Το Αυξημένο Κόστος των Ρύπων Πιέζει τις Ελληνικές Επιχειρήσεις – Οι Αναγκαίες Αλλαγές

Το Αυξημένο Κόστος των Ρύπων Πιέζει τις Ελληνικές Επιχειρήσεις – Οι Αναγκαίες Αλλαγές
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 17 Δεκεμβρίου 2021 - 08:22

Η Ε.Ε. θέλει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τον περασμένο Ιούλιο παρουσίασε το σχέδιο Fit for 55 που περιλαμβάνει δεσμεύσεις, όπως μεταξύ άλλων, τη μείωση των εκπομπών άνθρακα το 2030 κατά 55%. Οι στόχοι αυτοί βάζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις μπροστά σε νέες προκλήσεις. Σε εκδήλωση που διοργάνωσε 

ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, με τίτλο «Fit for 55 – Στόχοι του πακέτου της Ε.Ε. για τη μείωση του άνθρακα έως το 2030: Προκλήσεις και ευκαιρίες για τον επιχειρηματικό κόσμο» επισημάνθηκε από ομιλητή πως οι εγχώριοι κλάδοι στη χώρα μας που εντάσσονται στο σύστημα εμπορίας  εκπομπών δέχονται ήδη αρκετή πίεση  από διπλανές χώρες που δεν έχουν περιορισμούς στις εκπομπές ρύπων.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής στο Συμβούλιο του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη τόνισε πως οι μεταβάσεις είναι πολυσύνθετες και έχουν οικονομικό και κοινωνικό κόστος. «Η Ευρώπη  κινδυνεύει να χάσει  μέρος του ΑΕΠ και το ίδιο και περισσότερο η χώρα μας. Το κόστος άνθρακα έχει εκτιναχθεί πλησιάζει τα 90 ευρώ τον τόνο από τα 25 ευρώ που ήταν πριν δύο χρόνια. Οι εγχώριοι κλάδοι στη χώρα που είναι ενταγμένοι στο σύστημα εμπορίας εκπομπών ρύπων δέχονται αρκετή πίεση από διπλανές χώρες, που δεν έχουν περιορισμούς στις εκπομπές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει στάθμιση των επιπτώσεων από την ενεργειακή μετάβαση και την εφαρμογή των προβλέψεων» σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνου. Ανέφερε  χαρακτηριστικά πως η Τουρκία με βάση την υφιστάμενη πολιτική της σχεδιάζει αύξηση των εκπομπών μέχρι το 2030. Ακόμη σημείωσε πως το πακέτο Fit for 55  θέτει υψηλό στόχο για τις ΑΠΕ και για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων. Άλλωστε, πριν λίγες ώρες η Ε.Ε. παρουσίασε το σχέδιο της για τα πρότυπα ελάχιστης ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων.

«Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που  μεταλλάσσεται» επεσήμανε ο κ. Κωνσταντίνου αναφερόμενος μάλιστα στις προβλέψεις για τα καύσιμα και συνολικότερα για τον κλάδο των μεταφορών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σχέδιο του κλιματικού νόμου που το χαρακτήρισε φιλόδοξο, αλλά όπως είπε υπάρχουν αρκετά μέτρα που είναι μη σταθμισμένα σε σχέση με τις επιπτώσεις που θα έχουν στις επιχειρήσεις και έκανε λόγο για ένα μεγάλο βάρος που δέχονται οι επιχειρήσεις μέσω των προβλέψεων του νόμου. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην υποχρέωση, όπως προβλέπει ο νόμος, να υποβάλλουν εκτιμήσεις για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και εκθέσεις για το ανθρακικό τους αποτύπωμα.

Ο κ. Χαράλαμπος Κουρής, Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης, του ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, εστίασε σε μια σημαντική παράμετρο, πως για τις επιχειρήσεις που ουσιαστικά εμπίπτουν στο σχέδιο εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων, όπως είναι οι τσιμεντοβιομηχανίες ο στόχος μείωσης των ρύπων φτάνει το 61%. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δράσεις του ομίλου, όπως είναι το ποσοστό θερμικής ενέργειας με εναλλακτικά καύσιμα και βιομάζα που θα υποκατασταθεί, το οποίο θα ανέβει στο 61,7% μέχρι το 2025. Επίσης, σχεδιάζονται επενδύσεις που περιλαμβάνουν την εγκατάσταση φ/β, ενώ τα επόμενα χρόνια θα αντικατασταθεί το 10% του στόλου των αυτοκινήτων του ομίλου με άλλα χαμηλότερων εκπομπών.

Τέλος το μέλος του δ.σ. του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ. Γιώργος Ρουπακιάς υπογράμμισε πως η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και πως ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας συρρικνώνεται. «Το στοίχημα είναι η ταχεία επίτευξη των στόχων διασφαλίζοντας ένα μηχανισμό στήριξης των επιχειρήσεων, ώστε αυτή η εξέλιξη να μην αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη τους» σημείωσε χαρακτηριστικά.