Στο 4% «κλείδωσε» τελικά το ποσοστό των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων που κατευθύνονται στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στις 29 Δεκεμβρίου, τροποποιήθηκε η κατανομή των εσόδων για το 2021 ώστε το 73,86% να εμπλουτίσει τα αποθεματικά του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) που 

χρησιμοποιούνται για την ελάφρυνση των  νοικοκυριών. Το περαιτέρω «ψαλίδισμα» του ΕΛΑΠΕ από το 8% στο 4% κρίθηκε απαραίτητο από την κυβέρνηση προκειμένου η διαφορά να κατευθυνθεί στο ΤΕΜ ώστε να καλυφθεί η αύξηση της επιδότησης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο, την οποία είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση (από τα 39 ευρώ στα 49,5 ευρώ).

Έτσι, από το περίπου ένα δισ. ευρώ που έχει συγκεντρωθεί το 2021 από τις δημοπρασίες ρύπων τα 40 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στον ΕΛΑΠΕ. Αυτή  είναι η  τρίτη  φορά εντός του 2021 που γίνεται περικοπή των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (από 60% πριν την ενεργειακή κρίση, σε 30% τον Οκτώβριο,  8% στα μέσα Νοεμβρίου και πλέον σε 4%).  

Τη διαφορά κάθε φορά καρπωνόταν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών που έχουν επιβαρυνθεί από τις συνεχείς ανατιμήσεις της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας.  Όσον αφορά στον ΕΛΑΠΕ, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο που δημοσίευσε προ ημερών ο  ΔΑΠΕΕΠ  για το τρίμηνο Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου,  διαφαίνεται μια εικόνα που δίνει ένα σημαντικό πλεόνασμα  101,17 εκατ. ευρώ (μετά την αφαίρεση του αποθεματικού ασφαλείας έκτακτων δαπανών των 70 εκατ. ευρώ).  Ακόμη πιο αισιόδοξη είναι η πρόβλεψη για το 2022, οπότε το καθαρό υπόλοιπο του ΕΛΑΠΕ προσδιορίζεται στα 178,54 εκατ. ευρώ, δίχως το «μαξιλάρι  ασφαλείας» των 70 εκατ. ευρώ. 

Άλλωστε, σύμφωνα με τον  επικεφαλή του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννη Γιαρέντη, η οικονομική ευρωστία του ΕΛΑΠΕ δίνει το περιθώριο για περεταίρω μείωση στα ποσοστά των δικαιωμάτων ρύπων, που ενισχύουν τον ειδικό λογαριασμό και με αυτό τον τρόπο να ενισχύεται περισσότερο το  Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που αποτελεί τη  μοναδική πηγή επιδότησης   που μέσω των προμηθευτών καταλήγει στην μείωση των τιμολογίων ρεύματος των νοικοκυριών.   

Τα υπόλοιπα έσοδα από τους ρύπους κατευθύνονται (πέρα από το ΤΕΜ και τον ΕΛΑΠΕ)    για   τις ανάγκες   ενίσχυσης των βιομηχανιών που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα (11%), στο Πράσινο Ταμείο (6%), στην ηλεκτροκίνηση (1,5%), στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (1%) κ.ά.  

Παράλληλα, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να   ανακοινωθούν από την κυβέρνηση τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν για τη νέα χρονιά. Για το 2022 το ενεργειακό επιτελείο του ΥΠΕΝ έχει εκτιμήσει ότι θα χρειαστούν πόροι  άνω του 1,5 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, δηλαδή σχεδόν διπλάσιοι από τα  740 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν το 2021 από το  ΤΕΜ.  Τα επιπλέον κονδύλια εκτιμάται ότι θα προέλθουν αφενός από τους πλειστηριασμούς ρύπων και αφετέρου από   τις επιστροφές των "υπεραποδόσεων" των σταθμών ΑΠΕ που αποζημιώνονται με Feed in Premium. Δηλαδή τις επιστροφές των επιπλέον εσόδων από τη συμμετοχή τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με απλά λόγια τη διαφορά μεταξύ της τιμής αναφοράς και της χονδρεμπορικής τιμής, ποσά που αυξάνονται όσο είναι αυξημένες οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.