Με σύμμαχο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και η ΕΥΔΑΠ μπαίνει στην …κούρσα για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050. Η αξιοποίηση του βιοαερίου από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), καθώς και η παραγωγή ενέργειας από τους Μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς (ΜΥΗΣ) και  Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς, τοποθετούν την ΕΥΔΑΠ κάθε χρόνο και πιο κοντά στον στόχο μιας «net zero» επιχείρησης

Η ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας έχει αναπτύξει εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από μικρά υδροηλεκτρικά έργα εγκαταστημένα στα υδραγωγεία της, εγκαταστάσεις συμπαραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΗΘΗΕ), αξιοποιώντας το βιοαέριο που παράγεται από την επεξεργασία της ιλύος στις μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων και φωτοβολταϊκά στις εγκαταστάσεις της Μονάδας Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ) Αχαρνών.

Ειδικότερα, κατά μήκος των εξωτερικών υδραγωγείων που μεταφέρουν νερό από τους ταμιευτήρες στα διυλιστήρια, λειτουργούν μικρά υδροηλεκτρικά έργα. Το νερό των υδραγωγείων εκτρέπεται σε παράπλευρο κανάλι, όπου με τη λειτουργία υδροστροβίλου, η υδραυλική ενέργεια μετατρέπεται σε μηχανική και κατόπιν μέσω γεννήτριας, σε ηλεκτρική. Στη συνέχεια, το νερό διοχετεύεται ξανά στο κεντρικό υδραγωγείο, συνεχίζοντας τη ροή του.

Η ΕΥΔΑΠ λειτουργεί ήδη πέντε υδροηλεκτρικούς σταθμούς κατά μήκος των υδραγωγείων της σε Ελικώνα (650 kW, προβλεπόμενης ετήσιας παραγωγής ενέργειας 5.000.000 kWh) , Εύηνο (820 kW, προβλεπόμενης ετήσιας παραγωγής ενέργειας 4.000.000 kW), Κιθαιρώνα (1.200 kW, προβλεπόμενης ετήσιας παραγωγής ενέργειας 5.730.000 kWh ), Κίρφη (760 kW, προβλεπόμενης

ετήσιας παραγωγής ενέργειας 5.860.000 kWh)  και Μάνδρα (630 kW, προβλεπόμενης ετήσιας παραγωγής ενέργειας 4.900.000 kWh).  H συνολική παραγωγή ενέργειας από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της εταιρείας ανήλθε το 2020 σε 21.962.864 kWh.   

Επίσης, η επιχείρηση προωθεί και την  αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και του βιοαερίου που παράγεται στο Κέντρο Επεξεργασία Λυμάτων  στην Ψυττάλεια. Το βιοαέριο που παράγεται στους χωνευτές του συγκεκριμένου ΚΕΛ χρησιμοποιείται ως καύσιμο:

• Σε μηχανές εσωτερικής καύσης για συμπαραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής

ενέργειας (ΣΗΘΕ).

• Στη μονάδα θερμικής ξήρανσης της αφυδατωμένης ιλύος.

• Στο λεβητοστάσιο της μονάδας χώνευσης για θέρμανση της ιλύος .

• Στη μονάδα ατμοπαραγωγής για παραγωγή ατμού (για τη μονάδα θερμικής υδρόλυσης της ιλύος).

Στο ΚΕΛ Ψυττάλειας ιδιοκαταναλώνεται ενέργεια (στοιχεία 2020) παραγόμενη από ΑΠΕ 26.275.624 kWh (Βιοαέριο 24.008.248 kWh και Υ/Η 2.267.376 kWh).

Επιπλέον, η εταιρεία εμπλουτίζει το πράσινο χαρτοφυλάκιό της με τέσσερις φωτοβολταϊκούς σταθμούς  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με το μοντέλο του net mettering στις εγκαταστάσεις της, εκ των οποίων οι τρεις στη  μονάδα επεξεργασίας νερού στην Αχαρνών (δύο στις στέγες και μία επί εδάφους) και μία επιπλέον στην μονάδα στο Πολυδένδρι.  Ο σταθμός των Αχαρνών ήταν ο πρώτος που λειτούργησε το 2019, με σκοπό την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά πλήρους λειτουργίας του και η παραγωγή ανήλθε σε 3.231.348 kWh.  

Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας η ΕΥΔΑΠ έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση λαμπτήρων LED σε πέντε κτίρια της εταιρείας σε αντικατάσταση παλαιότερης τεχνολογίας φωτισμού ενώ προωθεί και την αντικατάσταση εξοπλισμού σε επιπλέον οκτώ μεγάλες εγκαταστάσεις για αντικατάσταση του περιμετρικού φωτισμού με λαμπτήρες τύπου LED.

Η ΕΥΔΑΠ συμμετέχει επίσης στο  ευρωπαϊκό πρόγραμμα «PVAdapt», το οποίο θα προωθήσει  ενεργειακές λύσεις με χαμηλού κόστους προκατασκευασμένες μονάδες BIPV (Βuilding Integrated PhotoVoltaik) από ανακυκλωμένα και επαναχρησιμοποιημένα μέρη. Τα  φωτοβολταϊκά θα ενσωματωθούν ως δομικά στοιχεία στα κτίρια έχοντας θερμομονωτικές ιδιότητες και θα  παρέχουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες με συνδυασμό με παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Ακόμη,  με τη χρήση ενός έξυπνου συστήματος διαχείρισης και κάνοντας χρήση αλγόριθμων θα υπάρχει δυνατότητα διανομής της παραγόμενης ενέργειας ανάλογα με τις ανάγκες του τελικού χρήστη.

Τα επιτεύγματα είναι ήδη σημαντικά. Το 2020 το 12,8% της ενέργειας που καταναλώθηκε από την ΕΥΔΑΠ προερχόταν από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ενώ σε σχέση με το 2018 η εταιρεία πέτυχε μείωση  κατά 29,05% των εκπομπών CO2. Συνολικά, από το 2014 έως και το 2020 περιορίστηκαν κατά 65% οι εκπομπές ρύπων στην Ψυττάλεια.  Η ΕΥΔΑΠ, μέσα από τη συνεχή αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της, στοχεύει στη  σταδιακή μείωση των παραγόμενων αποβλήτων με επαναχρησιμοποίηση των παραπροϊόντων από τις παραγωγικές διαδικασίες, με ανάκτηση και παραγωγή ενέργειας από τα απόβλητα των παραγωγικών διαδικασιών και με σταθερή μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.