Λίγες …σταγόνες αισιοδοξίας, μέσα στον καταιγισμό «κακών μαντάτων», διαφαίνονται το τελευταίο διάστημα. Τα μελλοντικά συμβόλαια φυσικού αερίου στο hub της Ολλανδίας (TTF) που κλείνονται για το 2023 στο φυσικό αέριο έχουν πέσει κάτω από τα 40 ευρώ, με το τελευταίο τρίμηνο του ίδιου έτους να έχουν κλείσει στα 33,4 ευρώ. Ωστόσο, η αποκλιμάκωση των τιμών στα μελλοντικά συμβόλαια, η οποία έχει αρχίσει να διαφαίνεται και από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 δεν αφήνει παρά μόνο μια μικρή αχτίδα φωτός να διαπεράσει το ομιχλώδες τοπίο που έχει διαμορφώσει η ενεργειακή κρίση, καθώς οι τιμές δεν αναμένεται σύντομα να επιστρέψουν

στα 16 ευρώ που έκλειναν τα συμβόλαια έναν χρόνο πριν.  Άλλωστε, οι δυσκολίες παραμένουν προμηνύοντας έναν ενεργειακά δύσκολο χειμώνα. Σύμφωνα με στοιχεία του EnergyLive η Ελλάδα διατηρεί τη δεύτερη υψηλότερη μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για το 2021 (από την αρχή του έτους έως σήμερα) με 109,93 ευρώ, με πρώτη στη σχετική λίστα την Ιταλία με 116,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τρίτη τη Σλοβενία με 107,48 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μάλιστα, και σήμερα οι τιμές βρίσκονται στα ύψη με τη Γαλλία να κρατά τα σκήπτρα με 300,69 ευρώ (100,17 ευρώ η μέση τιμή από την αρχή του έτους) και ακολουθούν η Ιταλία με 294,75 ευρώ, η Σλοβενία και η Κροατία με 285,92 ευρώ κλπ. Στην Ελλάδα η τιμή διαμορφώνεται σήμερα στα 254,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος δεν αποτελούν έκπληξη καθώς το τελευταίο διάστημα οι τιμές του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων κατακτούν νέα ρεκόρ.  Ειδικότερα, οι τιμές φυσικού αερίου στο hub της Ολλανδίας, έπειτα από μια μικρή υποχώρηση στα τέλη Νοεμβρίου, χτύπησαν …κόκκινο ξεπερνώντας και πάλι τα 100 ευρώ/MWh. 

Όσο για τα δικαιώματα εκπομπών στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων (European Union Emissions Trading System - EU ETS), αυξήθηκαν κατά 51,01 ευρώ ή 174,34% από τις αρχές του 2021. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα πλησίασαν τα 90 ευρώ ανά τόνο _ ειδικότερα έφτασαν τα 88,88 ευρώ την περασμένη Τετάρτη ενώ έπεσε κατάτι την Παρασκευή στα 83, 73 ευρώ ανά τόνο.

Δεν είναι τυχαίο ότι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ''Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής'', ανέφερε πως η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξετάζει νέα έκπτωση για το φυσικό αέριο, ενώ αντίστοιχη μέριμνα επεσήμανε ότι θα ληφθεί και για το α' τρίμηνο του 2022. Όσο για τον υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα σε χθεσινές του δηλώσεις επεσήμανε ότι, δεδομένων των εκρηκτικών αυξήσεων στην τιμή του φυσικού αερίου  το οποίο αυξήθηκε 4 και 5 φορές από την περσινή χρονιά, η έκπτωση που έχει δοθεί για τα νοικοκυριά σήμερα δεν επαρκεί και γι αυτό τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί αύξηση της έκπτωσης, η οποία θα συνεχιστεί για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Επίσης, τόνισε ότι εάν το επόμενο διάστημα συνεχιστούν οι εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές, η  επιδότηση στο ρεύμα θα παραμείνει, κυρίως για τους πιο ευάλωτους. Σύμφωνα με τον υπουργό, με δεδομένο ότι η ΕΕ διεμήνυσε ότι πρέπει να μπουν κάποια κριτήρια για να βοηθηθούν οι οικογένειες που το έχουν πραγματικά ανάγκη, το ΥΠΕΝ διερευνά ποια πρέπει να είναι αυτά τα κριτήρια. Ακόμη, σύμφωνα με τον υπουργό, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και ένας πενταψήφιος αριθμός έκτακτης ανάγκης ενεργειακής αλληλεγγύης ώστε οι πολίτες που βρίσκονται σε δυσμενή θέση να επικοινωνούν προκειμένου να βρεθεί λύση και να μην αναγκαστούν να μείνουν δίχως ρεύμα.