Τα Σχέδια Απολιγνιτοποίησης Αλλάζουν τα  Χωροταξικά Πλαίσια των Ενεργειακών Περιφερειών

Τα Σχέδια Απολιγνιτοποίησης Αλλάζουν τα  Χωροταξικά Πλαίσια των Ενεργειακών Περιφερειών
Της Μάχης Τράτσα
Δευ, 27 Δεκεμβρίου 2021 - 08:02

Στα κυβερνητικά σχέδια για απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου πρέπει να προσαρμοστούν τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια (ΠΧΠ) των δύο Περιφερειών.  Γι΄ αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αποφάσισε την απ’ ευθείας ανάθεση έργου για την «Προσαρμογή των ΠΧΠ Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου με βάση το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ)», στην «Ένωση Εταιρειών Γραφείο Δοξιάδη – Γεωχώρος». Ο ανάδοχος, βάσει της σχετικής απόφασης που υπεγράφη την παραμονή 

των Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου), αναλαμβάνει εντός διμήνου από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης να παραδώσει τα τεύχη της πρότασης, του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης, της εισηγητικής έκθεσης και της μελέτης τοπίου,  τους συνοδευτικούς χάρτες καθώς και τον φάκελο της μελέτης τήρησης της διαδικασίας Περιβαλλοντικού Προελέγχου και τα  Γεωχωρικά Δεδομένα Χαρτών.

Η προσαρμογή των σχεδίων είναι απαραίτητη καθώς στις δύο ενεργειακές Περιφέρειες της χώρας τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει εξαιτίας των σχεδίων απολιγνιτοποίησης, γεγονός που υποχρεώνει την πολιτεία να θέσει νέες κατευθύνσεις για τα μοντέλα παραγωγής και ανάπτυξής τους, σε σύγκριση με εκείνα των προηγούμενων ετών, στα οποία βασίστηκε το ισχύον Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο είχε εγκριθεί με την υπ’ αριθ. 26295/2003 (ΦΕΚ Β’ 1472/09.10.2003). Να σημειωθεί ότι, ήδη από το 2012 είχε ανατεθεί από το ΥΠΕΝ η εκπόνηση   μελέτης αναθεώρησης του ΠΧΠ. Η  οριστική παραλαβή της έγινε  τον Αύγουστο του 2016  και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2016.

Όμως πέντε χρόνια μετά  την ολοκλήρωσή της, η μελέτη δεν αποτυπώνει τις νέες συνθήκες και τις αναπτυξιακές προοπτικές που σχεδιάζονται με εντατικούς ρυθμούς για τα επόμενα χρόνια στην περιοχή, λόγω κυρίως της μετάβασης στην μετά τον λιγνίτη εποχή.

Το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη μετεξέλιξη των δύο περιοχών από ενεργειακά κέντρα με βάση το λιγνίτη, σε κέντρα ενεργειακών εξελίξεων σε επίπεδο επιστημονικό, τεχνικό και θεσμικό, καθώς και την ανάγκη προώθησης σύγχρονων, πράσινων ενεργειακών και περιβαλλοντικών τεχνολογιών.

Τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια δίνουν τις κατευθύνσεις χωρικής ανάπτυξης και οργάνωσης για τη  διάρθρωση των βασικών παραγωγικών τομέων και κλάδων, των περιφερειακών δικτύων μεταφορών και της υπόλοιπης τεχνικής υποδομής περιφερειακού ενδιαφέροντος, για τη διάρθρωση του χώρου (πρότυπο χωρικής οργάνωσης), καθώς και για τη χωρική οργάνωση και δομή του οικιστικού δικτύου, την οικιστική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση του αστικού χώρου, την ανάδειξη, προβολή και προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και του οικιστικού και αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος κάθε Περιφέρειας, τον προσδιορισμό  παρεμβάσεων και προγραμμάτων χωροταξικού και αστικού χαρακτήρα κλπ.

Επιπλέον στα ΠΧΠ  περιλαμβάνονται και οι εγκεκριμένοι οργανωμένοι υποδοχείς δραστηριοτήτων, καθώς και τα εγκεκριμένα σχέδια δημόσιων ή ιδιωτικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας. Επίσης, συνοδεύονται από ειδικό παράρτημα, που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη χωρική οργάνωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων ή άλλων χρήσεων, ιδίως στον μη αστικό  χώρο, τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης,  τη βιώσιμη αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού των περιφερειών, με προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) κλπ.

Κατά την κατάρτιση των ΠΧΠ λαμβάνονται υπόψη η Εθνική Χωρική Στρατηγική, το περιφερειακό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τα προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης, το περιφερειακό σχέδιο προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, το Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, τα Πλαίσια Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, καθώς και άλλα γενικά ή ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα, πολιτικές και στρατηγικές που επηρεάζουν τη διάρθρωση και ανάπτυξη του χώρου.