Ορατό το Ενδεχόμενο Συμπερίληψης του Φ. Αερίου και της Πυρηνικής Ενέργειας στο EU Taxonomy

Ορατό το Ενδεχόμενο Συμπερίληψης του Φ. Αερίου και της Πυρηνικής Ενέργειας στο EU Taxonomy
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 20 Δεκεμβρίου 2021 - 08:00

Τα νέα και δυσοίωνα δεδομένα στις αγορές ενέργειας και η κρίση τιμών που ήρθε για να μείνει υποχρεώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση να νερώσει το ανανεώσιμο «κρασί» και να φέρεται έτοιμη να συμπεριλάβει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια στις βιώσιμες επενδύσεις πράσινης ενέργειας στο πλαίσιο του EU Taxonomy που 

θα είναι έτοιμο να παρουσιαστεί επισήμως στα μέσα Ιανουαρίου, όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, χθες Κυριακή, σε συνέντευξή του στην γερμανική Die Welt. Βέβαια, δεν παρέλειψε να τονίσει πως το φ. αέριο δεν είναι η «ιδανική» πηγή ενέργειας, όμως είναι "απείρως προτιμότερη" από τον άνθρακα. Αυτή η δήλωσή του εκλήφθηκε ως ενδεικτική των προθέσεων της Κομισιόν να αναπροσαρμόσει τη στάση της στο θέμα, αναγνωρίζοντας εμμέσως πως βιάστηκε να «τελειώσει» το ορυκτό καύσιμο, θέλοντας, με αυτό τον τρόπο, να συμβάλει στο μετριασμό του υπέρμετρου κόστους που συνοδεύει τις πολιτικές για την ανάσχεση των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος, αλλά και για να επιλύσει το μείζον, σήμερα, πρόβλημα της διασφάλισης επαρκούς προμήθειας ενεργειακών αγαθών.

Και για να μην αφήσει καμία αμφιβολία περί των προθέσεων της Επιτροπής, ο κ. Μπρετόν σημείωσε πως η ατομική ενέργεια και το φυσικό αέριο θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους και για το λόγο αυτό κινούμαστε στην παρουσίαση μιας ταξινόμησης που θα περιλαμβάνει και τις δύο πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Θυμίζουμε πως η Γαλλία έχει αναλάβει σταυροφορία για τη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στο EU Taxonomy. Ωστόσο, η Γερμανία έχει αντίθεση άποψη, καθώς έχει ορίσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο όλων των ατομικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας στο Παρίσι, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στο ότι οι διαπραγματεύσεις για το ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές αναμένονται δύσκολες.

Η Γαλλία ηγείται ομάδας χωρών, κυρίως από το πρώην ανατολικό μπλοκ που έχουν παράδοση παραγγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς, σοβιετικής τεχνολογίας, ενώ η Γερμανία στηρίζεται από άλλη ομάδα χωρών που έχουν ήδη έχουν εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια και αναζητούν περισσότερους πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης για τη μαζική διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο σύστημα ηλεκτρισμού τους.

Και ενώ στα ευρωπαϊκά θεσμικά φόρα διεξάγεται ένας ακήρυκτος πόλεμος στρατηγικών συμφερόντων γύρω από την ενέργεια και οι καταναλωτές στέκονται ενεοί εμπρός στο φάσμα της νέας ακρίβειας που πλήττει τα εισοδήματά τους και τους απειλεί να τους ρίξει στο βάραθρο της ενεργειακής φτώχειας, οι αγορές αερίου παίζουν τα δικά τους παιγχνίδια.

(Διεθνείς τιμές φυσικού αερίου - Ιστορική και προθεσμιακή καμπύλη. Πηγή: Rystad Energy) 

(Ευρωπαϊκές αγορές φ. αερίου και πηγές προμηθειών)

Αναλυτές υποστηρίζουν πως αυτή τη μάχη τιμών δεν πρόκειται να την κερδίσει κανείς. Στον ολλανδικό κόμβο TTF οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής παράδοσης υπερδιπλασιάστηκαν από τα τέλη Οκτωβρίου για να φθάσουν την Παρασκευή στο ρεκόρ των 45 δολαρίων ανά mmbtu.

Εάν προστεθούν και τα προβλήματα που προκαλούν οι άδειες αποθήκες στην Ευρώπη, το σκηνικό προσλαμβάνει ακόμη πιο δυσοίωνες διαστάσεις. Βέβαια, για τις εταιρείες παραγωγής αερίου, οι υψηλές τιμές του καυσίμου είναι ευλογία, αφού ύστερα από πολλά χρόνια θα έχουν την ευκαιρία να αναπληρώσουν τους ισολογισμούς, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, εγγράφοντας τεράστια κέρδη, κάτι που κανείς δεν μπορεί να τους εγγυηθεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και τούτο επειδή, αφενός οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία, που δεν έχει καταφέρει να νικήσει τις επιπτώσεις από την κρίση του Covid-19 και αφετέρου επειδή ανεβάζουν τις τιμές των λιπασμάτων σε νέα ρεκόρ, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού τροφίμων.

Υπό τη σκιά όλων αυτών των δυσοίωνων εξελίξεων πλήττεται σοβαρά η φήμη που ακολουθεί το φυσικό αέριο ως άφθονη, φθηνή και διαθέσιμη πηγή ενέργειαςαγώνα, ακόμα και στην περίπτωση που η τιμή του TTF βουτήξει στα 6 δολάρια ανά mmbtu έναντι του ασιατικού spot LNG, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.