ανάγκη σχεδόν επιτακτική καθώς υπήρχε συσσωρευμένη ζήτηση και από το υπάρχον πελατολόγιο των βιομηχανικών πελατών (κυρίως τεχνικές εταιρίες) της Εταιρείας αλλά και από νέους πελάτες βιομηχανικών καυσίμων που μέχρι πρότινος έβρισκαν λύση στον ανταγωνισμό. Στους έξι περίπου μήνες που εμπορευόμαστε το προϊόν είμαστε πάνω από τις αρχικές μας προσδοκίες με το μέλλον να φαντάζει εξίσου αισιόδοξο. Τα κατασκευαστικά έργα και τα έργα υποδομών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια κρατούν ψηλά τη ζήτηση σε άσφαλτο με την REVOIL να στοχεύει στην ενίσχυση του μεριδίου της στη συγκεκριμένη αγορά.

Είσαστε ικανοποιημένοι από την πορεία των οικονομικών πεπραγμένων σας και από το μερίδιό σας στην αγορά και ποια βήματα θεωρείτε ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη ώστε να βελτιστοποιήσετε τις επιδόσεις σας;

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας σε επίπεδο κερδοφορίας για το 2021 είναι σημαντικά ανοδικά και σίγουρα είμαστε ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη. Η Εταιρεία, σε μία δύσκολη χρονιά που ξεκίνησε με καθολικό lockdown διατήρησε τα μερίδιά της. Για την βελτιστοποίηση των επιδόσεών της, η REVOIL ακολουθεί απερίσπαστη το επιχειρηματικό της πλάνο που περιλαμβάνει την ποιοτική αναβάθμιση του δικτύου πρατηρίων της, την περαιτέρω ανάπτυξη των πωλήσεων των premium καυσίμων και των καυσίμων και λιπαντικών για τη βιομηχανία και τη ναυτιλία. Επίσης καθώς η συνολική ζήτηση για τα πετρελαιοειδή προϊόντα δεν αναμένεται να παρουσιάσει ουσιαστική αύξηση τα επόμενα χρόνια (οικονομικότεροι κινητήρες, υβριδική τεχνολογία - ηλεκτροκίνηση, περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου), η Εταιρεία εστιάζει σε έναν νέο άξονα ανάπτυξης από τον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με στόχο να λειτουργεί με ορίζοντα πενταετίας έργα ΑΠΕ ισχύος 60 μεγαβάτ (MW).

Απευθύνουμε αυτή την ερώτηση σε όλους τους stakeholders της αγοράς. Σε ποιο βαθμό έχει επηρεαστεί η εταιρεία από την πανδημία και σε τί ποσοστό έχει ανακάμψει μετά το αρχικό σοκ;

Στον κλάδο των πετρελαιοειδών παρά το γεγονός ότι όλη η εφοδιαστική αλυσίδα παρέμεινε ανοιχτή από την αρχή της πανδημίας, λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων οι πωλήσεις στα καύσιμα κίνησης υποχώρησαν. Για την REVOIL η υποχώρηση ήταν απόλυτα διαχειρίσιμη. Η Εταιρεία αξιοποιώντας την υγιή χρηματοοικονομική της θέση, τις ισχυρές και μακροχρόνιες σχέσεις με τους προμηθευτές, τους συνεργάτες-πρατηριούχους της, τις συνεργαζόμενες τράπεζες καθώς και το έμπειρο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό της παρέμεινε αλώβητη και προχώρησε μπροστά ακολουθώντας το επιχειρηματικό της πλάνο. Το τελευταίο διάστημα και μετά την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, η αγορά ανακάμπτει προσπαθώντας να γυρίσει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Έχετε λάβει μέτρα θωράκισης των δραστηριοτήτων σας στον απόηχο αυτής της δίδυμης κρίσης του Covid-19 και της κρίσης των τιμών;

Σχετικά με την πανδημία η REVOIL προσαρμόσθηκε πλήρως στις νέες συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγιεινή και προστασία όλων των εργαζομένων και επισκεπτών σε κεντρικά γραφεία, εγκαταστάσεις και υποκαταστήματα και αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας σε επικοινωνία και τηλεργασία. Σε ότι αφορά τις τιμές, στα 27 χρόνια λειτουργίας της Εταιρείας έχουν υπάρξει περίοδοι με μεγάλη άνοδο των τιμών και άλλες με τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Οι διακυμάνσεις των τιμών είναι κομμάτι του business της αγοράς πετρελαιοειδών και όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι εξοικειωμένοι με αυτές.

Τι γνώμη έχετε για τους νέους κανόνες για τα ναυτιλιακά καύσιμα;

Η δέσμευση όλων των πλοίων να περιορίσουν τη χρήση καυσίμων υψηλής περιεκτικότητας σε θείο από της αρχές του 2020 σύμφωνα με τους νέους κανόνες του ΙΜΟ είναι προς την σωστή κατεύθυνση, στα πλαίσια κατανάλωσης ενέργειας φιλικότερης προς το περιβάλλον. Αυτό που διαφαίνεται έντονα είναι πως μια σειρά από καύσιμα και τεχνολογίες θα υποκαταστήσουν εν μέρει τη χρήση του μαζούτ, του καύσιμου που κυριάρχησε απόλυτα για μια ολόκληρη εποχή. Η Εταιρεία παρακολουθεί τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο κλάδο όντας πλήρως εναρμονισμένη με τους νέους κανόνες σχετικά με τις προδιαγραφές των καυσίμων που εμπορεύεται. Εξυπηρετεί και υποστηρίζει με πετρέλαιο κίνησης και ναυτιλίας τον εφοδιασμό με  καύσιμα σε όλους τους τύπους πλοίων. Παράλληλα με τα νέας γενιάς εμπλουτισμένα καύσιμα Diesel Revolution & Marine Gasoil Revolution που έχει στην φαρέτρα της προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως οικονομία καυσίμου, μείωση στις εκπομπές ρύπων και κυρίως καπνού καθώς και καθαρό σύστημα τροφοδοσίας με πλήρη προστασία του κινητήρα από οξειδώσεις και διαβρώσεις.