Κρίσιμο θεωρείται πλέον το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος όσον αφορά στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά, στον απόηχο του θορύβου που προκάλεσε η ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ότι σήμερα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται στο ρεκόρ των 415 ευρώ ανά μεγαβατώρα! Το νέο άλμα της χονδρικής τιμής 

spot τόσο στη χώρα μας όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στις Day Ahead Markets ηλεκτρισμού της Γερμανίας η τιμή διαμορφώνεται στα 416 ευρώ ανά μεγαβατώρα, της Γαλλίας στα 452 ευρώ, της Πολωνίας στα 343 ευρώ, της Ιταλίας στα 437 ευρώ, της Ισπανίας στα 327,38 ευρώ και της Βουλγαρίας στα 421 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με αύξηση 23%!) όπου οι θερμοκρασίες θα πέσουν υπό το μηδέν αυτή την εβδομάδα σημαίνει πως οι αρχικές ελπίδες για ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης εξανεμίζονται οριστικά.

Οι καιρικές συνθήκες επιβαρύνουν ιδιαίτερα τα εθνικά ηλεκτρικά συστήματα που καλούνται να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση με χαμηλότερα φορτία βάσης, καθώς τα αιολικά απουσιάζουν για άλλη μια φορά την κρίσιμη ώρα. Παράλληλα, την κατάσταση επιβαρύνει και η μείωση της συνεισφοράς των πυρηνικών μονάδων στην Γαλλία, όπου η EdF έχει ανακοινώσει τη διακοπή της λειτουργίας τριών αντιδραστήρων της που αντιστοιχούν στο 10% της εγχώριας πυρηνικής παραγωγής, αλλά και η απόφαση της Ρωσίας να περικόψει τις ροές αερίου προς τις αγορές της Δυτ. Ευρώπης.

Το πρόβλημα με την Γαλλία είναι πιο σοβαρό καθώς η χώρα αποτελούσε ανέκαθεν πυλώνα της ευρωπαϊκής αγοράς, καθώς εξάγει σημαντικούς όγκους ενέργειας στις γειτονικές χώρες. Αντ’ αυτού, η Γαλλία υποχρεώιθηκε το τελευταίο διάστημα να εισάγει μεγάλους όγκους ηλεκτρικής ενέργειας από την Γερμανία και το Βέλγιο…  

Η κρίση στην ενέργεια βρίσκεται σήμερα στο αποκορύφωμά της - μέχρι το επόμενο – και προκαλεί πανικό στα κυβερνητικά επιτελεία των χωρών-μελών της Ε.Ε. που αρχίζουν να εξετάζουν σοβαρά την ιδέα εφαρμογής κυλιόμενων διακοπών στην ηλεκτροδότηση.

Μια αχνή ελπίδα αντιστροφής της κατάστασης, αλλά μόνο για τον επόμενο μήνα, πυροδότησε η είδηση ότι φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ανακατευθύνονται στην Ευρώπη από την Ασία, όπου οι θερμότερες του αναμενόμενου καιρικές συνθήκες, αλλά και η δημιουργία επαρκών αποθεμάτων, δημιουργούν συνθήκες χαμηλότερης ζήτησης και επιτρέπουν, έτσι, τη μετατόπιση της ενεργειακής τροφοδοσίας προς την Γηραιά ήπειρο.

Είναι ενδεικτικό της ανησυχίας που προκαλεί στα κυβερνητικά κλιμάκια η επιδείνωση της κρίσης το γεγονός ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε χθες σε «εφιαλτικό τοπίο στην αγορά της ενέργειας».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 είπε  πως εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις των αναλυτών, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι και 350 δισ. ευρώ περισσότερο λόγω των ακραίων ανατιμήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο και διαβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, ότι θα καλυφθεί το 80% των αυξήσεων στις οικιακές καταναλώσεις. Δεν παρέλειψε, όμως, να επιστήσει την προσοχή στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες για να προσθέσει πως η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες να ενεργοποιήσει μηχανισμούς προστασίας.