Την ώρα που στην Ελλάδα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, έχοντας ξεπεράσει τα 328.47 ευρώ ανά μεγαβατώρα(15/12) το στοίχημα της αυτοπαραγωγής ενέργειας συνεχίζει να κερδίζει έδαφος. Περισσότερες από 1.000 ενεργειακές κοινότητες έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας, οι περισσότερες στις λιγνιτικές

περιοχές, έχοντας δημιουργήσει 637 έργα, ισχύος 438MW. Οι ενεργειακές κοινότητες αναμένεται να διαδραματίσουν όμως ρόλο και στη νησιωτική χώρα και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως γίνεται εκτενής αναφορά  στο Εδαφικό σχέδιο δίκαιης και Αναπτυξιακής μετάβασης νήσων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου & Κρήτης που δημοσίευσε το ΥΠΕΝ, τον περασμένο Απρίλιο. «Για την ομαλή και επιτυχημένη

διείσδυση των ΑΠΕ για την παραγωγή ενέργειας είναι κρίσιμης σημασίας η αποδοχή από τις τοπικές κοινότητες. Ο ρόλος των τοπικών κοινοτήτων και πολιτών θα πρέπει να ενισχυθεί στα πλαίσια της ενδυνάμωσης του ρόλου τους καθώς επίσης και να δοθούν κίνητρα για την συμμετοχή τους στην παραγωγή ενέργειας μέσω της ανάπτυξης ενεργειακών κοινοτήτων. Παράλληλα, οι ενεργειακές κοινότητες θα ενισχύσουν την προώθηση της αποκεντρωμένης ηλεκτροπαραγωγής (παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή) καθώς και την ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια στα νησιά», επισημαίνεται  μέσα στο κείμενο.

Τελευταίο παράδειγμα η Σάμος, όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ίδρυση ενεργειακής κοινότητας. Ένα νησί όπου η κατανάλωση ενέργειας αγγίζει τα 140GW ανά έτος, με το 81% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από τον αυτόνομο σταθμό παραγωγής που λειτουργεί με μαζούτ και μόνο 8% από τις ΑΠΕ. Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εκτιμά πως και στη Σάμο όπως και σε άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για την εκμετάλλευση των ΑΠΕ. Μια σημαντική δράση αποτελεί το πρόγραμμα «Ενεργοποιώ» που εφαρμόζεται σε νησιωτικούς δήμους. Ως μια πρωτοβουλία σημαντική σε σχέση με την καινοτομία και το περιβάλλον χαρακτήρισε τις ενεργειακές  κοινότητες ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος. «Ο δήμος μας έχει ανάγκη από ενεργειακή εξοικονόμηση, ενώ το πλεόνασμα της ενέργειας μπορεί να μοιράζεται στα ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν αυξηθεί μετά το σεισμό στη Σάμο», ανέφερε ο δήμαρχος μιλώντας χθες σε εκδήλωση με θέμα: Δημιουργώντας μια Ενεργειακή Κοινότητα στη Σάμο και πρόσθεσε πως «οι ενεργειακές κοινότητες έχουν μέσα τους το στοιχείο της επιχειρηματικότητας αλλά και της δημοκρατίας».

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενεργειακών Κοινοτήτων REScoop.eu, αριθμεί περισσότερα από 2.000 μέλη. Τα περισσότερα βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη, με χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία να έχουν μακρά παράδοση στη συμμετοχή των πολιτών στην παραγωγή ενέργειας, ενώ από το 2018 και μετά υπάρχουν αρκετές πρωτοβουλίες και στη Μεσόγειο ανέφερε στην ίδια εκδήλωση η κα Σταυρούλα Παππά από την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενεργειακών Συνεταιρισμών. Σημείωσε πως σύμφωνα με τη μελέτη CE DELFT, μέχρι το 2050 οι μισοί ευρωπαίοι θα μπορούσαν να  παράγουν τη δική τους ενέργεια καλύπτοντας το 45% της συνολικής ζήτησης ενέργειας. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε παραδείγματα ενεργειακών κοινοτήτων στην Ευρώπη. Όπως η Deltawind στην Ολλανδία, με το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο ιδιοκτησίας πολιτών, με 34 ανεμογεννήτριες όπου παράγεται ενέργεια για περισσότερους από 100.000 πολίτες. Στο Βέλγιο , η Ecopower που αριθμεί πάνω από 60.000 μέλη η οποία ιδρύθηκε το 1991, που έχει ένα αιολικό πάρκο 4 ανεμογεννητριών. Υπάρχουν επίσης, όπως είπε, παραδείγματα ενεργειακών κοινοτήτων που ασχολούνται με την ηλεκτροκίνηση. Στην Ισπανία, η mujere con energia  είναι μια ενεργειακή κοινότητα που έχουν ιδρύσει γυναίκες, ενώ τέλος στην Ιρλανδία το παράδειγμα της tipperary cooperative που ασχολείται με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων είναι από τις ελάχιστες ενεργειακές κοινότητες στην Ευρώπη που έχουν προχωρήσει σε δράσεις ενεργειακής απόδοσης, τόσο σε κατοικίες, όσο και σε δημόσια κτίρια.